Prethodni članak
Sljedeći članak

U Svetom Duhu nitko ne želi raditi pobačaje pa su doveli ginekologa iz Varaždina


U Kliničkoj bolnici Sveti Duh uskoro bi trebala biti otvorena ambulanta za obavljanje pobačaja, koji u toj bolnici godinama nisu bili dostupni zbog priziva savjesti svih liječnika i sestara na Klinici za ginekologiju, doznaje se u Gradu Zagrebu.

Bolnica Sveti Duh u završnim je pripremama za otvaranje ambulante u kojoj će se moći obavljati pobačaji na zahtjev. Nadamo se da će uskoro biti otvorena, rekli su Hini u Gradskoj upravi, prenosi Index.

Prema informacijama iz bolnice, "ambulantu za arteficijelne pobačaje" vodit će ginekolog Bojan Vidaković, koji je na Sveti Duh doveden iz varaždinske bolnice.

Ravnateljica Ana-Marija Šimundić potvrdila je Hini da su zaposlili novog ginekologa, koji je premještajem iz druge ustanove.

"Procedura i kriteriji bili su u potpunosti sukladni sa zakonom i svim propisima", rekla je Šimundić te kao netočne odbacila optužbe skupine nezadovoljnih zaposlenika da je jedini kriterij u Vidakovićevu zapošljavanju bila njegova spremnost da radi pobačaje.

"Hodogram o postupanju" oko pobačaja poslan je svim liječnicima i sestrama na Ginekologiji, no problem je u tome što su trenutno svi liječnici i sestre, osim Vidakovića, u prizivu savjesti.

U Gradu Zagrebu pak ističu da obavljanje pobačaja na zahtjev neće biti posao jednog ginekologa već "kolektivni napor", a bolnica je u intenzivnim pripremama u formiranju takvog tima.

Otvaranjem "Ambulante za arteficijelne pobačaje" bit će ispunjeno obećanje gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je, u povodu slučaja Mirele Čavajde, rekao da će se omogućiti obavljanje svih zakonski dopuštenih prekida trudnoće u bolnici Sv. Duh, gdje je to bilo nemoguće obaviti već desetak godina.

Pitanje dostupnosti pobačaja u hrvatskim bolnicama posebno je ovoga proljeća aktualizirao slučaj trudnice Čavajde, kojoj su zagrebačke bolnice redom odbile prekinuti trudnoću, iako je njezina nerođena beba imala smrtonosni tumor na mozgu.

Novosti na Svetom Duhu rezultat su dolaska Ratka Matijevića, koji je od 21. srpnja novi pročelnik Klinike za ginekologiju na Svetom Duhu, nakon što je Upravno vijeće bolnice u drugostupanjskom postupku odbilo žalbu dijela zaposlenika.

Državni inspektorat u svibnju je obavio uvid u dokumente vezane uz izbor predstojnika klinike za ginekologiju i do danas, kažu u bolničkoj upravi, nisu od njih zaprimili nikakve primjedbe, zamjerke niti rješenja vezano uz Matijevićev izbor.

Nije im poznato da su nezadovoljnici u KB-u, kako tvrde, pokrenuli upravni spor vezan uz taj predmet.

Na upit Hine hoće li zaposliti i sestre bez priziva savjesti iz bolničke uprave nisu odgovorili, a niti novi predstojnik Matijević nije želio komentirati novonastalu situaciju, javlja Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook