Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju imamo dovoljno zubara, problem je jedino noću i vikendima

Dežurstva su visok standard koji nije nužan u domovima zdravlja, pa HZZO ne financira rad dežurnih ambulanti


Mačanci bi htjeli stomatološku ambulantu u svom mjestu. O tome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Na prijedlog zamjenika načelnice, Ivana Hercega, usvojen je zaključak kojim Općinsko vijeće podupire inicijativu za otvaranje stomatološke ambulante u Maču, koja nedostaje i predstavlja problem za mještane, a naročito one starije dobi, koji moraju do zubara u druge općine. O tome se razgovara i sa Županijom i Domom zdravlja.

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Nada Dogan ističe kako u sklopu Doma zdravlja djeluje 55 timova dentalne medicine. Od toga 38 su privatne ordinacije koje imaju ugovor o zakupu poslovnog prostora sa Županijskim domom zdravlja, dok su 17 zaposlenici Doma zdravlja KZŽ. – Po našem mišljenju navedene ordinacije su ravnomjerno raspoređene po svih šest ispostava Doma zdravlja KZŽ, naravno ovisno o broju osiguranika. Na području Krapinsko – zagorske županije prema našim saznanjima ne nedostaje liječnika dentalne medicine – rekla je Dogan.

Nema vikend dežurstava

Kada je hitno zubara nigdje znaju se potužiti naši čitatelji. Naime, noću, nedjeljom i blagdanima na području Krapinsko - zagorske županije ne pruža se zubozdravstvena zaštita već se ista može ostvariti u gradu Zagrebu koji ima ugovor s HZZO-om. - Inače, prije nekoliko godina bio je formiran Centar dentalne medicine u sklopu Doma zdravlja, na način da je svaki vikend u jednoj zagorskoj ambulanti bio dežuran drugi zubar. No, odlukom HZZO-ta su dežurstva ukinuta. Razlog? Dežurstva su visok standard koji nije nužan u domovima zdravlja, pa HZZO više nije mogao financirati rad dežurnih ambulanti. - Što se tiče dežurstva ono se prema postojećim normativima za našu županiju ne mogu ugovoriti s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Moglo bi se organizirati po principu posebnog dežurstva obiteljske medicine, ali uz financiranje lokalne zajednice – napominje Dogan. Kad zaboli zub u nedjelju navečer, ima eventualno nade da vas primi neki privatni stomatolog ili put Zagreba. Dok bi drugi rekli: 'Zubi se popravljaju na vrijeme'. To je točno, ali kad zaboli svakom je potrebna pomoć.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na autocesti A1: -kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja. Prekinut je promet na DC228 u mjestu Donje Pokupje, zbog prometne nesreće. Na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program