Prethodni članak
Sljedeći članak

U Svetom Križu Začretju kardinal Bozanić blagoslovio je kip blaženog Alojzija Stepinca

Kardinal Bozanić je istaknuo kako vjeruje da je za Euharistijski kongres blaženi Stepinac odabrao ovo mjesto baš zbog njegovog imena, budući da je i sam nosio križ


Na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, kada Sveti Križ Začretje slavi Dan općine, a ujedno je to i blagdan župe, kardinal Josip Bozanić predvodio je misu na svetokriškom pijacu i blagoslovio novi kip blaženog Alojzija Stepinca. Povod ovoj velikoj žrtvi i trudu prečasnog Vladimira Drnetića, župljana i sponzora bilo je 80 godina od održavanja Euharistijskog kongresa u Svetom Križu Začretju kojeg je sazvao danas blaženi Stepinac. Josipa kardinala Bozanića pozdravili su i zaželjeli mu dobrodošlicu i načelnik Općine Marko Kos te Stjepan Majsec ispred župnog Pastoralnog vijeća. Na kraju slavlja dragog gosta su i darivali skulpturom blaženog Alojzija Stepinca te slikom na kojoj je veliko srce.

 

Stepinčeve riječi iz 1940. godine

- Živimo u doba kad je nevidljiva kriza zahvatila čitav svijet. Ponestaje pomalo različitih sirovina, odijela, hrane i tko zna nije li sve ovo, da se poslužim riječima Svetog Pisma, također početak nevolja – riječi su to također zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koje je izrekao 1. rujna 1940. godine na završetku Euharistijskog kongresa u Svetom Križu Začretju. Na ovoj svečanosti pročitao ih je domaći župnik, prečasni Vladimir Drnetić dodajući da osjeća da ove riječi današnjeg blaženika odzvanjaju našim životima posebice u okruženju u kojem živimo.

Ova velika svečanost započela je velikom svečanom procesijom od župnog dvora do crkve u kojoj su bile osim svećenika u pratnji kardinala Bozanića iz dekanata i izvan njega, čak četiri puhačka orkestra. Svetokriški trg bio je prepun ljudi.

 

Kardinal Bozanić odao svima priznanje
Kardinal Bozanić je istaknuo kako vjeruje da je za Euharistijski kongres blaženi Stepinac odabrao ovo mjesto baš zbog njegovog imena, budući da je i sam nosio križ. – Danas smo zajedno molili i blagoslovili lik blaženog Alojzija koji nam pokazuje križ 'slijedite mene kao što sam ja slijedio križ Kristov. Odajem vam priznanje na ovoj ideji i na toj vjeri. Jer, svi se ugradili dio sebe u njega, a to je znak zajedništva i ljubavi koja nas povezuje. Tijekom mise posebno sam molio za vaše obitelji da ih Bog po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca blagoslovi – kazao je na kraju kardinal Bozanić.

 


Nakon misnog slavlja kojeg je pjesmom pratila klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, ta je klapa održala i koncert na kojem je izvodila najljepše klapske pjesme.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook