Prethodni članak
Sljedeći članak

U Stubičkim Toplicama se nakon potresa otvorila velika rupa, kontaktirani geolozi

Rupa je promjera tri metra, a dubine četiri metra


U parku pored Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, točnije u parkovskom perivoju bolnice, poslije velikog potresa koji je prije tjedan dana pogodio Zagreb te njegovu okolicu, u zemlji se otvorila rupa.

Kontaktirali smo načelnika općine Stubičke Toplice Josipa Beljaka da nam kaže nešto više o toj pojavi.

 – Tri metra je promjer otvora same rupe, a dubine je četiri metra, a to su u subotu izmjerili članovi HGSS-a. Snimili smo samu rupu dronom budući da moramo pratiti njezino eventualno širenje, kontaktirali smo geologe koji su rekli svoje mišljenje i provode se istražne radnje. Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabiltaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak u čijem je vlasništvu zemljište gdje se otvorila rupa kontaktirao je Rudarsko-geološko-naftni fakultet iz kojeg su rekli da će izaći na teren po prestanku situacije s koronavirusom – rekao je Beljak za zagorje.com dodajući kako su ogradili teren trakama i željeznom ogradom da onemoguće pristup rupi.

- Kontaktirali smo direktora Zagorskog vodovoda Maria Mihovilića budući da nešto slično znaju uzrokovati vodovodne cijevi kad puknu, no međutim on je potvrdio da tu vodova nema. Također smo ispitali cjevovod kanalizacije koja je neoštećena te tu nema mogućnosti da bi ta oborinska voda koja ide kroz te cjevovode uzrokovala takvu pojavu. Najvjerojatniji uzrok su visoke podzemne vode, no sa sigurnošću to ne možemo tvrditi dok god stručnjaci ne dođu. Laički da je uzrok vruća voda, ujutro bi pri niskoj temperature išla para, budući da pare nema, a i voda je hladna. Voda u rupi je u razini obližnjeg potoka i mi mislimo da su to plitke podzemne vode pa da se uslijed potresa taj plitki sloj urušio – objasnio je Beljak za zagorje.com.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook