Prethodni članak
Sljedeći članak

'U sjećanju na našeg pokojnog Gerića, odlučili smo izgraditi boćalište'

Mjesni odbor Đurmanec razmišljao je što bi mogao napraviti za društvo i za djecu, željeli su dodati neki novi i zanimljivi sadržaj svom mjestu i tako je izgrađeno boćalište


Član Mjesnog odbora Đurmanec Nenad Belić jedan je od inicijatora izgradnje boćališta u Đurmancu. Boćalište se nalazi iza Ambulante Đurmanec i, kako kaže Nenad, sve više privlači igrače i zainteresiranu pubiku, makar je to sport koji je karakterističan za primorje. Mjesni odbor Đurmanec trudi se da razim sadržajima upotpune đurmanečki život, a to je bio slučaj i s izgradnjom boćališta.

Kako je počelo

Nenad nam je ispričao kako je zajedno s par mještana ustvari došao do ideje za izgradnju boćališta u Zagorju. – Naš pokojni šumar Gerić, inače Mađar, radeći u šumariji napravio je u blizini šumarsku kućicu. Tamo u toj kućici sedemdesetih i osamdesetih godina često su bila organizirana razna druženja, a pokraj same kućice nalazilo se i boćalište. Ja sam kao dječak odlazio tamo s susjedima i tako sam se upoznao s boćanjem. Sada, kada više našeg Gerića više nema, odlasci toj šumarskoj kućici i nisu tako česti pa više nismo ni boćali - ispričao je Nenad sa sjetom na trenutke provedene kod šumarske kućice. - Prošle godine Mjesni odbor Đurmanec je razmišljao što bi mogli napraviti za društvo i za djecu, željeli su dodati neki novi i zanimljivi sadržaj svom mjestu. Mještani se često sastanu i naprave nešto zajednički na dobrobit svih, tako smo i posadili voćke iza Ambulante Đurmanec. Na taj način krenuli smo malo pomalo uređivati taj prostor i dodavali smo mu neki sadržaj. U sjećanju na našeg pokojnog Gerića i na sport koji je nekih ranijih dana izazvao naše zanimanje, odlučili smo izgraditi boćalište – kazao je Nenad.

 

Prema pravilima boćanja

Komentari na boćalište su pozitivni, djeca tu svakodnevno dolaze i tu provode vrijeme igrajući se. – U početku je bilo malo komentara npr. što će to nama, ali kad su vidjeli da se mještani interesiraju za to, promijenili su mišljenje. Osim djece, okupe se tu i timovi pa igraju, žene potiv muškaraca i slično. U početku smo igrali po nekim svojim pravilima, ali imamo par naših mještanina koji su inače odlazili na more na natjecanja u boćanju pa su nas kasnije podučili i dali savjete kako da zaigramo po pravim pravilima boćanja – rekao je. Velika pomoć u izgradnji boćališta je bila Općina Đurmanec. – Mi smo pokrenuli inicijativu prema Mjesnom odboru, ali mi to sami ne bi mogli realizirati pa nam je Općina mnogo pomogla da naš projekt zaživi. Nas četiri – pet mještana krenulo je u izgradnju, dobili smo materijal i bacili smo se na posao – kazao je Nenad. - Kod boćanja je veoma bitna preciznost i tu se vidi tko je bolji maher u ruci. Igra se do skupljenih 11 ili 21 bodova, a igra se zna i odužiti, neki put partija traje i do 5 sati. Po mojim saznanjima, imamo samo dva boćališta u Zagorju, kod nas u Đurmancu i u Jesenju. Imamo još dosta planova vezanih za uređenje prostora oko samog boćališta. Plan nam je dodati par klupica, obnoviti neke dječje sprave koje su već pomalo dotrajale i izraditi neko manje nogometno igralište. Pošto se nalazi blizu i granični prijelaz Macelj, često ljudi s ceste vide malo igralište pa svrate, odmore, djeca se poigraju – istaknuo je.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook