Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju nema oboljelih od ospica, evo kako provjeriti jeste li cijepljeni

U Krapinsko – zagorskoj županiji procijepljenost je velika, preko 95 posto djece predškolske i školske dobi cijepljeno je protiv ospica

  • foto: novilist.hr

    foto: novilist.hr


Ovih dana ponovno su u središte pozornosti došle ospice i to nakon što je od njih oboljelo dvoje zaposlenih na RTL-u. Od početka 2019. godine do danas u Hrvatskoj su zabilježena 32 slučaja ospica, a 2018. bilo ih je 23.
Prema podacima HZJZ najslabija procijepljenost je u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Krapinsko – zagorskoj županiji procijepljenost je velika, preko 95 posto djece predškolske i školske dobi je cijepljeno protiv ospica, a s obzirom da je jedina zaštita protiv ove zarazne bolesti cijepljenje mala je šansa da se ona javi u epidemijskom obliku. Teoretski se može dogoditi da netko donese ospice jer kod nas ima djece koja se nisu smjela cijepiti ili se nije stvorio imunitet i kad bi se takav slučaj pojavio u našoj županiji ne bi se širio jer je procijepljenost jako dobra.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest slična gripi, jedino što kod gripe nema osipa. Izvor zaraze je čovjek, a širi se kapljičnim putem. Bolest počinje zahvaćanjem dišnih putova (hunjavica, suzenje očiju, kašalj i kihanje), zatim visokom temperaturom, nakon čega se pojavljuje gusti osip koji počinje najprije po čelu i obrazima, a onda se spušta na niže. Osipanje traje tri dana, a bolest do 10 dana ako nema komplikacija. Moguće komplikacija ove bolesti su upala pluća, upala srednjeg uha, sinusa, srčanog mišića, upala mozga i najgora komplikacija je smrt.

Kako znati jeste li se cijepili protiv ospica ili ih preboljeli?  Sve bi trebalo biti navedeno u vašem medicinskom kartonu.  Moraju biti navedena sva cjepiva koja ste primili i bolesti koje ste preboljeli. Ako ste rođeni nakon 1968. godine gotovo je sigurno da ste cijepljeni, jer je cijepljenje uvedeno 1968. Većina rođenih prije 1968. stekla je imunitet tako što je preboljela ospice, koje su prije uvođenja cijepljenja bile jako raširena bolest. Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prije uvođenja cijepljenja, svake je godine od ospica oboljevalo oko 15.000 djece. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook