Prethodni članak
Sljedeći članak

U požarima ove godine smrtno stradalo 26 osoba

Povećanje broja požara i opožarene površine


Na jugu Hrvatske i dalje visok indeks opasnosti od izbijanja požara stoga HVZ poziva građane na dodatan oprez.

Povećanje broja požara na otvorenom prostoru kao i opožarene površine nastavilo se i tijekom proteklog razdoblja. Tako je temeljem podataka Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 (DVOC 193) u razdoblju od početka godine do 10. rujna zabilježen 9.521 požar otvorenog prostora što je povećanje od 34% u odnosu na prošlu godinu dok je samo požara raslinja zabilježeno 58% više, točnije 7.481. Izgorjela površina se povećala za 145% i iznosi 56.135 ha. Dodajmo i kako je ukupan broj požara povećan za 20% te je DVOC 193 zabilježio 13.121 požar u 2022. godini. Također, zabilježeno je i 15% više djelovanja zračnih snaga na požarima u odnosu na prošlu godinu.

U ovoj je godini povećan i broj ozlijeđenih osoba za 35%, a ozlijeđene su ukupno 142 osobe od čega i 24 vatrogasaca, dok je broj smrtno stradalih osoba 26, pri čemu i jedan vatrogasac, objavila je HVZ. 

Niže temperature i padaline proteklih dana doprinijeli su i smanjenju indeksa opasnosti od šumskih požara u većem dijelu RH, no valja naglasiti kako je ona i dalje vrlo velika na jugu, osobito na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije stoga pozivamo građane i dalje na odgovorno ponašanje i pojačan oprez.

U slučaju požara nazovite vatrogasce na brojeve 193 ili Centar 112.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook