Prethodni članak
Sljedeći članak

U prvom kvartalu ove godine rođeno 22 malih Pregračana

To je sedmero više nego lani u tom periodu


Grad Pregrada pohvalio se kako je u prvom kvartalu ove godine rođeno 22 mališana. To je sedmero više nego lani u tom periodu. Kako zbog korone nema tradicionalnih prijema za bebe u prostorijama Grada, Paketi za super početak podijeljeni su roditeljima mališana, a novčane naknade isplaćene su im na bankovni račun.

 

Novčani iznos, paket, priručnik…
Naknada za novorođenčad sastoji se od dva dijela: novčanog iznosa te prigodnog paketa. „Paket za super početak” osmišljen je po uzoru na skandinavske zemlje, a sadrži hrvatske proizvode od stopostotnog pamuka s bojama i detaljima koji simboliziraju Pregradu. Od ove godine u paketu se nalazi i knjiga „Bebe vole papati“. Riječ je o priručniku koji donosi suvremene smjernice o prehrani djece te sadrži oko šesto recepata za uvođenje čvrste hrane u prehranu djeteta od četiri mjeseca starosti do navršene prve godine života. Također, tek rođeni Pregračani i Pregračanke besplatno su učlanjeni u Gradsku knjižnicu do prve godine života stoga su roditeljima dostavljene i članske iskaznice.

 


Grad u sustavu e- Novorođenče
Pravo na novčanu naknadu za novorođeno dijete s prebivalištem na području Grada Pregrade može ostvariti jedan od roditelja s prebivalištem na području grada, Dodajmo i kako je Grad od 19. studenoga 2020. godine uključen je u sustav e-Novorođenče, temeljem Sporazuma o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore sklopljenog s Ministarstvom pravosuđa i uprave te tako roditelji zahtjeve za ostvarenje prava na naknadu za novorođeno dijete mogu podnijeti prilikom prijave svog djeteta u matičnom uredu ili prijavom u sustav e-Građani kroz uslugu e - Novorođenče. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook