Prethodni članak
Sljedeći članak

U kino u Krapinske Toplice stižu nova moderna sjedala vrijedna 112 tisuća eura


Ministarstvo kulture i medija putem raspisanog natječaja dodijelilo je za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u čitavoj Hrvatskoj 7.590.399,36 eura, od čega je na području Krapinsko – zagorske županije bespovratna sredstva dobilo 18 projekata. Jedan od tih projekata je i projekt Općine Krapinske Toplice za opremanje kino dvorane Doma kulture, za kojeg je Ministarstvo Općini dodijelilo 46.452,98 eura bespovratnih sredstava.

 

Novac je osiguran

Kako nam je pojasnila načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture, Općina Krapinske Toplice prijavila je ovaj projekt kojim je predviđeno dodatno uređenje kino dvorane Doma kulture, odnosno, nabava i montaža novih sjedala za još bolji filmski doživljaj u nedavno pokrenutom kinu. Ukupna vrijednost prijavljenog projekta iznosi 112.814,38 eura, što znači da uz sredstva koje je dobila od Ministarstva kulture i medija Općina za tu investiciju treba osigurati još dodatnih 66.361,40 eura. – Mi smo očekivali kako ćemo dobiti sredstva na natječaju tako da smo već tih nešto više od 66 tisuća eura osigurali u proračunu za ovu godinu – potvrdila nam je načelnica Jureković.

 

Revitalizacija kina

Ovom investicijom, kao i činjenicom da je njenu važnost prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija, načelnica je itekako zadovoljna. -Iznimno me veseli ova potpora jer nastavljamo uspješnu revitalizaciju Kina 'Toplice' u Krapinskim Toplicama, što će našim mještanima i posjetiteljima omogućiti još ugodniji boravak u kinu i na ostalim kulturnim događanjima u prostoru Doma kulture - rekla je načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković podsjetivši da je revitalizacija kina započela 2022. godine postavljanjem najsuvremenije audiovizualne opreme, novog projektora, zvučnika i novog platna. Naime, još u prosincu 2021. godine stigla je u topličko kino nova oprema vrijedna 330 tisuća kuna (s PDV-om 412,5 tisuća kuna), za koju je Općina Krapinske Toplice također dobila potporu ministarstva. - Od Ministarstva kulture i medija odobreno nam je 300 tisuća kuna, dok ćemo ostatak vrijednosti projekta, kao i PDV, morati financirati sami. Dakle, naš općinski udio iznosi 112.500 kuna. Uglavnom, za taj iznos nabavili smo novo kino platno, projektor s računalom, kao i novo ozvučenje za našu kino dvoranu. Isto tako, dobili smo i jedno manje, prijenosno platno, kojeg ćemo moći koristiti prilikom projekcija na otvorenom, dakle, moći ćemo organizirati ljetno kino kad to vremenske prilike budu omogućavale – rekla nam je tada, u prosincu 2021. godine, načelnica Jureković.

 

Brojne projekcije

Tako je Kino Toplice nakon 20 više od godina pauze započelo s redovnim filmskim programom sredinom prošle godine, a interes posjetitelja i rezultati nisu izostali. Od kraja svibnja prošle godine održano je 48 projekcija aktualnih filmova domaće i strane produkcije, organizirane su svečane zagorske premijere hrvatskih filmova “Nosila je rubac črleni” i “Stric” uz gostovanje filmske ekipe, ugošćen je Međunarodni festival dječjeg filma KIKI, ostvarena je suradnja s Društvom naša djeca, Centrom za odgoj i obrazovanje i Osnovnom školom iz Krapinskih Toplica, a u kinu je bilo više od 3.500 gledatelja. Program i koordinaciju Kina Toplice vodi Mija Pavliša (Breg) koja se bavi promocijom u kulturi i distribucijom filmova, a koja je već najavila kako u 2023. godini Kino Toplice nastavlja s redovnim prikazivanjem najnovijih filmova, a projekcije se održavaju subotom . -Od 17 sati na programu je film namijenjen djeci i mladima, a od 19 sati aktualni filmovi domaće i strane produkcije – podsjeća Pavliša.

 

Veliki projekt

Kao što je već i ranije isticala, načelnica Jureković ponovno je podsjetila kako nabavka novih sjedalica nije kraj investicija u toplički Dom kulture. - Želim istaknuti kako Općina ima već gotov projekt i građevinsku dozvolu za kompletnu rekonstrukciju Doma kulture i njegovo pretvaranje u Multimedijalni centar, u sklopu kojeg bi se rekonstruirala i kino dvorana. Za taj projekt čekamo raspisivanje odgovarajućeg natječaja, kod kojeg bi iznos sufinanciranja bio minimalno 80 posto. Naime, i sada smo mogli na ovaj natječaj prijaviti tu rekonstrukciju, ali u tom slučaju, ako bismo i dobili na natječaju tridesetak ili četrdesetak posto, još uvijek bi iznos koji treba financirati Općina bio prevelik za nas, budući da je procijenjena vrijednost čitave rekonstrukcije negdje oko 5,5 milijuna eura. Stoga ćemo ga sada pokušati prijaviti na natječaj za Javnu turističku infrastrukturu pa ćemo vidjeti. Ako ne prođe na tom natječaju, čekat ćemo sljedeći natječaj, koji će biti adekvatniji našem projektu. Ono što je važno napomenuti jest da smo i kod nabavke nove kino opreme, ali i kod projekta nabavke novih sjedalica, vodili računa da i oprema i sjedalice budu kompatibilne s pripremljenim projektom rekonstrukcije, tako da će, kad dođe do rekonstrukcije, nova oprema i nove sjedalice biti iskoristive – napominje Jureković te dodaje kako vjeruje da će već ovo postavljanje novih, modernih i udobnijih sjedala topličko kino učiniti publici još atraktivnijim. -Uvjerena sam da ćemo ovim dodatnim uređenjem kino dvorane privući još više zainteresirane publike u Kino Toplice koje je jedno od tek tri kina u Hrvatskom zagorju i sigurno je da postoji interes i potreba za ulaganjem u mjesta koja okupljaju ljude i povećavaju kvalitetu života lokalne zajednice – zaključila je načelnica Jureković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook