Prethodni članak
Sljedeći članak

U kojoj valuti ćemo plaćati račune za prosinac, koji stignu u siječnju?


Od 1. siječnja 2023. Hrvatska uvodi euro, a pripreme za to idu po planu i bez problema, rečeno je ovog tjedna na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, piše N1.

Građani znaju da im početak godine donosi početak plaćanja u eurima, no neki se pitaju što će biti s plaćanjem režija za prosinac, čiji će računi stići u siječnju.

"Računi za potrošnju u prosincu bit će izdani u siječnju 2023. i bit će iskazani u eurima. Za sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1.7.2023. godine", rekli su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) za N1.

Konačan iznos računa bit će prikazan u eurima i kunama

Iz HUB-a za N1 podsjećaju da je ključno naglasiti da od 5. rujna do 31. prosinca 2022. traje dvojno iskazivanje cijena. To znači da će konačni iznos računa biti prikazan i u kunama i u eurima te uz fiksni tečaj konverzije. Ipak, postoje iznimke:

– vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi);

– vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno temeljem istaknute cijene;

– vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice;

– vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook