Prethodni članak
Sljedeći članak

[U KUMROVCU OTVOREN CENTAR ZA POSJETITELJE] 'Neki ga vole, neki ne. No, najviše turista dolazi u Kumrovec zbog Josipa Broza Tita'

Ovdje će 100 tisuća posjetitelja, koliko godišnje posjeti Kumrovec, naći dio njegove povijesti i upoznati što sve ova destinacija nudi, rečeno je na otvorenju Centra


Općina Kumrovec danas slavi svoj dan, a uoči svečane sjednice Općinskog vijeća u Kumrovcu je otvoren Centar za posjetitelje. Događaju su prisustvovali pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, državni tajnik Mario Antonić kao i brojni načelnici i gradonačelnici.

Kako je istaknuo domaćin, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, dugogodišnji kumrovečki san ovim se počeo ostvarivati.

- Dugo godina čekamo da se izrealizira druga faza Centra za posjetitelje. Ove godine, uz pomoć Ministarstva turizma, na čemu smo im zahvalni, i uz financijska sredstva Općine Kumrovec, otvaramo Centar za posjetitelje, koji će moći primiti svakog posjetitelja koji dođe u Kumrovec i svakog turista uputiti što Kumrovec i okolica sve nudi. Ovdje će 100 tisuća posjetitelja, koliko nas godišnje posjeti, naći dio kumrovečke povijesti – istaknuo je Šplajt, dodavši da ovo nije kraj. - Iduće godine idemo u završnu treću fazu, a to je energetska obnova zgrade, vanjske ovojnice i uređenje cijelog parka, za što smo već dobili sredstva iz EU fondova. Tu je i i projekt kampa koji bi trebao biti na donjem dijelu i kojeg već imamo isprojektranog, za što je i raspisan je natječaj za budućeg investitora. Također, tu je i električna punionica automobila koja će se izvrsno uklopiti u ovaj okoliš, tako da će ovo biti lijepi dio Kumrovca koji će svakom posjetitelju i domaćem čovjeku biti odmor za dušu – istaknuo je načelnik Šplajt, zahvalivši i Županiji na pomoći u dosadašnjim projektima, kao i u budućnosti. Vrijednost druge faze projekta je milijun kuna, od čega je od Ministarstva kulture dobiveno 423 tisuće kuna, a ostatak su općinska sredstva.

Centar su simboličnim rezanjem vrpce otvorili pomoćnica ministra Olivera Šarić i načelnik Kumrovca Robert Šplajt. Dva murala na Centru izradio je umjetnik Stjepan Đukić Pišta, od kojih jedan predstavlja Staro selo, a drugi spomenik Lijepoj našoj, a otkrili su ih sam umjetnik, načelnik Šplajt i župan Kolar. Centar će se narednih mjeseci dodatno opremiti, a tema je 'Život jednog bravara', odnosno postavljena je izložba koja prikazuje život najpoznatijeg Kumrovčana, Josipa Broza, o čijem je povijesnom značaju na otvorenju prikazan i kratak film. – Neki ga vole, neki ne. No, bez lažne skromnosti, najviše turista dolazi u Kumrovec zbog Josipa Broza – naglasio je načelnik Šplajt.

Župan Željko Kolar također je istaknuo da se najpoznatije selo na svijetu se sigurno gleda kroz prizmu Josipa Broza Tita i da to Kumrovec kao njegovo rodno mjesto treba iskoristiti. - Ovdje u Kumrovcu Tita seTita ne srame. Svi ljudi dobre volje dobro su došli u Kumrovec, a oni koji ne misle dobro o Kumrovcu i Titu neka nas jednostavno zaobiđu – rekao je Kolar. - Vjerujem da će se ova investicija i problem koji je nastao oko plaćanja gospođe Yu i njezinih partnera riješiti, i da ćemo nastaviti te mrtve kumrovečke kapitale polagano stavljati u funkciju, zapošljavati domaće ljude i stvarati nove vrijednosti koje će još više privlačiti turiste u Kumrovec – rekao je župan te dodao da će ovaj centar biti turistički vodič koji će posjetitelje upoznavati sa sadržajima ne samo Kumrovca vceć i Zagorskih Sela, Desinića, Klanjca, Tuheljskih Toplica. - Preko Turističke zajednice ćemo opskrbiti centar sa svim potrebnim informacijama, da bude vodič kroz Zagorje, jer je cilj što duže zadržati turiste, povećati broj noćenja i postotak zadržavanja s nuđenjem paket aranžmana – istaknuo je Željko Kolar.

Pomoćnica ministra Olivera Šarić naglasila je da su Krapinsko - zagorska županija i Općina Kumrovec na putu izuzetno prosperitetnog razdoblja. - Osim prirodnih ljepota, ovaj kraj njeguje tradicionalne običaje, gastronomsko i kulturno nasljeđe, a ističe se kroz gospodarske aktivnosti. Vodstvo Općine i Županije trudi se uspješno prilagoditi sve potrebama vremena i željama današnjih turista, ne zanemarujući pri tom običaje ovog prelijepog kraja koji svojom raznolikošću daju čar i ljepotu. Raznovrstnost ponude te porast investicija i razvoja u svim područjima gospodarstva rezultirali su povećanjem atraktivnosti općine i same županije kao i porastom broja dolazaka turista. Ministarstvo turizma prepoznalo je potencijal općine i županije te tijekom godina suradnje odobrilo značajna financijska sredstva za budući interpretacijski centar u ukupnom iznosu od 423 tisuće kuna – rekla je pomoćnica ministra, dodavši da će ministarstvo i dalje rado pomoći u uspješnom razvoju Općine i KZŽ. - Mnogo potencijala vidimo u ruralnom, zdravstvenom, sportskom i kulturnom turizmu i svjedoci smo interesa za investicije i s dalekih tržišta za koje se nadamo da će se realizirati i dodatno obogatiti turističku ponudu – rekla je Olivera Šarić.

U kulturno – umjetničkom programu nastupila je Josipa Lončar, kao i Puhački orkestar općine Kumrovec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook