Prethodni članak
Sljedeći članak

U mnogim Hrvatima omiljenoj uvoznoj namirnici pronađena opasna kemikalija

  • trgovina dućan plodine

    Foto: Pixsell/Ilustracija/Plodine


Foto: Ilustracija/Pixsell

U prehrambenoj namirnici iz Kine otkrivena je kemikalija opasna po zdravlje ljudi, izvijestio je europski sustav za sigurnost hrane u utorak, prenosi Danica.hr.

Ostaci zabranjenog i iznimno štetnog pesticida klorpirifos etil pronađeni su u svježem đumbiru iz Kine. U uzorku izuzetom s prodajnog mjesta ustanovljeno je 0,037 mg/kg sporne tvari, a dopuštena razina je 0,01 mg/kg.

Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Slovenije uzela je uzorak svježeg đumbira u sklopu službene kontrole na tržištu. Utvrđena je prisutnost nedopuštene djelatne tvari klorpirifos etil.

“Potrošači koji su hranu kupili, a drže je kod kuće, ne smiju je koristiti i konzumirati, već je trebaju vratiti na mjesto kupnje”, kažu u slovenskoj agenciji.

Riječ je o proizvodu svježi đumbir, serija: 190324, prodaje se na veliko. Dobavljač je, kako doznaje portal Danica, hrvatska tvrtka Stjema promet iz Dugog Sela, pa je europska sustav za sigurnost hrane o svemu obavijestio i našu zemlju.

Sporni đumbir prodavao se u trgovinama tvrtke Tuš u Sloveniji. Zasad nije poznato je li bio distribuiran i na tržište Hrvatske i u koje trgovačke centre.

“Svježi đumbir prodavao se u razdoblju od 10. svibnja 7. lipnja ove godine u većim poslovnicama tvrtke Tuš”, ističu u slovenskom uredu.

Klorpirifos etil je insekticid koji se koristi u borbi protiv štetočina na biljkama, ali je jako opasan po zdravlje ljudi.

“Mnoge znanstvene studije povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije”, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe koja je u EU stupila na snagu 2020. godine.

Sporni pesticid lani je bio otkriven i u neretvanskim mandarinama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook