Prethodni članak
Sljedeći članak

'U svemu što radimo, težimo kvaliteti, a ne količini, jer su nam kupci veoma bitni, kao i njihovo zdravlje'

OPG Kozina iz Stare Vesi u Petrovskom bavi se proizvodnjom meda, uzgojem ekološke lavande budrovke i vađenjem pčelinjeg otrova


OPG Kozina iz Stare Vesi u Petrovskom bavi se proizvodnjom meda, uzgojem ekološke lavande budrovke i vađenjem pčelinjeg otrova. OPG Kozina vode Mario, njegova supruga Ivana i brat Ivica Kozina. Ivana je kazala da je za uspješno funkcioniranje obiteljskog posla vrlo važna dobra raspodjela posla koji se obavlja na njihovom OPG-u. – Muški dio ekipe odrađuju veći i fizički teži dio posla što uključuje brigu oko pčela, flaksanje oko lavande... Moj dio posla je rezidba i pljevljenje oko lavande, pomažem oko vrcanja meda. Budući da smo svi u stalnom radnom odnosu, veće poslove kao što su vrcanje ili žetva lavande obavljamo vikendom. Jako je važna organiziranost i pravilna raspodjela posla kako se bi sve pravovremeno odradilo - istaknula je Ivana.

Počeli sasvim slučajno

Ivana nam je otkrila da su se pčelarstvom počeli baviti sasvim slučajno, ali i da se je uskoro razvila ljubav i veliko zanimanje za to. - Suprug Mario je pročitao neke knjige o pčelarstvu, nakon toga je razgovarao s pčelarima i razvio se brzi interes, a na kraju i ljubav prema tome - zaključila je Ivana te dodala da su ubrzo nakon toga kupili 5 košnica i krenuli u avanturu s pčelarstvom. Danas OPG Kozina ima 70 košnica na čak 3 lokacije, a to su Cigrovec, Stara Ves i Bežanec. - Pčele selimo na pašu kestena i lipe u Macelj. Cigrovec nam se je pokazao kao izuzetno mjesto za proljetni razvoj i pašu bagrema, a dok Bežanec ima odlične uvjete za prezimljavanje pčela te nam pčele zimuju na medu - objasnila je Ivana. OPG Kozina proizvodi bagremov, cvjetni i kestenov med i medun. Nižu uspjehe na raznim ocjenjivanjima kvalitete svog meda. - Prošlu godinu osvojili smo zlatnu medalju za bagremov med u Krapinsko - zagorskoj županiji, zlato smo isto osvojili u međužupanijskom ocjenjivanju meda na Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu – naglasila je Ivana. Istaknuli su kako imaju svoje stalne kupce koji su zadovoljni njihovim medom i uvijek im se iznova vraćaju.

 

- Kupce za med nalazimo preko preporuka drugih kupaca i preko naše Facebook stranice – kazala je Ivana. Od ove godine uveli su jedan novitet u radu svog OPG - a, vađenje pčelinjeg otrova. - Proces se sastoji od stavljanja folije na posebna stakla, umetanje tih stakala u za to predviđene okvire. Zatim se na tim okvirima nalazi kupola koja sprečava izlijetanje pčela iz košnica, to se sve spoji u strujni krug i pusti se podražaj. Tada pčele ubadaju u staklo, a da pritom one ostaju neozlijeđene. Sam taj postupak traje od nekih 25 do 30 minuta i nakon toga se stakla vade i pčelinji otrov se suši. Kada je suh struže se brijačim aparatom i posprema se u bočice s tamnim staklom i zatvori se vakumskim čepom – objasnila je Ivana. Novija istraživanja ukazuju da je pčelinji otrov vrlo koristan u liječenju tumorskih stanica. Međutim, njegovo precizno djelovanje još uvijek nije u potpunosti istraženo budući da melitin ima snažno litičko (razarajuće) djelovanje i na stanice tumora, ali i na zdrave stanice. Pored toga važna je i njegova primjena u kozmetičkoj industriji, poznat je i kao prirodni botoks tako da je jedan od bitnijih sastojaka krema za njegu i uljepšavanje kože.

 

Ekološki uzgoj

Lavanda na OPG - u Kozina je ekološki uzgojena, a njihovo polje lavande nalazi se u Cigrovcu. - Cigrovec je moja djedovina. Kada su se moji odselili, zemlja je ostala neobrađena. Na njoj je tad počeo rasti bagrem. Kasnije smo suprug i ja odlučili napraviti nešto korisno od te zemlje. Iskrčili smo bagrem i posadili lavandu budrovku. Dugo smo razmišljali što tamo posaditi i na kraju je odluka pala na lavandu, prvenstveno zbog naših pčela, a nakon toga i kao dodatan izvor zarade – rekla je Ivana dodajući kako lavandu imaju u ekološkom uzgoju i koriste je prvenstveno kao suhi cvijet kojim pune ukrasne vrećice ili ga prodaju kao sirovinu. - Naša posebnost je u tome da u svemu što radimo, težimo stalnoj kvaliteti, a ne količini, jer su nam kupci veoma bitni, kao i njihovo zdravlje. Planiramo proširiti naše poslovanje u smislu pčelarstva - rekla je Ivana i dodala kako epidemija koronavirusa nije utjecala na njihovu prodaju meda i pčelinjih proizvoda, ali je utjecala na prodaju lavande budući da većinu lavande prodaju na moru. - Ukoliko nema turističke sezone, nema ni neke potražnje za lavandom – zaključila je Ivana.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na autocesti A1 između čvora BRINJE i tunela BRINJE u smjeru Dubrovnika zbog prometne nesreće vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h jednim trakom. Zbog pojačanog, povremeno gustog prometa moguće su poteškoće, zastoji i vožnja u koloni na grad...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program