Prethodni članak
Sljedeći članak

'U zagorskom rodilištu velik broj žena odlučuje se za pratnju pri porodu, a uz njih može biti neka bliska osoba'

I dok je varaždinsko rodilište odlučilo da uz ženu na porodu može biti samo bračni ili životni partner, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana situacija je drugačija


Varaždinsko rodilište nedavno je odlučilo postrožiti pravila vezana uz prisutnost pratnje na porodu. Čitava se stvar pokrenula nakon navodnog sukoba prijateljice koja je pratila rodilju na porod i jednog od liječnika u rađaonici. Tamošnje je rodilište donijelo odluku kako na porodu uz ženu može biti samo bračni ili životni partner. Udruga 'RODA' promtno je reagirala i organizirala peticiju pod nazivom 'Moj porod-Moja pratnja-Moj izbor' kojim se traži od Ministarstva zdravstva da se u svim rodilištima liberalizira pristup pratnje na porodu. Također, zalažu se za to da se prisustvo pratnje na porodu ne naplaćuje te da uvjet za biti uz rodilju pri porodu nije završen trudnički tečaj. U samo nekoliko dana provođenja peticije prikupljeno je oko 5000 potpisa pa smo odlučili provjeriti kakvo je stanje u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana po pitanju pratnje pri porodu. Rajko Fureš, pročelnik Zavoda za integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalno invazivnu ginekološku kirurgiju rekao nam je kako se rodilje vrlo često odlučuju za pratnju na porodu.

– Taj postotak kreće se od 60 do 80 %. To ne mora nužno biti životni ili bračni partner već može biti i druga bliska osoba – objasnio je Fureš. Zabočko rodilište već neko vrijeme nosi titulu Prijatelja majki i djece, a na nedavnoj proslavi 50. obljetnice postojanja Fureš je istaknuo kako zagorsko rodilište iz godine u godinu uvodi brojne novitete kojima je se nastoji olakšati trudnicama i rodiljama. – U radu koristimo plin za olakšavanje poroda, porod na stolčiću, a rađaonice i predrađaonice smo opremili pilates loptama, švedskim ljestvama i drugim pomagalima u svrhu olakšavanja poroda – naglasio je Rajko Fureš. Ipak, broj poroda u OB Zabok i bolnica hrvatskih veterana smanjio se. Prema podacima od 1. siječnja do 1. studenog zabilježen je 671 porod dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 80 poroda više, njih 751.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook