Prethodni članak
Sljedeći članak

U PREPUNOJ DVORANI TEATRA EXIT ODRŽAN JE 28. FESTIVAL KAJKAVSKE POEZIJE I GLAZBE „KAJ – KUSTOŠIJA“ 2019.

U nedjelju s početkom u 19 sati u prepunoj dvorani Teatra Exit, u Zagrebu, održan je tradicionalan, 28. Festival kajkavske poezije i glazbe „KAJ – KUSTOŠIJA“


U nedjelju s početkom u 19 sati u prepunoj dvorani Teatra Exit, u Zagrebu, održan je tradicionalan, 28. Festival kajkavske poezije i glazbe „KAJ – KUSTOŠIJA“.Voditeljica programa i ove je godine bila Ljiljana Peršinec dok je domaćin Festivala KUD KUSTOŠIJA.

Na samom početku programa domaćini su izveli skladbu „Katarinčice“ (Jura Stubličanec, ĐeloJusić), uz koju su svim Katarinama uputili imendansku čestitku. U nastavku programa uslijedio  je igrokazautorice VericeCoffou„PURGERNJAK, DOBRI DUH ZAGREBAČKI“,u odličnoj izvedbiučenika O.Š. KUSTOŠIJA i stručno vodstvo Olge Burger.

U nastavku programa posjetitelji su uživali u programu koji je izveoKUD „STARI GRAD“ LUKAVEC te u izvanrednom programu koji je pripremio HSPD „SLJEME“ ŠESTINE.Za „Šestinsku svadbu“ u izvedbi HSPD „SLJEME“ ŠESTINE,  koreografiju potpisuju MiljenkoPiškorić i Dora Vuk, a za tamburašku obradu zaslužna je GordanaTalan. Mnoge posjetitelje ovogodišnjeg Festivala i ljubitelje kaj-a oduševio je i nastup ansambla „ŽALAC“.

Tijekom cjelovečernjeg programa pročitane sui najuspješnije pjesme kajkavske poezije. Stručni ocjenjivački sud u sastavu: EMILIJA CENTNER-ČIŽMEŠIJA, LJILJANA BEHAIN, ŽELJKA AUGUSTINOVIĆ, NINA MARTEK, VLADIMIR OČIĆ, ove godine je za interpretaciju odabrao dvanaest pjesama.Među tri najuspješnije uvrštene su pjesme: Šljiva pred bakinom hižom (Nada Starčević Lopac-Jacominijeva, 1. nagrada), Obločec (Tibor Martan, 2. nagrada), Strgana krila (Aleksandar Horvat, 3. nagrada). Pjesme su i ove godine interpretirali Eva Kreber Pille i glumac Zvonko Novosel.

Ispred stručnog ocjenjivačkog suda svim autorima pjesama i nagrađenima riječi zahvale i čestitke uputio je Vladimir Očić, koji je prvonagrađenoj autorici, Nadi Starčević Lopac-Jacominijevoj uručio zasluženu nagradu. Uz nagradu pokrovitelja Festivala, za najuspješnije autore poklone su osigurali i medijski pokrovitelji: tjednik Zagorski list i regionalni portal zagorje.com. 

Na samoj završnici programa, himnu„Kustošiji“ izveli sučlanovi KUD-a Kustošija, pjevački zbor i tamburaši uz stručno vodstvo Željka Topolovca.

Važno je istaknuti da u gradu Zagrebu ne postoji slična manifestacija na amaterskoj bazi pa je ovo djelovanje KUD-a KUSTOŠIJA vrlo važno za održavanje i njegovanje naše izvorne kulture i običaja.Održavanje Festivala preraslo je u tradiciju, koja uvelike doprinosi očuvanju kajkavske kulture u gradu Zagrebu pa je s 24. studenim 2019. godine službeno otvoren novi natječaj za sve pjesnike i autore pjesama koji u svom izričaju njeguju „kaj“.

 

1. nagrada:

ŠLJIVA PRED BAKINOM HIŽOM(Nada Starčević Lopac–Jakominijeva)

 

Šljiva se je v bieli šlajer otpravila

I prtuletje slavi kak svate.

Staru bakinu hižu je skrila

I vsespominčeke zlatne.

Lieta su prešla, ja semveč stara

Hižubujuzrušilinekšni novi gazde

V nekšnibujujarek otpeljali liepu, staru ciglu

Na bakinom vrtekubuju druge brazde

Nišće se ne buzmislil stare hiže.

Morti si samo šljiva još koji put šlajer obleče

i hiža i ja kraju smo vse bliže

A z mojega oka zadnja suza teče.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook