Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju kronično fali pedijatara

Provjerili smo koliko pedijatara skrbi o djeci u Krapinsko – zagorskoj županiji


Na nedavno održanom skupu Hrvatske liječničke komore doneseni su zaključci kako je u Hrvatskoj vrlo loše stanje u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti. Posebno je spomenuto kako je taj problem veći u ruralnim sredinama, gdje je, uz neke druge, istaknuta i Krapinsko – zagorska županija. Stoga smo odlučili provjeriti koliko pedijatara skrbi o malim Zagorcima.

Pet od devet predviđenih pedijatara

Iz Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije rekli su kako je mrežom javne zdravstvene skrbi u našoj županiji predviđeno devet timova zdravstvene zaštite djece, koji skrbe o djeci do 14 godina starosti. Trenutno ih imamo samo pet, i to u Donjoj Stubici, Bedekovčini, Zaboku te dva u Krapini. – Postoji kronični nedostatak specijalista pedijatrije, jer mladi liječnici nisu zainteresirani za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije uputio je na specijalizaciju iz pedijatrije pet liječnika od koji je jedna liječnica specijalizaciju završila i radi u Domu zdravlja Krapinsko – zagorske županije – rekla nam je ravnateljica Doma zdravlja dr. Nada Dogan.

U tijeku specijalizacije

Iz Krapinsko – zagorske županije rekli su nam kako se proteklih godina intenzivno radilo na unaprjeđenju pedijatrijske skrbi na našem području te je značajno povećan broj specijalista i specijalizanata iz pedijatrije. Istaknuli su i kako je jedna liječnica tijekom ove godine završila specijalizaciju i preuzela pedijatrijsku ambulantu u Zaboku, a u tijeku su još četiri specijalizacije. – Dodatno, Županijska skupština je 7. listopada donijela Zaključak o dopuni prijedloga petogodišnjeg plana specijalizacije kojim se predviđa još jedna dodatna specijalizacija u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Ovim specijalizacijama planiraju se ne samo nadomjestiti specijalisti u pedijatrijskim ambulantama u trenutku kad nastupi njihov odlazak u mirovinu, već i stvoriti preduvjeti za otvaranje pedijatrijskih ambulanti u jedinicama lokalne samouprave u kojim prema Mreži javne zdravstvene službe postoji ta mogućnost – kažu iz Županije. Radilo se i na poboljšanju kvalitete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pa su tako preko projekta Krapinsko – zagorske županije opremljene pedijatrijske ambulante opremom u vrijednosti gotovo 300 tisuća kuna. I u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana također su postignuti iskoraci u pedijatrijskoj skrbi. Tako je na Odjelu za pedijatriju u zadnjih četiri godine broj specijalista pedijatrije sa četvero povećan na šest, uz dodatno vanjske suradnike, a broj specijalizanata s dva na šest koliko ih je u ovom trenutku i koji bi svi u naredne četiri godine trebali završiti specijalizacije, kažu u Županiji.

U proteklih nekoliko godina, Krapinsko-zagorska županija je uložila gotovo 360.000 kunau nabavu opreme za rodilište zabočke bolnice te u edukaciju zdravstvenih radnika, a sve u cilju podizanja kvalitete zdravstvene skrbi za rodilje, novorođenčad i djecu. Pokazatelj uspješnosti toga je i porast broja poroda u Općoj bolnici koji je uzastopno vidljiv u zadnje dvije godine, a godišnje se rađa oko 900 djece.Važan segment u skrbi za rodilje i novorođenčad i djecu je i patronažna služba kojom je Krapinsko-zagorskoj županiji u potpunosti pokrivena i koja je izuzetno kvalitetna. Pokazatelj toga je i podatak da Krapinsko-zagorska županija ima najveći obuhvat trudnica trudničkim tečajevima (čak 42%) u Republici Hrvatskoj (prosječno 21%)

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC1 između izlaza Pojatno i rotora Westgate u smjeru Zagreba.   Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program