Prethodni članak
Sljedeći članak

U Vilinskom igrišču sakupljene narodne bajke, priče, legende i vjerovanja iz cijele Hrvatske

Projekt "Dan bajki" je, u suradnji s brojnim knjižničarima iz naše županije i šire, pokrenula i vodi ga, članica HKD-a i KDKZŽ Danica Leštek


Hrvatsko knjižničarsko društvo je u suradnji s Knjižničarskim društvom Krapinsko-zagorske županije organiziralo 2018. i 2019. godine stručni skup u Krapini Dan bajki: Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m, a u okviru 3. Dana bajki održanom u virtualnom obliku objavljena je knjiga "Vilinsko igrišče". Projekt "Dan bajki" je, u suradnji s brojnim knjižničarima iz naše županije i šire, pokrenula i vodi ga, članica HKD-a i KDKZŽ Danica Leštek.

– Manifestacija Dan bajki veže se uz Međunarodni dan pripovijedanja koji se u cijelom svijetu obilježava 20. ožujka. Za mjesto održavanja manifestacije Dan bajki: Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m odabran je Grad Krapina, središte naše Krapinsko-zagorske županije koja je poznata i pod sloganom Zagorje - Bajka na dlanu. Suorganizatori ove manifestacije su Srednja škola Krapina, Gradska knjižnica Krapina i OŠ "Ljudevit Gaj" Krapina. Cijeli projekt se odvija uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Od posebne je važnosti odnos kreatora ove manifestacije prema jezičnom blagu koje se krije u različitim narječjima hrvatskoga jezika jer se pripovijeda na kajkavskom, ali želimo čuti i čakavsku i štokavsku riječ i priču – upoznala nas je s Danom bajki idejna začetnica cijelog projekta Danica Leštek.

"Pripovijedanje priča vole sve generacije"

Storytelling je pojam koji je u europskim zemljama važan segment kulturnog života te bitno doprinosi motivaciji za čitanje. – Pripovijedanje priča vole sve generacije, a provodi se u ustanovama predškolskog odgoja, knjižnicama, osnovnim i srednjim školama, na javnim mjestima, otvorenim prostorima, pub-ovima, na raznim festivalima i manifestacijama. Iskustvo knjižničara pokazalo je da u Hrvatskoj postoji potreba za dodatnom edukacijom odraslih koji u odgojno-obrazovnim i kulturnim ustanovama rade s djecom, a žele se baviti pripovijedanjem. Danom bajki nastojalo se nadoknaditi nedostatak stručnog usavršavanja u području pripovijedanja, odnosno pričanja bajki i priča. Na skupu Dan bajki, održanom 24. 3. 2018. godine u Krapini je tijekom cijelog dana u tri različita tematska bloka sudjelovalo više od 150 sudionika te je tako velik odaziv potvrdio potrebu ovakvog skupa i vrste edukacije. Drugi dan bajke održan je 30. 3. 2019. također u Krapini. Posjetitelji su mogli čuti dva stručna predavanja, a posebnu pažnju zaokupili su pripovjedači bajki, priča i legendi: Tanja Mravak, Margareta Peršić, Ines Krušelj-Vidas, Nadica Mihaljević, Valentina Mokrovčak i Danica Leštek – prisjetila se prvih dvaju izdanja manifestacije Leštek.

U virtualnom obliku

Treće izdanje Dana bajki održano je u izmijenjenom, virtualnom obliku u skladu s epidemiološkim uvjetima uslijed pandemije corona virusa. – Manifestacija se trebala održati 4. 4. 2020. u Krapini. Za to su bile odrađene sve pripreme, počele su prijave, ali manifestaciju smo morali odgoditi radi epidemije. Pokušavali smo provesti manifestaciju u lipnju, pa opet tijekom jeseni, ali to nije bilo moguće. Zato smo odlučili provesti manifestaciju virtualnim putem. Formirali smo mrežnu stranicu na poveznici https://online.anyflip.com/wnfxb/gpbl/mobile/index.html na kojoj su informacije o Danu bajki 2018. i 2019. godine, a Dan bajki 2020. obrađen je opširno. Zainteresirani mogu pročitati sažetke predavanja i radionica i što je još zanimljivije, poslušati zvučne snimke pripovijedanja bajki, priča i legendi – poziva naše čitatelje na posjet stranici Danica.

"Prikupili smo priče od Čakovca do Metkovića te tri priče naših Hrvata iz Vojvodine"

U okviru 3. Dana bajki objavljena je na spomenutoj mrežnoj stranici i knjiga "Vilinsko igrišče: hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja". – Posebno smo ponosni i veseli što smo ovu nepovoljnu situaciju iskoristili da napravimo još više nego što bismo inače. Uspjeli smo sakupiti narodne bajke, priče, legende i vjerovanja s 23 lokacije iz cijele Hrvatske, od Čakovca do Metkovića. Pored toga jako nam je drago da smo uspjeli prikupiti i tri priče naših Hrvata iz Bača (Vojvodina). U prikupljanju materijala bili su angažirani školski knjižničari iz cijele Hrvatske te brojni učitelji i učenici. Hvalevrijedno je što su učenici u suradnji sa svojim učiteljima likovne kulture napravili ilustracije uz tekstove. Iz tog materijala smo izradili mrežno izdanje knjige "Vilinsko igrišče: hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja". Neke legende, koje se ovdje nalaze, već su poznate, ali su ispričane na posve drugačiji način. Ima i različitih inačica istih priča koje su vjerojatno prepričavanjem mijenjale oblik. Posebno su živopisne priče na hrvatskim dijalektima koje pored sadržajnoga predstavljaju i iznimno jezično bogatstvo. Uz većinu takvih priloga nudimo kratki rječnik manje poznatih riječi kako bi se čitatelj lakše snalazio u tekstu, a dvije posebno zahtjevne priče u smislu jezičnoga izričaja imaju i prijevod na hrvatski standardni jezik. U ovoj zbirci izuzetno je zanimljiva i posebna legenda u stihovima na njezinu samom kraju u kojoj se očituje nevjerojatan pjesnički talent anonimnih autora iz naroda. Ovom knjigom dajemo doprinos očuvanju kulturne baštine hrvatskoga naroda – ponosna je na "Vilinsko igrišče" Leštek.

Najesen 4. Dan bajki i promocija "Vilinskog igrišča"

Knjiga je nastajala u školskom okruženju povezujući tako učenike, učitelje, pedagoge i školske knjižničare. – Uredništvo (mr. sc. Zorka Renić, Ines Krušelj-Vidas i Danica Leštek) zahvaljuje svima koji su se uključili u ovaj projekt. Prilozi su nastali u interakciji između različitih generacija u obiteljima počevši od djece preko roditelja i teta pa sve do djedova i baka. Knjiga je već pripremljena za tisak i čim se steknu uvjeti bit će tiskana, svakako tijekom ove godine. Nažalost, potpuno je jasno da se sljedeći Dan bajki neće moći održati ovog proljeća u Krapini. Nadamo se da će najesen uvjeti biti povoljni i da ćemo se naći na Danu bajki i promociji "Vilinskog igrišča". Do tada pratite našu web stranicu jer već formiramo 4. Dan bajki u virtualnom obliku – najavila je Danica Leštek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Na dionicama cesta na kojima su u tijeku radovi moguće su poteškoće u prometu, vožnja u koloni i kraći zastoji. Najava radova za večeras, 25./26. veljače: -od 21:00 sat do 06:00...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program