Prethodni članak
Sljedeći članak

U Klanjcu su u tijeku radovi na uređenju Spomen parka znamenitih Klanjčana

Nekadašnje klanječko groblje danas je uređeno kao spomen područja na kojem su sačuvani grobovi ilirca i pjesnika te autora stihova hrvatske himne Antuna Mihanovića, slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića i antifašiste Krste Ivekovića


U Klanjcu su u tijeku radovi na rekonstrukciji postojećeg Spomen parka znamenitih Klanjčana. Nekadašnje klanječko groblja danas je uređeno kao spomen područja na kojem su sačuvani grobovi ilirca i pjesnika te autora stihova hrvatske himne Antuna Mihanovića, slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića i antifašiste Krste Ivekovića. Riječ je o nastavku uređenja parka koje su još 2011. godine, uz 150. godišnjicu Mihanovićeve smrti, pokrenuli Ogranak MH u Klanjcu i Grad Klanjec.


– S obzirom da Grad Klanjec kontinuirano radi na unapređenju aktivnosti i razvoju novih sadržaja za svoje stanovnike, ali i zaštiti i promicanju kulturne baštine klanječkog kraja i razvoju novih sadržaja kulturnog turizma, ovaj projekt uspješno je prijavljen za sufinanciranje na natječaju „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" LAG-a Zagorje-Sutla te se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj financira u iznosu od 266.850 kn. Radove izvodi Građevinar „Hrvoj“ iz Poznanovca – upoznala nas je s projektom ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin.


„Stvaramo još jedan novi prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom“


U sklopu ovog projekta proširuje se dosadašnje polukružno „odmorište“ kako bi se stvorio prostor koji će služiti kao pozornica na otvorenom uređenjem komemorativnog prostora amfiteatralnog tipa.
– Postavljaju se kamene klupe iz punih kamenih blokova s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve pjesme „Horvatska domovina“. Na taj način želi se u lijepom okruženju Spomen parka koji je registrirano kulturno dobro memorijalne baštine i parkovne arhitekture stvoriti još jedan novi prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom, održavanja terenske nastave za učenike iz različitih nastavnih područja te prigodnih manifestacija kojima se promovira kulturna i povijesna važnost Grada Klanjca i znamenitih Klanjčana te obogaćuje postojeća kulturno – turistička ponuda. Jedan od najvažnijih razloga ove rekonstrukcije je stvaranje prostora za održavanje terenske nastave za učenike osnovnih i srednjih škola iz različitih nastavnih područja te stvaranje novih i zanimljivih sadržaja upravo za njih – rekla je Snježana Horvatin.
– Ovim projektom pokušavamo oživjeti park, kako on ne bi bio samo park, već kako bi, zahvaljujući novim sadržajima postao i mjesto kulturnih događanja. Grad Klanjec je poznat po bogatstvu svojih kulturnih sadržaja i to je još jedna nova dodana vrijednost kulturnoj aktivnosti grada – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Projekt uređenja Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše


Ovaj projekt se istovremeno nadovezuje i na projekt uređenja Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše čiji su sastavni dio outdoor ture za posjetitelje koje povezuju kulturno-povijesne znamenitosti u okolici i lokalitete povezane s pričom o himni – Spomenik Antunu Mihanoviću na klanječkom trgu, Spomen park, utvrdu Cesargrad, Spomenik himni u Zelenjaku, ostatke dvorca Novi Dvori Cesargradski, Dvorac Mihanović, Kuriju Razvor, Memorijalno groblje s nadgrobnim spomenikom majke Antuna Mihanovića u Velikoj Erpenji te mjesto Mihanovićeva rođenja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Realizacija ovog projekta jedan je od načina kojim se ove godine u Klanjcu obilježava 225. godišnjica rođenja i 160. godišnjica smrti Antuna Mihanovića. Završetak radova i otvorenje ove nove klanječke pozornice na otvorenom bit će obilježen i prigodnim kulturnim programom u čast ovih okruglih obljetnica kojima se Klanjčani prisjećaju autora himne.
Nakon izgradnje amfiteatra, uslijedit će i hortikulturno uređenje parka te uvođenje novih sadržaja kojima će se posjetiteljima nastojati približiti zanimljive biografije i rad znamenitih Klanjčana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook