Prethodni članak
Sljedeći članak

U Poljskoj boravile članice Grupe za potporu oboljelima od malignih bolesti iz Marije Bistrice

Gošće iz Marije Bistrice primljene su i u uredu gradonačelnice Piekary Śląskie


Protekloga vikenda u Poljskoj su boravile članice Grupe za potporu oboljelima od malignih bolesti iz Marije Bistrice i to u gradiću Piekary Śląskie, s kojim Općina Marija Bistrica gaji prijateljske odnose. Ovaj puta riječ je bila o uzvratnom posjetu spomenute Grupe, koju je pokrenula dr. sc. Sanja Kovačić, i to Onkološko-terapeutskoj grupi ''Amazonki'', koja je gostovala u Mariji Bistrici 2019. godine.

Delegacija iz Marije Bistrice stigla je u petak, a odmah po dolasku upriličen im je prijem u Uredu načelnice, na kojem je bio i domaći župnik ks. dr. Miroslav Miroslaw Godziek. U subotu je delegacija iz Marije Bistrice prisustvovala obilježavanju Dana ružičaste vrpce u  Cestohovi. Inače, suradnja Marije Bistrice i gradića Piekary Śląskie počela je 2017. godine, kada je delegacija Poljaka gostovala u Mariji Bistrici i u Zagrebu. Tada je u Veleposlanstvu Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, u Zagrebu, potpisano Pismo namjere o partnerstvu i međusobnoj suradnji između poljskog grada Piekary Śląskie i Općine Marija Bistrica.

Ovaj gradić se nalazi na jugu Poljske, u blizini Katowica sa oko 55 tisuća stanovnika i poznatim Svetištem, što je jedna od poveznica sa Marijom Bistricom. Već slijedeće 2018. godine načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički predvodio je bistričku delegaciju, koja je gostovala u Poljskoj pa je potpisan i Sporazum o suradnji, kojeg je u ima gradića Piekary Śląskie potpisala gradonačelnica Sława Umińska-Duraj. Piekary Śląskie i Marija Bistrica nastoje produbiti prijateljske odnose i međusobnu podršku razmjenjujući društvena, kulturna i religijska iskustva.  U okviru te suradnje spomenuta Onkološko-terapeutska grupa ''Amazonki'' 2019. godine, baš u ovo vrijeme boravila je u Mariji Bistrici, pa je sada ovom prilikom organiziran i ovaj uzvratni posjet.

Inače, Grupu za potporu oboljelima od malignih bolesti iz Marije Bistrice, koja se sastaje srijedom podupire Palijativni program Doma zdravlja KZŽ. Na ovom gostovanju Općinu Marija Bistrica predstavljala je Voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti Jedinstvenog Upravnog odjela Općine Marija Bistrica Sanja Čukman, a samu grupu predvodila je i njena pokretačica dr. sc. Sanja Kovačić. Ponovno je od pomoći bila i dr. Tereza Szymanska-Čutura, Poljakinja koja već godinama živi i radi kao liječnica opće prakse u Mariji Bistrici, a aktivna je i u društvenom i vjerskom životu Marije Bistrice, ali i u zajednici Poljaka u Hrvatskoj. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook