Prethodni članak
Sljedeći članak

U prošloj godini naši HGSS-ovci odradili su 18 potražnih akcija i akcija spašavanja

Iza Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Krapina još jedna je uspješna godina


Iza HGSS – a Stanice Krapina još jedna je uspješna godina. Stanica ima 33 člana, od kojih je 15 gorskih spašavatelja, dok su preostali članovi u raznim fazama obuke i na putu su prema stjecanju naslova gorski spašavatelj ili spašavatelj. - Gorski spašavatelj je naslov kojeg naši članovi stječu nakon što prođu tri iznimno zahtjevna tečaja, nakon čega svoje znanje moraju pokazati pred ispitivačima na opsežnom ispitu.

Osim osnovnih tečajeva (zimske tehnike spašavanja, ljetne tehnike spašavanja, tečaj speleospašavanja) pripadnici HGSS-a moraju proći zahtjevan tečaj prve pomoći u neurbanim sredinama, koji je uvjet da bi mogli izaći na osnovne tečajeve, a odlučuju se i za čitav niz specijalističkih tečajeva (vođenje potraga, upravljanje bespilotnim letjelicama, spašavanje na divljim vodama i poplavama i dr.). Članovi stanice su kroz godinu sudjelovali na 13 različitih tečajeva i uspješno iz završili – kaže pročelnik Darko Berljak. Kako bi se spremnost pripadnika Službe održavala na potrebnom nivou kroz godinu je održano preko 50 različitih staničnih vježbi, na kojima se uvježbavaju posebne tehnike koje se koriste u HGSS-u, a kroz koje se ljudi pripremaju za pojedine tečajeve, ali i za što bolje djelovanje u samim akcijama. - Važno je za naglasiti da je HGSS, a samim time i Stanica Krapina operativna snaga Civilne zaštite, što je propisano Zakonom, pa stoga naši članovi djeluju u Stožerima civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije te općina i gradova koji su ih oformili. Kroz 2019. godinu odradili smo 5 vježbi Civilne zaštite u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, na vježbi testiranja speleološke opreme u organizaciji Komisije za speleo spašavanje HGSS-a, a posebno smo ponosni na iznimno uspjelu vježbu sa DVD Zlatar Bistrica – navodi Berljak.

Najviše potražnih akcija

U 2019. godini Stanica je odradila 18 potražnih akcija i akcija spašavanja. Od ovog broja tri su se akcije odvijale na području Zagrebačke županije i grada Zagreba, jedna iznimno zahtjevna na otoku Mljetu, a jedan je član sudjelovao u akciji spašavanja u Kamniškim alpama u suradnji s Gorskom reševalnom službom Slovenije. - Sve akcije osim akcije na Mljetu rezultirale su pronalaskom nestalih osoba, ponekad na žalost preminulih. Akcije na području KZŽ u najvećem su dijelu potražne akcije kada se traga nestalim ili izgubljenim osobama. Stanica Krapina djeluje i u ostalim županijama na poziv domicilnih Stanica, ali isto tako ostale Stanice iz HGSS-a stoje na raspolaganju Stanici Krapina i KZŽ. - Uz ljude, HGSS povremeno, kada je to potrebno, spašava i životinje, no u protekloj godini takvih situacija nije bilo na području naše županije. U 2019. godini dogodila nam se izvanredna situacija gdje smo tijekom listopada i studenog uzastopno kroz tri tjedna imali i uspješno odradili čak šest akcija. Uz vježbe i akcije Stanica je tijekom godine odradila 15 dežurstava na različitim manifestacijama diljem KZŽ. Najveći broj dežurstava je na trekk i trail utrkama. Redovno dežuramo na pješačenjima koje organizira KZŽ povodom međunarodnog Dana nepušenja. Uz dežurstva puno se radi na preventivi kroz predavanja u planinarskim školama u organizaciji planinarskih društava diljem županije, a uvijek se odazivamo i na poziv na predavanja i predstavljanje rada HGSS-a u osnovne i srednje škole. Predstavili smo naš rad i na Znanstvenom pikniku u Donjoj Stubici, gdje je naš prostor posjetio veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj – kaže pročelnik.

Nova kuća

Pojedini članovi HGSS Stanice Krapina obnašaju iznimno odgovorne dužnosti u samoj Službi (na državnoj razini), pa je tako pročelnik Stanice ujedno i tajnik HGSS-a, dr. Tino Klancir pročelnik Komisije za medicinu spašavanja, a Jasmina Benčić voditeljica odjela kartografije pri Komisiji za informiranje i analitiku. Izgradnja kuće HGSS Stanice Krapina u Zlatar Bistrici malo kasni u odnosu na planirane rokove, no 2020. godine trebala bi biti završena. - Taj objekt od iznimne je važnosti za Stanicu te će po njegovom završetku mogućnosti Stanice da pomažu ljudima na području KZŽ biti podignuta na jednu višu razinu. Važno je naglasiti da od 32 grada i općine na području KZŽ, Stanica ima odličnu suradnju sa njih 31 kao i sa samom KZŽ, koji redovno prate i podupiru rad HGSS na području Županije. Posebno je važno naglasiti veliku suradnju i iznimno dobru suradnju s Općinom Zlatar Bistrica, na čelu s načelnikom Žarkom Miholićem, koji nam je otvorio vrata Općine od prvog dana te pomogao pronaći zemljište za izgradnju nove kuće te sa Krapinsko-zagorskom županijom na čelu sa županom Željkom Kolarom koji prati naš rad i nesebično nam pomaže gdje god je to moguće. Najbolji pokazatelj te suradnje s općinom Zlatar Bistrica i Krapinsko-zagorskom županijom je upravo nova kuća, čiju izgradnja je znatno ubrzana zahvaljujući njima te zbog toga imaju našu veliku zahvalnost – istaknuo je pročelnik Berljak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook