Prethodni članak
Sljedeći članak

U sklopu projekta 'Aktivno u zajednici' u ŠUDIGO-u nastala sjenica, vrt na krovu škole...

Projekt sjenice nazvan je 'Aktivni u zajednici - smArt KVART - KVART UMJETNOSTi'


U ŠUDIGO – u Zabok danas je predstvaljen projekt ,,Aktivni u zajednici - smArt KVART - KVART UMJETNOSTi u okviru kojeg je izgrađena sjenica u školskom dvorištu.


Gradonačelnik Ivan Hanžek tom je prigodom rekao je da su ovakva događanja potvrda činjenice da su se ljudi koji žive i rade u Zaboku uklopili u jedan pokret civilnih inicijativa u gradu Zaboku, u aktivnosti koje trebaju obogatiti svakodnevni život, stvoriti bolje okruženje, bolje uvjete za rad i život. - ŠUDIGO definitivno spada u sam vrh tih aktivnosti, ne samo po profesionalnom programu kojega imaju zapisanog u svojim uvjetima postojanja, nego i u onoj nadogradnji, koraku više, u smislu inicijativa da ne samo obogaćuju svoje okruženje, već da daju svoj doprinos ukupno boljim uvjetima život u gradu. Tko s mladim ljudima radi, taj je vječno mlad, oni to kao struka dokazuju, a rezultat je da izbacuju talentirane i dobro osposobljene mlade ljude u svojoj branši, koji daju konačnu potvrdu uspješnog rada, odgoja i obrazovanja u svojoj školi – rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek.


Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je ŠUDIGO iz Zaboka jedina umjetnička škola i vrlo interesantna svim mladim ljudima koji su kreativni u nekom području, a uz to i vrlo aktivna u zajednici. - To pokazuje i njezina društvena angažiranost na način da oplemenjuje prostor škole i park škole, u suradnji s brojnim suradnicima. Ovaj dio grada predstavlja danas jedan lijepi urbani trg koji zasigurno nadahnjuje sve kreativce s nekim novim idejama, i što je najvažnije, predstavlja jedan ugodan prostor za boravak. Lijepo je kada škola u simbiozi i u sinergiji s Gradom, privatnim sektorom, organizacijama civilnog društva, zajedno oplemenjuje zajednički javni prostor – napomenula je Petek.


Ravnateljica ŠUDIGO-a Božica Šarić objasnila je da je projekt pokrenuo Grad Zabok s Nacionalnom zakladom za civilno društvo, a škola je osmislila ideju vezanu za promjene i potrebe koje su prisutne u Školi za umjetnost, grafiku, dizajn dojeću Zabok, ali zapravo i u cjelokupnom okruženju i cjelokupnoj zajednici. 'Ovo je projekt pod nazivom smArt KVART - KVART UMJETNOSTi iz razloga što želimo njime spojiti ekologiju, edukativne aktivnosti i želimo podržati onu ideju održivosti u smislu razvoja cjelokupne zajednice koja se bavi zelenom ekonomijom, rekla je ravnateljica Šarić. Jedan od osnovnih ciljeva, dodala je, odnosio se na umrežavanje profitnog i realnog sektora odnosno civilnog društva i javnog sektora. 'Željeli smo na neki način okupiti one koji bi željeli i mogu podržati kulturu davanja za dobrobit cjelokupne zajednice. Mislim da smo to i postigli jer upravo niz tvrtki iz realnog sektora je pridonijelo i podržalo svojim novčanim donacijama ili pak nekim drugim prilozima, u materijalu ili uslugama, da se ovaj projekt realizira. Glavni zadatak je bio izgradnja sjenice koja bi služila druženju naših učenika, ali ne samo druženju već i za odrađivanje pojedinih radionica edukativnog karaktera, edukativnih aktivnosti, nekih umjetničkih radionica i slično. Posebno mi je drago što ovaj projekt nije samo značajan za našu školu i naše učenike već je značajan i za stanovnike grada Zaboka. Prekrasno se uklapa u cjelokupnu vizuru novog Zaboka, zelenog Zaboka, rekla je Šarić. Ovdje svakodnevno dolaze na druženje i zabavu i djeca, i mladi, i starije osobe koje nađu mir i odmor u ovim sjenicama. 'Vjerujem da će se cjelokupna ova priča oko ovog projekta i dalje podržavati i da ćemo u okviru projekta 'Aktivni u zajednici' na neki način podržati neke druge mini projekte koji će ići na korist naših učenika i svih stanovnika grada Zaboka, rekla je Šarić.


Upitana za vrt na krovu objasnila je da kako je strateški cilj podržati održivost i raditi na tome s učenicima, sklopljena je izvrsna suradnja s Agronomskim fakultetom iz Zagrebu. Taj je projekt ustvari doktorska disertacije gospođe Monike Kamenečki koja će odraditi dvogodišnji projekt upravo na ravnim krovovima škole gdje je već nastao prekrasan zeleni vrt koji će također biti edukativnog karaktera jer će učenici iz sektora industrijskog dizajna proučavati i pratiti razvoj ovog zelenog vrta i postizati nova znanja vezano općenito o održivosti, a konkretno u ovom slučaju za zeleni vrt.
Istaknula je i da se bez osnivača, Krapinsko – zagorske županije i Grada Zaboka koji je dao veliki doprinos uslugama izgradnje, ništa od svega e bi dogodilo te je istakla sve profesore škole koji su dali i samu ideju i sudjelovali u različitim aktivnostima od edukativnih do izvedbenih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook