Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju kronično fali pedijatara

Provjerili smo koliko pedijatara skrbi o djeci u Krapinsko – zagorskoj županiji


Na nedavno održanom skupu Hrvatske liječničke komore doneseni su zaključci kako je u Hrvatskoj vrlo loše stanje u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti. Posebno je spomenuto kako je taj problem veći u ruralnim sredinama, gdje je, uz neke druge, istaknuta i Krapinsko – zagorska županija. Stoga smo odlučili provjeriti koliko pedijatara skrbi o malim Zagorcima.

Pet od devet predviđenih pedijatara

Iz Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije rekli su kako je mrežom javne zdravstvene skrbi u našoj županiji predviđeno devet timova zdravstvene zaštite djece, koji skrbe o djeci do 14 godina starosti. Trenutno ih imamo samo pet, i to u Donjoj Stubici, Bedekovčini, Zaboku te dva u Krapini. – Postoji kronični nedostatak specijalista pedijatrije, jer mladi liječnici nisu zainteresirani za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije uputio je na specijalizaciju iz pedijatrije pet liječnika od koji je jedna liječnica specijalizaciju završila i radi u Domu zdravlja Krapinsko – zagorske županije – rekla nam je ravnateljica Doma zdravlja dr. Nada Dogan.

U tijeku specijalizacije

Iz Krapinsko – zagorske županije rekli su nam kako se proteklih godina intenzivno radilo na unaprjeđenju pedijatrijske skrbi na našem području te je značajno povećan broj specijalista i specijalizanata iz pedijatrije. Istaknuli su i kako je jedna liječnica tijekom ove godine završila specijalizaciju i preuzela pedijatrijsku ambulantu u Zaboku, a u tijeku su još četiri specijalizacije. – Dodatno, Županijska skupština je 7. listopada donijela Zaključak o dopuni prijedloga petogodišnjeg plana specijalizacije kojim se predviđa još jedna dodatna specijalizacija u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Ovim specijalizacijama planiraju se ne samo nadomjestiti specijalisti u pedijatrijskim ambulantama u trenutku kad nastupi njihov odlazak u mirovinu, već i stvoriti preduvjeti za otvaranje pedijatrijskih ambulanti u jedinicama lokalne samouprave u kojim prema Mreži javne zdravstvene službe postoji ta mogućnost – kažu iz Županije. Radilo se i na poboljšanju kvalitete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pa su tako preko projekta Krapinsko – zagorske županije opremljene pedijatrijske ambulante opremom u vrijednosti gotovo 300 tisuća kuna. I u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana također su postignuti iskoraci u pedijatrijskoj skrbi. Tako je na Odjelu za pedijatriju u zadnjih četiri godine broj specijalista pedijatrije sa četvero povećan na šest, uz dodatno vanjske suradnike, a broj specijalizanata s dva na šest koliko ih je u ovom trenutku i koji bi svi u naredne četiri godine trebali završiti specijalizacije, kažu u Županiji.

U proteklih nekoliko godina, Krapinsko-zagorska županija je uložila gotovo 360.000 kunau nabavu opreme za rodilište zabočke bolnice te u edukaciju zdravstvenih radnika, a sve u cilju podizanja kvalitete zdravstvene skrbi za rodilje, novorođenčad i djecu. Pokazatelj uspješnosti toga je i porast broja poroda u Općoj bolnici koji je uzastopno vidljiv u zadnje dvije godine, a godišnje se rađa oko 900 djece.Važan segment u skrbi za rodilje i novorođenčad i djecu je i patronažna služba kojom je Krapinsko-zagorskoj županiji u potpunosti pokrivena i koja je izuzetno kvalitetna. Pokazatelj toga je i podatak da Krapinsko-zagorska županija ima najveći obuhvat trudnica trudničkim tečajevima (čak 42%) u Republici Hrvatskoj (prosječno 21%)

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook