Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju imamo dovoljno zubara, problem je jedino noću i vikendima

Dežurstva su visok standard koji nije nužan u domovima zdravlja, pa HZZO ne financira rad dežurnih ambulanti


Mačanci bi htjeli stomatološku ambulantu u svom mjestu. O tome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Na prijedlog zamjenika načelnice, Ivana Hercega, usvojen je zaključak kojim Općinsko vijeće podupire inicijativu za otvaranje stomatološke ambulante u Maču, koja nedostaje i predstavlja problem za mještane, a naročito one starije dobi, koji moraju do zubara u druge općine. O tome se razgovara i sa Županijom i Domom zdravlja.

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Nada Dogan ističe kako u sklopu Doma zdravlja djeluje 55 timova dentalne medicine. Od toga 38 su privatne ordinacije koje imaju ugovor o zakupu poslovnog prostora sa Županijskim domom zdravlja, dok su 17 zaposlenici Doma zdravlja KZŽ. – Po našem mišljenju navedene ordinacije su ravnomjerno raspoređene po svih šest ispostava Doma zdravlja KZŽ, naravno ovisno o broju osiguranika. Na području Krapinsko – zagorske županije prema našim saznanjima ne nedostaje liječnika dentalne medicine – rekla je Dogan.

Nema vikend dežurstava

Kada je hitno zubara nigdje znaju se potužiti naši čitatelji. Naime, noću, nedjeljom i blagdanima na području Krapinsko - zagorske županije ne pruža se zubozdravstvena zaštita već se ista može ostvariti u gradu Zagrebu koji ima ugovor s HZZO-om. - Inače, prije nekoliko godina bio je formiran Centar dentalne medicine u sklopu Doma zdravlja, na način da je svaki vikend u jednoj zagorskoj ambulanti bio dežuran drugi zubar. No, odlukom HZZO-ta su dežurstva ukinuta. Razlog? Dežurstva su visok standard koji nije nužan u domovima zdravlja, pa HZZO više nije mogao financirati rad dežurnih ambulanti. - Što se tiče dežurstva ono se prema postojećim normativima za našu županiju ne mogu ugovoriti s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Moglo bi se organizirati po principu posebnog dežurstva obiteljske medicine, ali uz financiranje lokalne zajednice – napominje Dogan. Kad zaboli zub u nedjelju navečer, ima eventualno nade da vas primi neki privatni stomatolog ili put Zagreba. Dok bi drugi rekli: 'Zubi se popravljaju na vrijeme'. To je točno, ali kad zaboli svakom je potrebna pomoć.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook