Prethodni članak
Sljedeći članak

U Mariji Bistrici predstavljen program ''Adventa u Mariji Bistrici 2021.''

Indira Forza na otvorenju bistričkog Adventa, koji i u svom 10. izdanju završava Dočekom u podne


Općina Marija Bistrica i ove godine, deseti puta zaredom, organizira Manifestaciju ''Advent u Mariji Bistrici'', točnije glavi organizator je Turistička zajednica Općine Marija Bistrica, no u ovu veliku manifestaciju organizacijski su uključene i bistričke udruge, kao i Svetište MBB. Nakon što je prošle godine izostao, ''Advent u Mariji Bistrici'' u svom desetom izdanju bit će poseban, s obzirom na epidemiološke mjere, no organizatori su spremni na sve izazove, pa će sve posjetitelje i ove godine dočekati bogat program sve od 27. studenog do 31. prosinca, ali naravno prilagođen mjerama. To je i veliki izazov za organizatore, koji kažu da su na njega spremni. Program su danas na maloj press konferenciji na središnjem bistričkom trgu predstavili načelnik Općine Marija Bistrica i predsjednik Turističke zajednice Općine Marija Bistrica Josip Milički i stručna suradnica u Uredu TZ-e Marija Klenkar.

Milički: 'Odlučili smo organizirati 10. Advent, a najveći izazov je doček u podne'

''Nakon prošlogodišnje pauze, ove godine odlučili smo se za organizaciju jubilarnog 10. ''Adventa u Mariji Bistrici'', no mjere nas sprječavaju da ga održimo baš onako kako smo zamislili'' – istaknuo je bistrički načelnik Josip Milički i dodao kako je program ipak vrlo zanimljiv, prilagođen uvjetima, pa je veći dio događanja na otvorenom, a i ono što je na zatvorenom bit će uz poštivanje svih mjera. ''Mjere nam sada omogućavaju da prvi vikend održimo prema zacrtanom planu, a nakon toga dolaze nove mjere, kojima ćemo se prilagoditi. Program je koncipiran i ove godine na tematske vikende, no odmah valja napomenuti da je prilagodba mjerama iz programa ''izbacila'' adventsku noć svijetla'', tj. puštanje letećih lampiona, s obzirom da je to događanje provlačilo jako velik broj posjetitelja, a i odvija se na potezu od trga do obilaznice, pa je nemoguće kontrolirati sve posjetitelje. Toga dana u Mariju Bistricu je dolazilo nekoliko tisuća ljudi i smatramo da je to rizik, a i operativno ne možemo kvalitetno provesti kontrolu, koju mjere traže.'' – rekao je Milički i dodao: ''U svakom slučaju tu je ponovno klizalište, bit će tu adventsko kino, koncerti u nešto manjem obimu, a tu je i ugostiteljska ponuda te prodaja adventskih i božićnih proizvoda, kao i tradicionalnih drvenih igračaka, licitara i ostalog što se i inače nudi u Mariji Bistrici. Poseban nam je izazov organizacija Dočeka u podne. Ovisno o mjerama početkom prosinca, pokušat ćemo mobilizirati sve snage da održimo Doček u podne, doduše bez tombole, koja će pričekati neka bolja vremena.'' zaključio je načelnik i predsjednik bistričke TZ.

