Prethodni članak
Sljedeći članak

U prošloj godini značajan rast broj posjetitelja u Muzeju grada Pregrade


Nakon prve pandemijske 2020. godine, 2021. godina je za Muzej grada Pregrade bila također zahtjevna, ali je usprkos kontekstu pandemije primjetno povećanje broja posjetitelja.

U prošloj godini muzej je zabilježio značajan rast broja posjetitelja u odnosu na prethodnu 2020. godinu, a osim toga, nastavljena su i ulaganja u zgradu kojima je u potpunosti prilagođen pristup osobama s invaliditetom.
Unatoč svim nedaćama, otežanim uvjetima djelovanja i prilagodbama na novonastale okolnosti, muzej je uspješno realizirao niz fizičkih aktivnosti, poput izložbi, radionica i predavanja, završio veliki infrastrukturni projekt adaptacije zgrade muzeja i knjižnice za pristup osobama s invaliditetom te ostvario značajne prihode EU sredstava za provedbu projekata.

Kao prvome muzeju u Hrvatskoj, Muzeju grada Pregrade je početkom 2021. godine odobrena Erasmus+ akreditacija u području obrazovanja odraslih, što osigurava direktan pristup sredstvima iz EU programa Erasmus+ između 2021. i 2027. godine.

U provedbi su i dalje dva europska projekta, Erasmus+ KA1 projekt Seniori za baštinu te Erasmus+ KA2 projekt DiGiMentor, a nove mobilnosti odnose se na Erasmus+ akreditaciju. „Usprkos epidemiji koronavirusa i otežanim uvjetima u kojima je muzej djelovao, u 2021. smo uspješno organizirali niz izložbi, poput izložbe slika Josipa Rubesa, nekoliko izložbi na otvorenome (Nogomet u Pregradi, Pozdrav iz Pregrade, Pregradska vrata) te veliku međumuzejsku izložbu "Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja“ zajedno s Muzejom Radboa iz Radoboja, za koju smo ostvarili i potporu iz programa muzejske djelatnosti Ministarstva kulture i medija. Također, bilo je tu niza drugih aktivnosti, od radionica, predavanja, edukativnih igara, kvizova, Escape Room-a i slično“, istaknuo je ravnatelja Muzeja grada Pregrade dr.sc. Davor Špoljar te dodao da je muzej uspješno obilježio Noć muzeja '21., uključio se u 26. Edukativnu muzejsku akciju i obilježio Međunarodni dan muzeja 18. svibnja.

„Ovom prigodom zahvaljujem djelatnicima Grada Pregrade na čelu s gradonačelnikom na pomoći u radu i suradnji, a posebna zahvala ide Gradskoj knjižnici Pregrada i ravnateljici Draženki Gretić s kojom najuže surađujem. Zahvaljujem na dobroj suradnji i Glazbenoj školi Pregrada, koja dio nastave izvodi u zgradi muzeja i knjižnice, a često nastupima svojih učenika uljepšava naša događanja“, rekao je ravnatelj.

Muzej grada Pregrade ima izvrsnu suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama, osobito s Osnovnom školom Janka Leskovara, Dječjim vrtićem Naša radost Pregrada i Srednjom školom Pregrada, kao i s Turističkom zajednicom područja Srce Zagorja i Turističkom zajednicom Krapinsko-zagorske županije koje pomažu u promociji i povećanju vidljivosti muzeja. U organizaciji aktivnosti nerijetko pomažu i Udruga kostelskih žena, Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada, Udruga umirovljenika Pregrada te KUD Pregrada.

Muzej grada Pregrade, zajedno s Gradskom knjižnicom Pregrada predstavlja središte kulturnog života grada Pregrade. Osim prikupljanja muzejske građe, proučavanja, istraživanja, brige o njezinom čuvanju i zaštiti te njezinom posrednom ili neposrednom predstavljanju javnosti, u samostalnoj organizaciji ili kroz suradnju s drugim ustanovama ili organizacijama civilnog društva, trudi se obogaćivati kulturnu, edukativnu i turističku ponudu našega grada. Ujedno Muzej promiče našu kulturnu baštinu, nepokretna i pokretna kulturna dobra, kao i nematerijalna kulturna dobra te surađuje s nizom ustanova, tijela i pojedinaca na njihovoj zaštiti. Kroz otvorenost prema publici, dostupnost i pristupačnost, muzej postaje mjesto susreta naših sugrađana, mjesto razgovora, platforma za predstavljanje mladih umjetnika i kreativaca, naivnih ili akademskih umjetnika, prostor za djelovanje i suradnju s udrugama i pojedincima te postaje sve prepoznatljiviji, kako na lokalnoj razini na području Pregrade i okolici, tako i na regionalnoj razini, na području Krapinsko-zagorske županije, Zagorja, ali i Hrvatske i Europske unije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook