Prethodni članak
Sljedeći članak

U ponoć istječe rok za samopopisivanje, od ponedjeljka na teren izlaze popisivači


U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata", prenosi Jutarnji.hr. S jučerašnjim danom samostalno se popisalo milijun i 157 tisuća građana, najviše njih u Zagrebu, više od 350 tisuća.

Državni zavod za statistiku provodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. rujna, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Ovo je prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a građani sami mogu odabrati kako se žele popisati.
Do ponoći građani upitnik mogu ispuniti putem portala e-građani, za sebe i za svoje ukućane. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti, a može je imati samo jedan član kućanstva.
Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite.
Pitanja su jednostavna i objašnjena. Na njih uglavnom odgovarate jednim klikom, za što, primjerice, četveročlanom kućanstvu treba 30-ak minuta.Kada se upitnik popuni, mora se spremiti kontrolna šifra koja će se ispisati na ekranu. Ta se šifra u drugoj fazi popisa predaje popisivaču.

Od sutra, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala.
Popisivači će imati akreditacije, majice i zaštitne maske s logom Popisa stanovništva te laptop. Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača.



Još članaka iz "Vijesti"

Facebook