Usprkos svemu program je bogat

Bez obzira na mjere koje mnoge stvari ograničavaju pripremljen je zaista bogat program ovogodišnjeg Adventa u Mariji Bistrici, kojeg je detaljnije opisala Marija Klenkar, stručna suradnica u Uredu TZ Općine Marija Bistrica. ''Kao i do sada program je podijeljen u tematske vikende, a odmah naglašavam, da je podložan promjenama, sve ovisno o mjerama, pa i vremenskim uvjetima. Samo otvorenje planiramo je u subotu 27. studenog i to uz nastup popularne Indire Forza s početkom u 19 sati na našem Trgu. Za sve ljubitelje pravog rocka tu je odmah prvoga dana i koncert sastava ''Giberry Sons'', koji će se od 21.30 sati održati u Bistrou ''Vikend''. No, prvi vikend je zapravo Vikend duhovne glazbe, što će se osjetiti u nedjelju 28. studenog, kada su na Trgu na rasporedu dva koncerta, u 12 sati Crkvenog pjevačkog zbora župe Uznesenja BDM Marija Bistrica i u 17 sati Antonija Tklaca. Inače, nedjeljni program počinje paljenjem prve adventske svijeće u 10 sati i nastupom Limene glazbe KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica.'' - rekla je Klenkar. Tradicionalno, drugi vikend je Dječji vikend sa sadržajima ponajviše posvećenima djeci. No, on počinje već u petak, kada će su u Dvorani Božjeg milosrđa u organizaciji Svetišta MBB i Ogranka Matice hrvatske držati tribina s popratnom izložbom ''Marija Bistrica – nacionalno svetište hrvatskoga naroda – 50. obljetnica proglašenja''.

''Subota i nedjelja donose Radionicu pečenja kolača u Hotelu ''Kaj'', predstavu Teatra ''Vende tam'' Nevene Vukes, koncert Kvarteta ''Gubec'' i otvorenja klizališta uz nastup Zagrebačkih pahuljica u subotu, te svečanost paljenja druge adventske svijeće, uz nastupe Djece iz DV ''Pušlek'', skupine ''Šarene loptice'' i Polaznika Glazbene škola Marija Bistrica, te Predstavu za djecu 'Pripremite pisma sva dolazi nam Nikola' – skupine Šareni svijet i koncerte Kim Verson na trgu i ''Mali, srednji, srednji…veliki''– KUD-a ''Lovro Ježek'' u Domu kulture.'' najavila je Klenkar. Treći vikend je Vikend svjetla, a četvrti je Vikend Adventskih običaja. Na programu su paljenja svijeća nedjeljom u 10 sati, Pjesnička večer i DJ party Udruge STAV, predstava Teatra ''Vende tam'' ''Tko sja, a tko mrači'', adventsko kino, Tradicionalni adventski (do)ručak uz ''Kavalire'', Predstava ''Ja, trudnica' Kerekesh teatra, te koncerti: grupe Čarobnjaci, Klape ''Bistrica'', Banda ''Stranci u noći'', ''Šarmera'', Dua ''Tomi & Vladek'' i duhovni koncert ''Amorosa''. ''Na Badnjak u podne planiramo tradicionalni Bistrički badnji ručak, naši KUD-ovi ''Lovro Ježek'' i ''Laz'' svoje Božićne koncerte imaju 26. i 30. prosinca, a Advent završava Dočekom u podne na Staru godinu. Nastupit će ''Učiteljice'' i ''Boss band''.

Naravno, Marija Bistrica je i duhovno središte pa se i kroz program Adventa poziva na mise. U vrijeme Došašća mise zornice su u 6.30 svaki dan, a ostale mise su prema redovnom zimskom rasporedu – rekla je Klenkar i ponovila da je program podložan promjenama. ''Upućujemo sve sudionike događaja da se pridržavaju preporuka i mjera koji su propisani od strane HZJZ. Za vrijeme trajanja događanja prostor ispred pozornice bit će ograđen, te će za taj prostor biti potrebna važeća COVID potvrda, dok se na sajmenom prostoru (adventske kućice) mole posjetitelji da poštuju sve važeće epidemiološke mjere – obavezno nošenje maski, a COVID potvrda nije potrebna. '' – zaključila je Marija Klenkar. Više informacija može se pronaći na webu i fejsu Visit Marija Bistrica, a može se i nazvati Ured TZ-e na 049/468 380. Inače ovih dana traju i pripreme za početak Adventa, postavljaju se kućice, a bor već krasi središnji trg. Sve će biti spremno, a kako će izgledati izvedba programa ostaje vidjeti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook