Prethodni članak
Sljedeći članak

U vrtiće i škole vratila se poznata zarazna bolest; ambulante pune. Ovo su simptomi


Zovu je bolest ispljuskanih obraza. Ova virusna bolest napunila je pedijatrijske ordinacije. Zovu je i peta bolest, hara vrtićima i školama.

Sve kreće s osipom, no riječ je o blagoj virusnoj bolesti za koju uglavnom nije potrebno liječenje. Rizični su tek imunkompromitirani i trudnice. Prvi simptomi su umor, manjak apetita i bol u zglobovima.

"Potom se javlja karakterističan simptom, a to je crvenilo obraza, tako je bolest dobila ime, bolest ispljuskanih obraza. Iza toga slijedi osip koji se širi po tijelu kada se razvije taj osip dijete nije više zarazno, može u kolektiv, može u vrtić", objasnio je za Novu TV Neven Papić, infektolog.

Liječnici kažu porast pete bolesti bilježe posljednjih mjesec dana. Javlja se epidemijski, svakih tri do pet godina, a prebolijevanjem se stječe imunitet. Prije izbijanja osipa neka djeca imaju simptome slične prehladi.

"To su najčešće zdrava djeca koju dođu s tegobama gripe. Simptomima kao što je vrućica ili slično ili s tipičnim osipom koji se uklapa u petu bolest. Zarazni su pet do deset od izloženosti, a zaraznost traje najčešće pet dana. Kada se već pojavi osip djeca najčešće nisu zarazna", poručio je Mario Mašić, pedijatar.

Širi se u vrtićima i školama, a većina odraslih je to u djetinjstvu preboljela. No roditelje zabrine osip.

"Normalno da se kao majka zabrinem jer mi je to nešto novo, nisam se susretala s tim. Onda sam bila malo zabrinuta i vodili smo higijenu oko toga, sprejali ali dobro, bilo je ok, prošlo je dobro", izjavila je Jelica Dumenčić iz Đakova.

Zato i liječnici poručuju - nema mjesta panici srećom riječ je o blagoj bolesti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook