Prethodni članak
Sljedeći članak

U prva 2 tjedna nastave manje novozaražene djece nego u zadnja 2 tjedna ljetnih praznika

Kad se u nekom razredu otkrije slučaj zaraze koronom, cijeli razred ide u samoizolaciju, i nastava se odvija online


Od 24. kolovoza do 7. rujna bilo je 143 djece u dobi do deset godina kod koje je otkrivena korona. Od 7. do 20. rujna taj je broj bio manji za 25 posto, odnosno otkriveno je 106 novih slučajeva zaraze korona virusom.U  dobnoj skupini 11-20 godina je situacija nešto lošija, ali i dalje u korist školskih klupa. Zadnja dva tjedna praznika bilo je novootkrivenih 335 slučajeva, a u prva dva tjedna škole 268, dakle 20 posto manje, piše 24sata.

Maske u školama su zbog dobre epidemiološke slike prvo ukinute u Međimurskoj i Istarskoj županiji, no u Međimursku su se županiju zbog pogoršanja situacije vratile. Nisu obavezne ni u školama Koprivničko-križevačke županije te u velikom dijelu škola Karlovačke županije. Od danas ih ne trebaju ih nositi niti varaždinska djeca u starijim razredima osnovne škole.

Kad se u nekom razredu otkrije slučaj zaraze koronom, cijeli razred ide u samoizolaciju, i nastava se odvija online. Samoizolacija za kontakte zaraženog i dalje traje 14 dana, koliko učenici moraju biti kod kuće.Odnosno, epidemiolozi gledaju kad je zaraženi učenik zadnji put bio u razredu pa ostali kod kuće mogu biti i koji dan manje. Primjerice, ako je zaraženi učenik na nastavi zadnji put bio u ponedjeljak, ali je pozitivan nalaz dobio u srijedu, u vrijeme samoizolacije za ostale učenike ubrajaju se i utorak i srijeda, kad su oni bili u školi, piše 24sata.

Dok trajanje samoizolacije za kontakte zaraženog ostaje 14 dana, izolacija za zaražene bez simptoma ubuduće će trajati samo deset dana. Uvjet je da zadnja 24 sata nisu imali simptome.

To znači da potvrđeno zaraženi učenik bez simptoma kod kuće treba biti deset dana, a njegovi kontakti četiri dana duže. Djeca prije škole trebaju izmjeriti temperaturu, a neke od škola, uz to, zahtijevaju da roditelj svaki dan djetetu i potpiše da temperaturu nema.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook