Prethodni članak
Sljedeći članak

U Vilinskom igrišču sakupljene narodne bajke, priče, legende i vjerovanja iz cijele Hrvatske

Projekt "Dan bajki" je, u suradnji s brojnim knjižničarima iz naše županije i šire, pokrenula i vodi ga, članica HKD-a i KDKZŽ Danica Leštek


Hrvatsko knjižničarsko društvo je u suradnji s Knjižničarskim društvom Krapinsko-zagorske županije organiziralo 2018. i 2019. godine stručni skup u Krapini Dan bajki: Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m, a u okviru 3. Dana bajki održanom u virtualnom obliku objavljena je knjiga "Vilinsko igrišče". Projekt "Dan bajki" je, u suradnji s brojnim knjižničarima iz naše županije i šire, pokrenula i vodi ga, članica HKD-a i KDKZŽ Danica Leštek.

– Manifestacija Dan bajki veže se uz Međunarodni dan pripovijedanja koji se u cijelom svijetu obilježava 20. ožujka. Za mjesto održavanja manifestacije Dan bajki: Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m odabran je Grad Krapina, središte naše Krapinsko-zagorske županije koja je poznata i pod sloganom Zagorje - Bajka na dlanu. Suorganizatori ove manifestacije su Srednja škola Krapina, Gradska knjižnica Krapina i OŠ "Ljudevit Gaj" Krapina. Cijeli projekt se odvija uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Od posebne je važnosti odnos kreatora ove manifestacije prema jezičnom blagu koje se krije u različitim narječjima hrvatskoga jezika jer se pripovijeda na kajkavskom, ali želimo čuti i čakavsku i štokavsku riječ i priču – upoznala nas je s Danom bajki idejna začetnica cijelog projekta Danica Leštek.

"Pripovijedanje priča vole sve generacije"

Storytelling je pojam koji je u europskim zemljama važan segment kulturnog života te bitno doprinosi motivaciji za čitanje. – Pripovijedanje priča vole sve generacije, a provodi se u ustanovama predškolskog odgoja, knjižnicama, osnovnim i srednjim školama, na javnim mjestima, otvorenim prostorima, pub-ovima, na raznim festivalima i manifestacijama. Iskustvo knjižničara pokazalo je da u Hrvatskoj postoji potreba za dodatnom edukacijom odraslih koji u odgojno-obrazovnim i kulturnim ustanovama rade s djecom, a žele se baviti pripovijedanjem. Danom bajki nastojalo se nadoknaditi nedostatak stručnog usavršavanja u području pripovijedanja, odnosno pričanja bajki i priča. Na skupu Dan bajki, održanom 24. 3. 2018. godine u Krapini je tijekom cijelog dana u tri različita tematska bloka sudjelovalo više od 150 sudionika te je tako velik odaziv potvrdio potrebu ovakvog skupa i vrste edukacije. Drugi dan bajke održan je 30. 3. 2019. također u Krapini. Posjetitelji su mogli čuti dva stručna predavanja, a posebnu pažnju zaokupili su pripovjedači bajki, priča i legendi: Tanja Mravak, Margareta Peršić, Ines Krušelj-Vidas, Nadica Mihaljević, Valentina Mokrovčak i Danica Leštek – prisjetila se prvih dvaju izdanja manifestacije Leštek.

U virtualnom obliku

Treće izdanje Dana bajki održano je u izmijenjenom, virtualnom obliku u skladu s epidemiološkim uvjetima uslijed pandemije corona virusa. – Manifestacija se trebala održati 4. 4. 2020. u Krapini. Za to su bile odrađene sve pripreme, počele su prijave, ali manifestaciju smo morali odgoditi radi epidemije. Pokušavali smo provesti manifestaciju u lipnju, pa opet tijekom jeseni, ali to nije bilo moguće. Zato smo odlučili provesti manifestaciju virtualnim putem. Formirali smo mrežnu stranicu na poveznici https://online.anyflip.com/wnfxb/gpbl/mobile/index.html na kojoj su informacije o Danu bajki 2018. i 2019. godine, a Dan bajki 2020. obrađen je opširno. Zainteresirani mogu pročitati sažetke predavanja i radionica i što je još zanimljivije, poslušati zvučne snimke pripovijedanja bajki, priča i legendi – poziva naše čitatelje na posjet stranici Danica.

"Prikupili smo priče od Čakovca do Metkovića te tri priče naših Hrvata iz Vojvodine"

U okviru 3. Dana bajki objavljena je na spomenutoj mrežnoj stranici i knjiga "Vilinsko igrišče: hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja". – Posebno smo ponosni i veseli što smo ovu nepovoljnu situaciju iskoristili da napravimo još više nego što bismo inače. Uspjeli smo sakupiti narodne bajke, priče, legende i vjerovanja s 23 lokacije iz cijele Hrvatske, od Čakovca do Metkovića. Pored toga jako nam je drago da smo uspjeli prikupiti i tri priče naših Hrvata iz Bača (Vojvodina). U prikupljanju materijala bili su angažirani školski knjižničari iz cijele Hrvatske te brojni učitelji i učenici. Hvalevrijedno je što su učenici u suradnji sa svojim učiteljima likovne kulture napravili ilustracije uz tekstove. Iz tog materijala smo izradili mrežno izdanje knjige "Vilinsko igrišče: hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja". Neke legende, koje se ovdje nalaze, već su poznate, ali su ispričane na posve drugačiji način. Ima i različitih inačica istih priča koje su vjerojatno prepričavanjem mijenjale oblik. Posebno su živopisne priče na hrvatskim dijalektima koje pored sadržajnoga predstavljaju i iznimno jezično bogatstvo. Uz većinu takvih priloga nudimo kratki rječnik manje poznatih riječi kako bi se čitatelj lakše snalazio u tekstu, a dvije posebno zahtjevne priče u smislu jezičnoga izričaja imaju i prijevod na hrvatski standardni jezik. U ovoj zbirci izuzetno je zanimljiva i posebna legenda u stihovima na njezinu samom kraju u kojoj se očituje nevjerojatan pjesnički talent anonimnih autora iz naroda. Ovom knjigom dajemo doprinos očuvanju kulturne baštine hrvatskoga naroda – ponosna je na "Vilinsko igrišče" Leštek.

Najesen 4. Dan bajki i promocija "Vilinskog igrišča"

Knjiga je nastajala u školskom okruženju povezujući tako učenike, učitelje, pedagoge i školske knjižničare. – Uredništvo (mr. sc. Zorka Renić, Ines Krušelj-Vidas i Danica Leštek) zahvaljuje svima koji su se uključili u ovaj projekt. Prilozi su nastali u interakciji između različitih generacija u obiteljima počevši od djece preko roditelja i teta pa sve do djedova i baka. Knjiga je već pripremljena za tisak i čim se steknu uvjeti bit će tiskana, svakako tijekom ove godine. Nažalost, potpuno je jasno da se sljedeći Dan bajki neće moći održati ovog proljeća u Krapini. Nadamo se da će najesen uvjeti biti povoljni i da ćemo se naći na Danu bajki i promociji "Vilinskog igrišča". Do tada pratite našu web stranicu jer već formiramo 4. Dan bajki u virtualnom obliku – najavila je Danica Leštek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook