Prethodni članak
Sljedeći članak

U obrazovanje u prošloj godini KZŽ uložila 98,1 milijun kuna, a ove godine planira više od 114 milijuna kuna

Dva ključna projekta Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku i Znanstveno – edukacijski zabavni centar u Stubičkom Golubovcu, promijenit će sliku obrazovnog sustava na području naše županije, rekao je župan Kolar


U OŠ Viktora Kovačića u Humu na Sutli održana je konferencija za novinare na temu ulaganja u obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu.

Na početku konferencije školu je predstavila ravnateljica Biserka Špiljak, istaknuvši da je i učenike i nastavnike silno razveselio projekt energetske obnove zgrade matične škole.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec izdvojila je značajnija ulaganja u obrazovanje. 535 tisuća kuna KZŽ je izdvojila u prošloj godini za nagrade za učenike i mentore, a 1,3 milijuna kuna za učeničke i studentske stipendije. S 12,5 % sufinancira se prijevoz učenika srednjih škola, a u suradnji s JLS sufinancira se 50 % za radne bilježnice osnovnoškolaca. - Iznosom od 780 tisuća kuna podupiremo rad institucija visokoškolskog obrazovanja, odvajamo sredstva za pomoć učenicima s teškoćama u razvoju, u iznosu od 400 tisuća kuna, s 200 tisuća kuna podupiremo rad s nadarenim učenicima, sudjelujemo u financiranju programa predškolskog odgoja i obrazovanja s 215 tisuća kuna – rekla je Smičić Slovenec, te, među ostalim, izdvojila i projekte Lumen, koji je završen i Baltazar, Zalogajček, Shema školskog voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te Školski medni dan. Za kulturu, šport i tehnička kultura osigurano je 4,3 milijuna kuna. – Veliki dio sredstava vezan je za program javnih potreba u kulturi, 885 tisuća kuna, a podijeljena su u tri najvažnija područja - manifestacije, izdavaštvo i spomenička baština. Sa 450 tisuća kuna za manifestacije financirana su 63 projekta, sa 135 tisuća za izdavaštvo 24 projekta, a s 300 tisuća za spomeničku baštinu 24 projekta. Imamo tri udruge koje su direktno finacnirane našim sredstvima, to su ZAKUD, Kajkaviana i Povijesna postrojba KZŽ. Financiramo izgradnju sakralnih objekata, lani smo dali 500 tisuća kuna za svetište u Mariji Bistrici, crkvu u Poznanovcu i Stubičkim Toplicama, 150 tisuća za izgradnju Spomen kuće Rudolfa Perešina, Hižu zagorskih štrukli 250 tisuća, Kuću Janka Leskovara 200 tisuća kuna – istaknula je pročelnica. Ukupno je za obrazovanje uloženo 98,1 milijun kuna, a za kulturu, šport i tehničku kulturu 4,3 milijuna kuna. Od sporta najviše sredstva, milijun i 60 tisuća kuna, namijenjeno je Športskoj zajednici KZŽ, i županijskom Školskom sportskom savezu, a Zajednici tehničke kulture 70 tisuća kuna.

Investicijska ulaganja u škole 2019. godine iznosila su ukupno 3 milijuna kuna. Kapitalna ulaganja u škole odnosno višegodišnji projekti iznose ukupno 110.346.029 kuna. Završeni su projekti energetske obnove OŠ Zabok, OŠ Pregrada, OŠ Hum na sutli i sporske dvorane OŠ Đurmanec, u ukupnom iznosu 33,7 milijuna kuna. U provedbi su projekti energetske obnove OŠ Gornja Stubica, Kumrovec, Đurmanec, Konjščina, te srednjih škola Konjščina i Bedekovčina, u ukupnom iznsou 41 milijun kuna, kao i izgradnja školske sportske dvorane OŠ Zlatar Bistrica, PŠ Hrašćina i opremanje te dvorane, u ukupnom iznosu od 35,4 milijuna kuna. U 2020. godini u obrazovanje će se uložiti 114,1 milijun kuna, što čini 46,2 % proračuna, a u kulturu, šport i tehničku kulturu 5,3 milijuna kuna.

- Mi smo u naših 8 škola sanirali krovišta u vrijednostu nešto manjoj od 1 milijun kuna, u 9 škola sanirali smo sanitarije u vrijednosti 334.666,96 kuna. Kontinuirano tijekom cijele godine radimo na poboljšavanju uvijeta u našim školama vezanim za uređenje učionica u koje je izdvojeno 419.300,00 kuna i u izmjene stolarije 115.230,39 kuna. Što se tiče izdvajanja u opremanje škola, koja su vezana za opremanje školske kuhinje, za sredstva i pomagala u nastavi, strojevi za strukovne škole i dr., u to područje je izdvojeno nešto manje od 250 tisuća kuna. Veliki naglasak stavili smo na podruje razvoja športa u našim školama pa tako smo asfaltirali i uredili školska igrališta u iznosu od 187.960,00 kuna i za kupnju zemljišta za izgradnju sportske dvorane u Oroslavju 98 tisuća kuna - pojasnila je zamjenica župana Jasna Petek i dodala da, što se tiče Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, projekt je prošle godine prijavljen na Ministarstvo znanosti i dobivena su bespovratna sredstva u iznosu od 30 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta investicije je nešto više od 35 milijuna kuna. Ono što je u tijeku je razmatranje prijave i za soft aktivnosti od 68 milijuna kuna prijavljenih na Ministarstvo turizma. Cjelokupni projekt vrijedan 100 milijuna kuna.

Župan Željko Kolar istaknuo je da su novci uloženi u projekte raspoređeni na sve segmente školstva. – Nismo ulagali samo u zgrade, jednako bitno je da smo pratili edukaciju učitelja i profesora, posebnu pažnju posvećivali djeci s posebnim potrebama, kao i darovitima, a kroz sustav stipendiranja vodili smo opet brigu o nadarenima, o onima kojima bi socijalni status mogao ugoziti obrazovanje te oko deficitarnih zanimanja, koja treba cijeniti. Svako dijete koje je upisalo deficitarna zanimanja je dobilo stipendiju i pratimo ga do kraja školovanja – rekao je župan, a kao dva ključna projekta izdvojio je Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku i Znanstveno – edukacijski zabavni centar u Stubičkom Golubovcu. – To će promijeniti sliku obrazovnog sustava na području naše županije i pozicionirati nas kao regionalnog lidera u tim događanjima – istaknuo je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook