Prethodni članak
Sljedeći članak

U tijeku radovi na sanaciji drugog zida utvrde Kostelgrad

Konzervatorsko-restauratorski građevinski radovi provode se od 2008., kada je izrađen i projekt građevinske sanacije vanjskog obrambenog zida i kula


U tijeku su radovi na sanaciji drugog zida Starog grada Kostel za koje je Ministarstvo kulture i ove godine osiguralo 250 tisuća kuna u sklopu Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima. Podsjetimo, radovi na Kostelgradu provode se od 2008. godine.

Tada je izrađeno tehničko rješenje održavanja ostataka utvrde, a sljedeće godine završen je geodetski elaborat. Godine 2010. djelatnici Odjela za kopnenu arheologiju Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su probna arheološka istraživanja na području vanjskog dvorišta, zapadno od artiljerijske kule. Tijekom 2013. i 2014. godine izrađena je detaljna povijesna studija, snimka postojećeg stanja te projekt građevinske sanacije arhitektonskih ostataka palasa. Od 2016. godine provode se konzervatorsko-restauratorski građevinski radovi, kada je izrađen i projekt građevinske sanacije vanjskog obrambenog zida i kula.

Od 2016. godine radove vodi Odjel za graditeljsko naslijeđe Službe za nepokretnu baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda. Radovi su financirani sredstvima Ministarstva kulture RH uz potporu nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini. Tim sredstvima saniran je jedan od zidova kojemu je prijetilo urušavanje te baterijska kula. Inače, utvrda Kostelgrad/Stari grad Kostel nalazi se na Kostelskoj ili Kuna gori, odnosno na brdu Kostelju koje se nastavlja na Kuna goru. Sagrađena je da bi branila prolaz Sutinsko (Sutlin) na rječici Kosteljini. Bila je ulaz u Kraljevinu Slavoniju sa sjeverozapada i imala veliko strateško značenje na granici s Njemačkim Carstvom, čuvajući njezinu zapadnu granicu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook