Prethodni članak
Sljedeći članak

U zabočku galeriju stižu poznata glazbena imena!


Pučko otvoreno učilište Zabok organizira koncert Smiljana Mrčela na violončelu i Ljubomira Gašparovića na klaviru i to 13. listopada u 19 sati u Gradskoj galeriji Zabok. Više o umjetnicima možete pročitati u nastavku...

LJUBOMIR GAŠPAROVIĆ (Zagreb, 1951.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ive Mačeka, a usavršavao se u razredu Alda Ciccolinija u Parizu. Magistrirao je u razredu Vladimira Krpana, a sviranje na povijesnim glazbalima učio je kod njemačke umjetnice Edith Picht-Axenfeld. Više od tri desetljeća djeluje kao profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje predaje i kolegij Povijest instrumenata s tipkama. Vrlo je aktivan kao solist i komorni glazbenik, djelovao je u glasovirskom duu s Eminom Armanom te u Hrvatskom klavirskom triju. Kao solist, nastupio je sa svim hrvatskim orkestrima pod ravnanjem mnogih uglednih dirigenata.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu "Svetislav Stančić" i "Milka Trnina". Ostvario je brojne snimke za radijske postaje i nosače zvuka. Posebno se angažirao u revitalizaciji i revalorizaciji hrvatske glazbene baštine (Ferdo Livadić, Božidar Kunc). Praizveo je i snimio brojna djela hrvatskih autora među kojima su neka i njemu posvećena. Tijekom 1993. inicirao je osnivanje Društva "Albert Schweitzer" s ciljem promicanja izvodilaštva na povijesnim instrumentima. Kao predsjednik Društva osmislio je i prvi komorni ciklus na povijesnim glazbalima u Hrvatskoj.

Vlasnik je zbirke povijesnih klavira, jedinstvene na ovim prostorima, koje sam restaurira. Restaurirao je klavir Conrad Graf koji se nalazi u dvorcu Trakošćan. Veliku pažnju javnosti izazvala je izložba Deset klavira Ljubomira Gašparovića, održana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, u svibnju 2012. godine. U sklopu izložbe održana su brojna predavanja i koncerti. Umjetnički je ravnatelj Umjetničke organizacije Cristoforium.

SMILJAN MRČELA počeo je učiti violončelo u rodnom Zagrebu, u klasi Dobrile Berković-Magdalenić u Glazbenom učilištu Elly Bašić. Studij je nastavio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja, a zatim se dvije godine usavršavao na poslijediplomskom studiju na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu u klasi Enrica Bronzija. Pohađao je brojne seminare uglednih pedagoga kao što su V. Perlin, G. Tavares, B. Greenhouse, C. Bohorquez, R. Latzko i A. Noras.

Dobitnik je prvih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima kao što su natjecanje Marcosig u Goriziji, Hrvatsko državno natjecanje u Varaždinu te natjecanje Antonio Janigro u Poreču. Predstavljao je Hrvatsku na koncertima mladih talenata i laureata u Moskvi u organizaciji Fondacije Vladimira Spivakova. Kao član Hrvatskog gudačkog kvarteta, dobitnik je nagrade Darko Lukić za 2014. godinu.

Ostvario je solističke nastupe uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Dubrovački simfonijski orkestar i Europski omladinski orkestar, svirajući pod vodstvom dirigenata Pavla Dešpalja, Martina Siegharta, Dmitrija Kitajenka, Dawida Runtza, Jeska Sirvenda, Ivana Repušića i Michala Dworzynskog. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je u većini europskih zemalja i Japanu.

U siječnju 2013. debitirao je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina uz Zagrebačku filharmoniju, maestra Martina Siegharta i violinista Martina Draušnika, izvodeći Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar Borisa Papandopula.

Smiljan Mrčela bio je član Zagrebačkih solista od 2008. do 2022. godine, a od 2011. djeluje kao solo violončelist Zagrebačke filharmonije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook