Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorje stiglo 783.583 tisuće eura za razvoj turizma!


Temeljem Javnog natječaja za lokalne turističke zajednice iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent u 2024. godini u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini održana je dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu. Čak 3.444.914,78 eura osigurano je od strane Hrvatske turističke zajednice, a odluku o dodjeli sredstava donijelo je Turističko vijeće HTZ-a na prijedlog povjerenstva koje se sastoji od predstavnika Turističke zajednice Krapinsko - zagorske županije, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta. Pravo na potporu ostvarilo je osam turističkih zajednica s područja Krapinsko – zagorske županije, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 167.490 eura ili 1.261.953,41 kuna. Turistička zajednica KZŽ je preko natječaja za regionalne TZ iz istog fonda dobila 230.000 eura ili 1.732.935, odnosno za Media plan TZ KZŽ za 2024. 150.000 eura i po 40.000 eura za projekte True Zagorje Home i Zagorje Outdoor.

Fascinantni projekti i programi

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je KZŽ ne samo najjača kontinentalna turistička destinacija u Republici Hrvatskoj nego, nakon programa i manifestacija koje se organiziraju u Zagorju, postaje top turistička destinacija. To znači, prema županovim riječima, da je TZ KZŽ u rangu bilo je druge turističke zajednice, a jedino s čim se ona vjerojatno nikad neće moći uspoređivati su dolasci i noćenja na morskim destinacijama. No, naglasio je kako je kvaliteta turističke ponude na izrazito visokoj razini.

- Prijavljeni projekti i manifestacije koje su se već odigrale do polovice ovog mjeseca i sve ono što nas tek čeka, fascinantno je! Nema ni jednog poznatog i popularnog glazbenog izvođača koji ne nastupa na području KZŽ. Ne postoji! Ako takvim tempom nastavimo, a hoćemo uz još veću kvalitetu, uskoro će biti prestiž nastupati kod nas. Publika se odaziva u velikom broju što znači da smo pogodili s kvalitetom i ukusom, a ponuda je širolika kako bi za svakog bilo po nešto. Kroz prijavljene projekte je u županiju stiglo 783.583 tisuće eura ili 5.903.906,11 kuna, a kada na to dodamo iznose koje ulaže Županija, Općine i Gradovi dolazimo do impozantnog iznosa. Vrijeme se da se Dani hrvatskog turizma organiziraju i u Krapinsko – zagorskoj županiji. Smatram da smo to apsolutno zaslužili – izjavio je Kolar.

Udružene TZ

Formalno udružene turističke zajednice prijavile su se i izravno Hrvatskoj turističkoj zajednici na Javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica iz Fonda za udružene turističke zajednice u 2024. godini te su za 11 projekata ostvarile pravo na potporu od 336.093 eura ili 2.532.292,71 eura. Projektno udružene Turističke zajednice su na natječaju HTZ-a (za projektno udružene) dodatno ostvarile potporu od 50.000 eura ili 376.725 kuna. Voditeljica ureda TZ KZŽ Sanja Škrinjar detaljnije je iznijela pojedinosti. 

- TZ KZŽ dobila je 230 tisuća eura za tri projekta – 150 tisuća eura za Media plan u što spada oglašavanje na tržištu kroz društvene mreže, LSD panele, radio, TV... Drugi projekt je True Zagorje Home za koji ćemo uskoro znati rezultate, a treći projekt je Zagorje Outdoor. Za njih smo dobili po 40. 000 eura. Dosta je ugovora dodijeljeno upravo za outdoor aktivnosti. Cijeli sustav TZ-a KZŽ je prije četiri godine napravio sporazum o pokretanju aktivnog turizma. Hrvatska turistička zajednica raspisala je i natječaj za udružene TZ pa je tako formalno udruženim zajednicama odobreno 336, 093 eura, a mogućnost su imale i projektno udružene zajednice pa je je TZ Grada Krapine dobila 20 tisuća eura, a 30 tisuća eura Krapinsko – zagorska, Varaždinska i Međimurska za projekt 100 dvoraca sjeverne Hrvatske – izvijestila je Škrinjar.

Riječ dobitnika potpora

Direktorica TZ grada Oroslavja Maja Šijan najavila je kako će grad ove godine dobiti spomenik Josipu Mikulcu. - Dobili smo sredstva za izvedbu statue Josipa Mikulca koji je rodom iz Krušljevog Sela, s spomenik će biti postavljen u Parku Vraniczany s info pločom. Joža Mikulec je bio svjetski putnik koji je nekoliko puta obišao svijet , a obzirom da je iz našeg kraja, odlučili smo mu napraviti spomenik. Drugi dio sredstava odnosi se na Ljetnu pozornicu grada Oroslavja – rekla je Šijan.

Direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec najavila je:

- Sredstva smo dobili za manifestaciju Seljačka buna kojom obilježavamo istoimenu obljetnicu, a održava se već tradicionalno. Drugi projekt koji nam je odobren je outdoor za Fellerovu stazu koja se uređuje u sklopu projekta TZ KZŽ.

Direktorica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, Ramona Mačefat Muranić istaknula je kako se dio dobivenih sredstava odnosi na nastavak projekta od prošle godine, a to su postavljena tri biciklistička odmorišta.
- Idemo u smjeru da te vidikovce uredimo, drugi dio priče odnosi se na outdoor jer bismo željeli označiti biciklističke rute, a treći dio odnosi se na promidžbu istih. Idemo u smjeru zelenog i održivog – rekla je Mačefat Muranić.

TZ Općine Stubičke Toplice ostvarila je potporu za projekt Mali ulični festival i Stubaki Outdoor druga faza koji se odnosi na razvijanje cikloturizma te termalne izvore. - Krenuli smo prema razvijanju cikloturizma i termalnih izvora. Ta se niša iz godine u godinu pokazuje kao sve bolja i bolja. Ove godine smo imali Granfondo utrku Stubaki gdje nam je i županija odobrila značajna sredstva, a u u cjelokupnom projektu pomogla nam je i TZ KZŽ – rekla je Ivček.

Direktorica TZ Srce Zagorja, Martina Belina istaknula je kako turisti traže ono što je lokalno, ali na moderan način.

Manifestacije Badelfest i Branje grojzdja u Pregradi prepoznate su kao one od velikog značaja u cilju razvoja turizma KZŽ, a i šire. Te su manifestacije već tradiionalne i poznate, a one su spoj tradicije i modernog duha, a to je ono što današnji posjetitelji traže - rekla je Belina. 

TZ Grada Krapine dobila je sredstva za projekt Od mosta do mosta koji omogućava turističku valorizaciju obnovljenih mostova na području grada. Direktorica TZ-a Grada Krapine Nedeljka Vodolšak istaknula je i projekt Krapinski vremeplov. – Imamo šest mostova i na svakom mostu biti će postavljena jedna instalacija dimenzija metar na metar i pol na kojem će biti prikazana jedna priča koja možda nije toliko turistički poznata, a projekt Krapinski vremeplov je svojevrsni omaž 125 godina nalazišta pračovjeka koji ćemo obilježavati od Noći krapinskog pračovjeka, programa Ljeta u Krapini i Festivala igračaka u suradnji s Muzejom krapinskih neandertalaca – najavila je Vodolšak.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook