Prethodni članak
Sljedeći članak

"U Klanjcu proizvodimo uniforme za njemačku vojsku prema najvišim svjetskim standardima"

Razgovarali smo sa Suzanom Perčić, suvlasnicom i voditeljicom razvoja tvrtke Splendor tekstil iz Zagreba koja u svojem proizvodnom pogonu u Klanjcu zapošljava 40-ak djelatnica


Razgovarali smo sa Suzanom Perčić, suvlasnicom i voditeljicom razvoja tvrtke Splendor tekstil iz Zagreba koja u svojem proizvodnom pogonu u Klanjcu zapošljava 40-ak djelatnica. Splendor tekstil je obiteljska tvrtka osnovana prije 20 godina. – Od samog početka smo se odlučili na vrhunsku kvalitetu koje tada na hrvatskom tržištu nije uopće bilo u sektoru profesionalnog opremanja. Fokusirali smo se na profesionalnu funkcionalnu odjeću i tako je i danas. Prepoznali smo kvalitetu Gore-tex materijala i postali licencni partner američke firme W.L.Gore &Associates. Naš proizvodni asortiman su Gore-tex vodonepropusne i vjetronepropusne jakne i hlače za mnoge krajnje korisnike koji su u obavljanju svojih radnih obaveza izloženi raznim lošim vremenskim utjecajima kao što su kiša, snijeg i vjetar – upoznala nas je sa svojom firmom gospođa Perčić.

 

"Radili smo uniforme za MUP, Hrvatsku poštu, britansku policiju, slovačku policiju, ukrajinsku vojsku..."

Kroz 20 godina lista korisnika se stalno širila novim korisnicima, a neki od njih su: MUP, Hrvatska pošta, Hrvatska Carina, Hrvatska željeznica, Jadrolinija, Lučke kapetanije, ZET, HGSS, HCK, Hrvatski Caritas i mnogi drugi. Već 10-ak godina firma je razvojni partner firme W.L.Gore. – Surađujemo na raznim razvojnim projektima bez obzira testira li se neki novi materijal prije njegove komercijalizacije ili se razvija uniforma za nekog konkretnog kupca. Ta referenca kvalitete omogućava nam suradnju s različitim kupcima kao što je sada trenutno njemačka vojska. Radili smo i za britansku policiju, slovačku policiju, ukrajinsku vojsku i mnoge druge. Ključ uspjeha je vrhunska kvaliteta. Konstanta usmjerenost na inovacije i visoku kvalitetu bez kompromisa. Naši kupci su oni koji ne pristaju na prosječnost i žele svojim djelatnicima pružiti kvalitetnu opremu – otkrila nam je ključ uspjeha gospođa Suzana.

 

Odjeća otporna na ekstremne vremenske uvjete

– Proces proizvodnje počinje razradom projektnog zadatka – ovisno o potrebama krajnjeg korisnika odabiru se vrste materijala, dizajn i konstrukcijska rješenja. Svaki naš prototip testira se u u tzv. kišnom tornju – kompleksni uređaj kojim se testira vodonepropusnost gotovog odjevnog predmeta. Ovaj ekstremni test izlaže uzorke odjeće na niz raznih kišnih situacija. Tada može početi serijska proizvodnja. Krojevi se pripremaju u elektroničkom obliku i šalju u krojnicu. Šivanjem nastaju 'rupice' u materijalu kroz koje može prodrijeti voda pa se svaki šav mora obraditi na specijalnim strojevima za 'varenje' odnosno brtvljenje specijalnim trakama. Tako obrađeni šavovi dodatno se periodički provjeravaju – testiraju se na vodonepropusnost uređajem pod pritiskom od 0,2 bara. Gotovi predmeti prolaze završnu kontrolu prije pakiranja i isporuke kupcu – upoznala nas je s procesom proizvodnje uniformi gospođa Suzana.

 

Proizvodnja zaštitnih kirurških maski

Osim što proizvodi odjeće Splendor tekstil od lani u svom novom proizvodnom pogonu u Sesvetskom Kraljevcu proizvodi i kirurške maske za lice. – Kako je počela pandemija prošle godine, nigdje se nisu mogle nabaviti nikakve zaštitne ni kirurške maske. Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska gospodarska komora apelirali su na tekstilne proizvođače da dio svojih kapaciteta preusmjere u taj sektor pa su mnogi počeli proizvoditi platnene maske. Mi smo se odlučili na pokretanje potpuno novog pogona u kojem bi proizvodili kirurške maske s kojima bi mogli ostati prisutni na hrvatskom i EU tržištu i nakon pandemije. Prvo smo započeli s troslojnim kirurškim maskama koje su zadovoljile sva laboratorijska ispitivanja i sukladnost s HRN EN 14683:2019, ali obzirom na pandemiju Covid 19 virusa prepoznali smo potrebu da razvijemo kiruršku masku dodane vrijednosti koja će uz sve zahtjeve norme HRN EN 14683 imati filter visoke efikasnosti na filtraciju virusa. Razvili smo četveroslojnu masku s nano filterom – zadovoljila je sva rigorozna laboratorijska ispitivanja i deklarirana je danas kao medicinski proizvod visoke antivirusne efikasnosti (VFE > 98%). To je jednokratna maska ali efikasnost njenog filtera nije vremenski ograničena pa se uz higijensko rukovanje može upotrebljavati i nekoliko dana – rekla nam je Suzana i dodala kako su sve njihove kirurške maske registrirane pri Halmed-u kao medicinski proizvod. Na otvaranje pogona u Klanjcu firma se odlučila vođena jasnom vizijom da bez vlastitog proizvodnog pogona neće moći razvijati nove proizvode. – Sve o čemu sam govorila – razvoj, kvaliteta i opredjeljenost na napredak – ne bi bilo moguće bez vrhunskog tima. Splendor tekstil je jedinstveni tim ljudi predanih svom poslu bez obzira na radno mjesto. Kad se radi – radi se ali isto tako kad se fešta – fešta se! Prošle godine smo planirali projekt gradnje novog tvorničkog pogona u industrijskoj zoni Grada Klanjca. Taj projekt je pandemija malo usporila ali bilo bi dobro realizirati ga i objediniti obje naše djelatnosti 'pod jednim krovom' – otkrila nam je buduće planove voditeljica tvrtke koja je u središtu ove lijepe gospodarske priče iz Klanjca.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook