Prethodni članak
Sljedeći članak

U protekle 4 godine ŽUC je u Zagorska Sela uložio 2,8 mil. kuna, a do jeseni stiže autobusni prijevoz

U Zagorskim Selima je održana konferencija za medije na temu ulaganja u županijske i lokalne ceste u proteklom četverogodišnjem razdoblju, od 2017. do 2020.


Na području općine Zagorska Sela u protekle 4 godine Županijska uprava za ceste uložila je 2,8 milijuna kuna. Naglasak je najviše bio na županijskoj cesti ŽC2151 iz pravca Pregrade preko Desinića prema Miljani gdje se radio novi asfaltni zastor.

Ove godine ŽUC nastavlja s radovima na lokalnim cestama, a planira se uložiti u lokalne ceste više od 420.000 kuna za 1.300 metara novog asfaltnog zastora, kako bi se mještanima omogućilo kvalitetnije i sigurnije prometovanje, izjavio je na konferenciji za medije ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak pohvalila je izvrsnu suradnju sa ŽUC-om gdje je u protekle 2 godine sanirana cesta od Miljane do Desinića, a sada se investira u naselja Pušća i  Luka Poljanska. Načelnica je istaknula kako se bez potpore Krapinsko – zagorske županije ne bi mogao realizirati gotovo ni jedan projekt. – Sa Županijom surađujemo na svim takvim projektima koji su od važnosti poboljšanja kvalitete života mještane od prometne do komunalne infrastrukture – dodala je.

Naglasila je i da Zagorska Sela nemaju lokalni prijevoz pa se izrazito veseli tom projektu koji je bitan za kvalitetnji život ljudi na području općine, ali i za njihov ostanak ovdje.


-U prošle 4 godine ŽUC je u redovno izvanredno održavanje uložio 2,8 mil. kuna, a ono što je tu ključno reći je da je 1,8 milijuna kuna bilo za izvanredno održavanje, za novo asfaltiranje, što zbog sigurnosti prometa, prijevoza školske djece, ali i zbog samih mještana koji žive u Zagorskim Selima i turista koji sve više dolaze u ovo prekrasno područje – rekao je župan Kolar.


Dodao je da je, kada dolazite iz pravca Zagorskih Sela, vidljivo da dionica od Kumrovca pa do ulaska u Zagorska Sela nije asfaltirana, dok je državna cesta od Zagorskih Sela pa do graničnog prelaza riješena. - To je nešto što već 5 godina ulazi i izlazi iz proračuna Hrvatskih cesta, imovinsko – pravne odnose je Općina već odavno riješila i ne vidim razloga zbog čega ta cesta opet nije u proračunu Cesta. Imam informacije od načelnice Općine da je već nekoliko puta direktno kontaktirala Hrvatske ceste i direktora Škorića i prema infomacijama koje imam, dobila je pismenu garanciju da će se ove godine staviti u proračun i početi rješavati ta dionica. I ja sam nekoliko puta tražio informaciju od Hrvatskih cesta kada će krenuti ta dionica, nema razloga da ne vjerujem direktoru i nadam se da će se u prvom rebalansu proračuna vidjeti ta cesta, a mi s nivoa Županije ćemo i,3 km asfaltirati u ovoj godini, vrijednost će biti 530 tisuća kuna – istaknuo je župan.


Dodao je da se razrađuje posebno povezivanje Zagorskih Sela s ostatkom županije i Gradom Zagrebom. - Pripremamo jedan model i najkasnije u rujnu će se ponovno uspostaviti autobusni prijevoz, ne samo do središta Zagorskih Sela, nego ćemo uvesti i dvije nove stanice koje su nam potrebne kako bi na toj dionici sugurno mogli kupiti putnike. Što se tiče pruge, inicijativa Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije i načelnica i načelnika i gradonačelnika u dolini rijeke Sutle postoji već godinama, bilo je nekoliko desetaka razgovora i u HŽ – u i s Ministarstvom prometa i očigledno je da sanacija ili revitalizacija ove pruge neće biti prije nego što uđemo u režim Shengena - rekao je Kolar.

- No bitno je da čvrsto stojimo kod stajališta da je pruga potrebna u ovom dijelu županije i da razvoj gospodarstva i turizma uvelike ovisi i o prometnoj povezanosti – naglasio je Kolar i dodao da će Županija napraviti sve da kroz županijsku mrežu linija dovede autobusni prijevoz u Zagorska Sela već u rujnu ove godine. - Što se tiče željezničkog prometa, stav jedinstveni svih koji su uz Sutlu je da nam željeznica treba i držimo za riječ Ministarstvo prometa i HŽ infrastrukturu da će početi radovi na pruzi Savski Marof – Kumrovec – Zagorska Sela i dalje prema Sloveniji, kada uđemo u Shengen – kaže župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook