Prethodni članak
Sljedeći članak

U prvih 5 mjeseci ove godine prouzročili smo 238 prometnih nesreća

Sigurnost prometa za pet mjeseci ove godine


Policijski službenici PU krapinsko-zagorske su tijekom prvih pet mjeseci ove godine obavili očevid kod 238 prometnih nesreća što je za 15,0 posto više nego u prvih pet mjeseci 2020. godine. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je pad broja smrtno stradalih osoba u prometu za 33,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

Evidentirane su dvije prometne nesreće s poginulom osobom, u 55 nesreća s ozlijeđenim osobama 17 osoba je teže, a 62 osobe su lakše ozlijeđene, dok je u 181 prometnoj nesreći nastala materijalna šteta.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za 33,3 posto, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 11,3 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta veći je za 27,5 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba manji je za 33,3 posto, teže ozlijeđenih osoba više je za 13,3 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 8,8 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 81 osoba što je u odnosu na prvih pet mjeseci 2020. godine smanjenje za 5,8 posto.

Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradao je 39 sudionika od kojih je šest osoba teže, a 33 osobe lakše ozlijeđene. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina (197 sudionika).

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. Naime, 54 nesreće ili 22,7 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 44 prometne nesreće.

Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota sa 43 obavljena očevida, te petak sa 38 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je nedjelja sa 22 obavljena očevida.

Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 14 i 15 sati sa 25 obavljenih očevida, zatim između 21 i 22 sata sa 18 obavljenih očevida, te između 15 i 16 sati, između 17 i 18 sati i između 18 i 19 sati sa po 17 obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između 2 i 3 sata i između 4 i 5 sati kada je obavljen po jedan očevid prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 498 sudionika od čega je bio 361 vozač, 132 putnika i pet pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 57 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 15,8 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 207 prometnih nesreća sudjelovalo 439 sudionika od čega je bilo 322 vozača, 113 putnika i četiri pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 57 ili 17,7 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. U prvih pet mjeseci ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 39 vozača ili 12,1 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 1,9 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u prvih pet mjeseci ove godine evidentirali 6 139 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 3 165 prekršaja što iznosi 51,6 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (299) i prekršaji upravljanje neregistriranim vozilom (146).

Od ostalih prekršaja još izdvajamo, 138 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 60 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 28 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, 24 prekršaja odbijanje alkotestiranja, 12 prekršaja nekorištenje zaštitne kacige, te 11 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti u većem dijelu zemlje povoljni su za vožnju. Zastoji su povremeno mogući na dionicama gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30. lipnja između...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program