Prethodni članak
Sljedeći članak

U tijeku 1,1 milijun kuna vrijedna sanacija klizišta u Globočcu, na cesti kojom prema Mariji Bistrici putuje 20 posto hodočasnika

Radovi su započeli u rujnu, a do 15. prosinca se očekuje završetak


Župan Željko Kolar obišao je u društvu načelnika Općine Marija Bistrica Josipa Miličkog i ravnatelja Županijske uprave za ceste Stjepana Sirovca radove na sanaciji klizišta u Globočcu.

To je jedno od šest klizišta koje ŽUC sanira u ovoj godini. - Ovo je klizište aktivno već niz godina, došlo je do oštećenja kolničke konstrukcije. Nizbrežna padina, samim time što je nestabila, krenula je k samoj konstrukciji ceste i prestavljala veliku opasnost za odvijanje prometa. Kako bi to uspjeli sanirati, pripremili smo projektnu dokumentaciju s građevinskom dozvolom i zahvaljujući Hrvatskim vodama i Krapinsko – zagorskoj županiji ovaj program smo kandidirali na program Hrvatskih voda. Ukupna vrijednost radova po ugovorenom postupku je 1.120.000 kuna, nadzor 48.000, Hrvatske vode od jednog i drugog financiraju 55 posto, a s ostalim iznosom sudjeluje naša Županijska uprava za ceste. Ovim putem se zahvaljuem Hrvatskim vodama i Krapinsko – zagorskoj županiji jer s obzirom na velki broj klizišta i ograničena financijska sredstva ovakva pomoć nam je od velike važnosti – rekao je ravnatelj žUC – a KZŽ Stjepan Sirovec.

Obuhvat zahvata na klizištu je sto metara, na dubini od 6 metara postavljen je kameno – betonski zid koji čuva samu kloničku konstrukciju, a na brijegu iznad prometnice postavljeni su drenažni perovi koji skupljaju vodu i kontrolirano je odvode u odvodni kanal – rekao je Sirovec. Radovi su započeli u rujnu, a do 15. prosinca se očekuje završetak. -Trenutno idu pripreme na kanalicama i betonskih rubnicima i nakon toga ide polaganje asfaltnog kolničkog zastora – rekao je Sirovec.

Na području Općine Marija Bistrica, prvenstveno zbog konfiguracije terena, jako je puno klizišta, napomenuo je načelnik Josip Milički. - U našoj općinskoj evidenciji evidentirano je 30 – ak, od toga se veliki dio odnosi na neravrstane ceste, a kao što vidimo, županijske i državne ceste imaju iste probleme. Drago mi je što smo danas ovdje na radovima sanacije klizišta u Globočecu, jer ovom cestom prolazi dosta hodočasnika prema Mariji Bistrici, pa nam je ovo važan projekt. Iduće godine očekuje nas još jedna sanacija klizišta iz smjera Konjščine, tako da su to veliki projekti ulagani od strane ŽUC – a – rekao je Milički, dodavši da je i Općina Marija Bistrica završila sanaciju jednog klizišta na nerazvrstanoj cesti, u vrijednosti 1 milijun kuna, uz pomoć sufinanciranja Hrvatskih voda.

Župan Željko Kolar napomenuo je da je cesta u Globočcu frekventan i značajan pravac za Svetište, kojom prolazi oko 20 posto hodočasnika. - To su vjernici i hodočasnici koji po dva, tri puta mjesečno dolaze u Svetište i zbog toga nam je to bilo izuzetno bitno da se ovo klizište sanira. Nažalost, sanacija je skupa, milijun i 121 tisuća kuna, bez nadzora. Međutim, ova sanacija je bila neophodna i vidljivo je da će na samoj dionici biti sitnih dodatnih intervencija do kraja ovo godine, kako bi zbog eventualnog snijega, zimska služba mogla raditi svoj posao – rekao je župan, dodajući da je jučer Upravno vijeće Županijske uprave za ceste je donijelo proračun za sljedeću godinu. - On je „težak“ 40 milijuna i 800 tisuća kuna, od toga je 2 i pol milijuna kredita kojeg plaćamo za investicijski ciklus kojeg smo imali prije nekoliko godina, 32 i pol milijuna kuna smo predvidjeli za sve vrte radova, od toga 4,4 milijuna kuna za 4 klizišta koje smo planirali za sljedeću godinu, a oko 2 milijuna i 100 tisuća kuna bit će izvorna sredstva same Županijske uprave za ceste. Moram napomenuti da će, nažalost, proračun za 2021. godinu biti negdje oko 9 milijuna kuna manji nego što je bio 2020. godine, iz razloga što Hrvatske ceste i Ministarstvo prometa nisu predvidjeli nikakve dotacije koje su svake godine išle prema Županijskim upravama za ceste. S obzirom na ovo „novo normalno“, činjenica je da pada gospodarska aktivnost, smanjuje se i broj novih vozila, registriranih novih vozila, bojimo se da će i tu biti pad prihoda. Pokušali smo veoma konzervativno planirati, bit će slatke brige ako će se proračun bolje puniti – kazao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook