Prethodni članak
Sljedeći članak

U Mariji Bistrici se raspravljalo o demografskim temama i iseljeništvu


 U Mariji Bistrici, u Hotelu Kaj u četvrtak i petak 10. i 11. lipnja održana je Međunarodna konferencija ''Iseljeništvo i domovina''. Konferencija je organizirana kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije korona virusa, nije u potpunosti realiziran u studenome prošle godine u Zagrebu. Ceremonija otvaranja konferencije održana je u četvrtak u 9 sati u bistričkom Hotelu Kaj, nakon čega su uslijedila predavanja i paneli na iseljeničke i demografske teme, kao što su Izazovi i perspektive povratka u domovinu; Hrvatski iseljenici kao promotori Hrvatske u svijetu; Pomoć hrvatskih katoličkih misija potresom pogođenim prostorima itd. U petak su nastavljeni paneli s temama o identitetu i jeziku, o kreativnim industrijama u Hrvatskoj, kao i o industriji zabave, pod naslovom "Hrvatska kao CROllywood".

U programu same konferencije, među ostalima, sudjelovali su ravnatelj Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, nacionalni ravnatelj Dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije mr. Zvonimir Ancić i rektor Hrvatskoga nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici preč. Domagoj Matošević, a pozdrave je na početku uputio i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički. Sudjelovali su i: Zvonko Milas, Željka Josić, Mladen Vedriš, Stjepan Šterc, Krešimir Sever, Damir Zorić, Božo Skoko, Gordan Črpić, vlč. Tomislav Markić, Željko Holjevac, Marina Perić Kaselj, Caroline Hornstein Tomić, Sanja Vulić, Tado Jurić, Vice Batarelo, Marijana Borić, Ivona i Anita Juka, Jasna Horvat i Josipa Mijoč, Ksenija Abramović, Joško Lokas i drugi.

Već u srijedu 9. lipnja na rasporedu je bio uvodni program, u Domu kulture u Mariji Bistrici. Moderatorica Kulturne večeri bila je Vlatka Lemić, a na programu je bilo Predstavljanje publikacija Hrvatska izvan domovine III i Spomen na 20.obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje, Kistanje – Novo Janjevo 1997. – 2017., kao i Otvaranje izložbe fotografija ”Hrvati iz Janjeva u Kistanju”. O publikacijama su govorili: dr. sc. Josipa Mijoč, Tanja Trošelj Miočević i mr. sc. Zvonimir Ancić. Izložbu fotografija predstavili su: Roko Antić, zamjenik načelnika općine Kistanje, dr. sc. Stjepan Šterc i dr. sc. Marin Sopta. U kulturnom programu sudjelovala je Klapa Janjevo, a sve je pozdravio i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A2 Zagreb-Macelj u oba smjera, Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijalaza Kaštel i Plovanija, autocesti A7 GP Rupa-Rijeka u smjeru Rijeke te na pojedinim graničnim prijelazima. Povre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program