Prethodni članak
Sljedeći članak

U privatnom vlasništvu čak 19 zagorskih dvoraca

Neki od njih se prodaju, no teško je naći investitora koji je spreman iskeširati 'masnu svotu' za ruševinu i utrošiti milijune na njezinu obnovu, no dvorci i kurije u Hrvatskom zagorju ogroman su turistički potencijal.

  • Po pola dvorac Stubički Golubovec dijele tvrtka Vilinska poljana i država

    Po pola dvorac Stubički Golubovec dijele tvrtka Vilinska poljana i država


U Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano su ukupno 32 dvorca i kurije, od toga je 31 dvorac ili kurija trajno zaštićeno kulturno dobro, a jedan je preventivno zaštićen.  Zagorci su kada je u pitanju imovina, mogli bismo reći, bogati ljudi, jer je u privatnom vlasništvu čak 19 dvoraca ili kurija, dok su četiri u vlasništvu institucija/ustanova.

U vlasništvu RH su tri dvorca ili kurije. Dvama dvorcima su vlasnici tvrtke, jedan je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i to dvorac Bežanec čiji je vlasnik Grad Pregrada. Jedan dvorac je još uvijek općenarodna imovina, jedan u vlasništvu RH s pravom korištenja; to je dvorac Veliki Tabor, a jedan dijele RH i tvrtka Vilinska poljana; dvorac Stubički Golubovec.

Gledamo li njihovo životno stanje, napušteni i zapušteni su dvorac Poznanovec  i Palffy Erdody u vlasništvu države, dvorac Zajezda čiji je vlasnik Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda, kurija Fabijanec – Horvat i dvorac Mali Tabor, oboje u privatnom vlasništvu. U lošem stanju su i privatna kurija Poklek te dvorac Borkovec, propadanju je prepušten i dvorac Donje Oroslavje, a porušen je i kompleks Novi Dvori kod Klanjca. Neki od njih, u privatnom vlasništvu se prodaju, no teško je naći investitora koji je spreman iskeširati 'masnu svotu' za ruševinu i utrošiti milijune na njezinu obnovu, no dvorci i kurije u Hrvatskom zagorju, netko je izbrojio njih stotinjak, ogroman su turistički potencijal. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook