Prethodni članak
Sljedeći članak

U Odgojnom domu Bedekovčina potpisan ugovor o gradnji tri nova objekta, za što je osigurano više od 20 milijuna kuna

Dva objekta se grade u Bedekovčini, jedan u Donjoj Stubici, a sve bi trebalo biti završeno do kraja godine


U Odgojnom domu Bedekovčina danas je održano potpisivanje ugovora o gradnji 3 nova objekta u sklopu projekta Odgojnog doma Bedekovčina "Zajedno stvaramo našu bajku" prijavljenog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Unapređenje infrastrukture pružatelja socijalnih usluga djeci i mladima kao podrška procesu deinstitucionalizacije – faza 1, u okviru Operativnog programa „Konkuretnost i kohezija 2014. -2020.

Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU za ovaj projekt osigurano je 14.780.376,88 kuna bespovratnih sredstava, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osiguralo je dodatnih 6.200.642,75 kuna. Zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu kroz izgradnju potpuno novih objekata, osuvremenjivanjem prostornih kapaciteta Odgojnog doma, stvorit će se preduvjeti za daljnje unapređenje izvaninstitucionalnih oblika pružanja socijalnih usluga u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Tamara Kotarski, ravnateljica Odgojnog doma Bedekovčina, istaknula je da novi objekti stvoriti proširenje i unapređenje usluga koje ustanova već pruža. - Gradit će se objekti za uslugu poludnevnog boravka kod pružatelja usluga socijalne skrbi i za pružanje usluge savjetovanja i pomaganja obitelji. Sagradit će se dvije kuće za pružanje usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. Jedna kuća se pružati za uslugu organiziranog stanovanja za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a druga za pružanje usluga organiziranog stanovanja za djevojke s problemima u ponašanju. Dva objekta se grade u Bedekovčini, a jedan u Donjoj Stubici – rekla je ravnateljica.
Odgojni dom Bedekovčina trenutno je u najmu objekata gdje pruža usluge organiziranog stanovanja, a ovom će gradnjom imati vlastite objekte. Rokovi su za gradnju kratki, trebala bi biti završena do kraja godine. Izgradnjom objekata, Odgojni dom Bedekovčina u potpunosti seli u nove prostore i iseljava iz dvorca, koji je i stradao u potresu i u njemu se ne mogu provoditi socijalne usluge.


Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa istaknula je da je Odgojni dom Bedekovčina napravio veliki iskorak u pružanju socijalnih usluga za djecu i mlade u Krapinsko– zagorskoj županiji razvojem inzvaninstitucijskih oblika skrbi. - Odgojni dom Bedekovčina je među prvim ustanovama za djecu s problemima u ponašanju koja je prošla zahtjevan i trnovit put deinstitucionalizacije i transformacije. Danas su prepoznati kao jedna od najkvalitetnijih ustanova za pružanje usluga boravka za djecu u Hrvatskoj. RH je osnivač 10 domova za djecu s problemima u ponašanju, na smještaju imamo 217 djece, od toga je 53 i mladih koji koriste uslugu organiziranog stanovanja. Upravo su Odgojni dom Bedekovčina i Odgojni dom u Zadru jedine dvije ustanove koje više nemaju na smještaju djecu, nego sva djeca koriste široku lepezu socijalnih usluga – rekla je Marija Pletikosa.


- Upravo razvojem od tzv. sivog doma u Bedekovčini do centra za pružanje usluga u zajednicama u Bedekovčini, Mariji Bistrici, Donjoj Stubici, Brestovcu Orehovičkom, Krapini i Krapinskim Toplicama stvaraju se suvremeni uvjeti svih oblika izvaninstitucijskih usluga za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi kao i za mlade s problemima u ponašanju, a koje odgovaraju potrebama u KZŽ – dodala je Pletikosa, čestitajući ustanovi i lokalnoj zajednici. – Da nema ove suradnje i podrške, ne bi se sigurno ova ustanova mogla na ovaj način razvijati i biti primjer dobre prakse u cijeloj RH – dodala je.

Darko Ban, načelnik Općine Bedekovčina, zahvalio je državnoj tajnici na lijepim riječima i pohvalio još jednu veliku investiciju u općini, kojoj, kako je rekao, predstoje velika ulaganja i investicije za koje je spremna. - Želim izvođačima puno uspjeha u radu, mi ćemo kao JLS pomoći na koji način treba, da sve bude gotovo u roku – rekao je Ban.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook