Prethodni članak
Sljedeći članak

U Odgojnom domu Bedekovčina potpisan ugovor o gradnji tri nova objekta, za što je osigurano više od 20 milijuna kuna

Dva objekta se grade u Bedekovčini, jedan u Donjoj Stubici, a sve bi trebalo biti završeno do kraja godine


U Odgojnom domu Bedekovčina danas je održano potpisivanje ugovora o gradnji 3 nova objekta u sklopu projekta Odgojnog doma Bedekovčina "Zajedno stvaramo našu bajku" prijavljenog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Unapređenje infrastrukture pružatelja socijalnih usluga djeci i mladima kao podrška procesu deinstitucionalizacije – faza 1, u okviru Operativnog programa „Konkuretnost i kohezija 2014. -2020.

Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU za ovaj projekt osigurano je 14.780.376,88 kuna bespovratnih sredstava, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osiguralo je dodatnih 6.200.642,75 kuna. Zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu kroz izgradnju potpuno novih objekata, osuvremenjivanjem prostornih kapaciteta Odgojnog doma, stvorit će se preduvjeti za daljnje unapređenje izvaninstitucionalnih oblika pružanja socijalnih usluga u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Tamara Kotarski, ravnateljica Odgojnog doma Bedekovčina, istaknula je da novi objekti stvoriti proširenje i unapređenje usluga koje ustanova već pruža. - Gradit će se objekti za uslugu poludnevnog boravka kod pružatelja usluga socijalne skrbi i za pružanje usluge savjetovanja i pomaganja obitelji. Sagradit će se dvije kuće za pružanje usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. Jedna kuća se pružati za uslugu organiziranog stanovanja za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a druga za pružanje usluga organiziranog stanovanja za djevojke s problemima u ponašanju. Dva objekta se grade u Bedekovčini, a jedan u Donjoj Stubici – rekla je ravnateljica.
Odgojni dom Bedekovčina trenutno je u najmu objekata gdje pruža usluge organiziranog stanovanja, a ovom će gradnjom imati vlastite objekte. Rokovi su za gradnju kratki, trebala bi biti završena do kraja godine. Izgradnjom objekata, Odgojni dom Bedekovčina u potpunosti seli u nove prostore i iseljava iz dvorca, koji je i stradao u potresu i u njemu se ne mogu provoditi socijalne usluge.


Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa istaknula je da je Odgojni dom Bedekovčina napravio veliki iskorak u pružanju socijalnih usluga za djecu i mlade u Krapinsko– zagorskoj županiji razvojem inzvaninstitucijskih oblika skrbi. - Odgojni dom Bedekovčina je među prvim ustanovama za djecu s problemima u ponašanju koja je prošla zahtjevan i trnovit put deinstitucionalizacije i transformacije. Danas su prepoznati kao jedna od najkvalitetnijih ustanova za pružanje usluga boravka za djecu u Hrvatskoj. RH je osnivač 10 domova za djecu s problemima u ponašanju, na smještaju imamo 217 djece, od toga je 53 i mladih koji koriste uslugu organiziranog stanovanja. Upravo su Odgojni dom Bedekovčina i Odgojni dom u Zadru jedine dvije ustanove koje više nemaju na smještaju djecu, nego sva djeca koriste široku lepezu socijalnih usluga – rekla je Marija Pletikosa.


- Upravo razvojem od tzv. sivog doma u Bedekovčini do centra za pružanje usluga u zajednicama u Bedekovčini, Mariji Bistrici, Donjoj Stubici, Brestovcu Orehovičkom, Krapini i Krapinskim Toplicama stvaraju se suvremeni uvjeti svih oblika izvaninstitucijskih usluga za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi kao i za mlade s problemima u ponašanju, a koje odgovaraju potrebama u KZŽ – dodala je Pletikosa, čestitajući ustanovi i lokalnoj zajednici. – Da nema ove suradnje i podrške, ne bi se sigurno ova ustanova mogla na ovaj način razvijati i biti primjer dobre prakse u cijeloj RH – dodala je.

Darko Ban, načelnik Općine Bedekovčina, zahvalio je državnoj tajnici na lijepim riječima i pohvalio još jednu veliku investiciju u općini, kojoj, kako je rekao, predstoje velika ulaganja i investicije za koje je spremna. - Želim izvođačima puno uspjeha u radu, mi ćemo kao JLS pomoći na koji način treba, da sve bude gotovo u roku – rekao je Ban.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program