Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: U društvu zabočkih osmaša posjetili smo 9. Obrtnički sajam u Zagrebu

Pred osmašicama i osmašima uskoro je veliko pitanje! Koju srednju školu upisati, u kojem smjeru nastaviti svoje obrazovanje? Zabočki osnovnoškolci odgovore su potražili na Zagrebačkom obrtničkom sajmu gdje su predstavljeni programi srednjih strukovnih škola


Od krovopokrivača, automehaničara, strojara, dimnjačara, elektrotehničara i vozača, od beauty rutine, cooking showa, barista, novinara, groomera koji su uljepšavali nezbrinute pse iz skloništa Dumovec pa sve do modnih revija frizura iz filmskih mjuzikala i dizajna odjeće, nastupa školskih bendova i nagradnih radionica građevinara i cvjećara – sve to imalo je prilike iskusiti preko 5500 učenika završnih razreda osnovnih škola s područja grada Zagreba, Zagrebačke županije i okolice. Među njima, na 9. Obrtnički sajam u prostorijama zagrebačkog Velesajma stiglo je i 52 učenika iz Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski. Iako za upise u srednje strukovne škole iz godine u godinu vlada sve veći interes, a obrtnici su sve traženiji i njihov broj je u stalnom porastu, u spomenutoj zabočkoj školi taj postotak iznosi svega 30-ak posto. Baš je zato ovo bila odlična prilika da učenici dožive praktično učenje, vide inovativne projekte i otkriju novosti koje će im moći pomoći da steknu relevantne vještine i budu konkurentni na tržištu rada.

Obrtnička komora Zagreb

S predsjednikom OK Zagreb, Antunom Trojnarom, popričali smo o prvom Obrtničkom sajmu koji je svečano otvoren 22. travnja 2016. godine. Tog je dana sajam posjetilo svega 300-njak učenika završnih razreda osnovnih škola koji su imali prilike otputovati u prošlost i vidjeti kako se nekad radilo, ali i upoznati dosege i nove trendove u proizvodnji i uslugama u obrtništvu. Do danas, intencija je ostala ista, osim što se broj učenika popeo na gotovo 6000 tisuća.

- Kada su prije devet godina učenici vidjeli osnove struke i zanimanja bili su oduševljeni, a nama je to bio podstrek za dalje. Sajam je zamišljen kao promocija obrtničkih zanimanja među mladim generacijama, a na taj način želimo povećati interes za upis u obrtnička zanimanja. Obrtnici već godinama odlaze u osnovne škole i prezentiraju zanimanja. Sve je to lijepo, ali kada učenik sam na jednom mjestu može isprobati kako se nešto radi, kad vidi i porazgovara s kolegom učenikom koji je stariji, iz srednje škole, i s kolegom obrtnikom majstorom koji živi od tog posla, rezultat je povećanje broja upisanih u srednje strukovne škole. U ovoj školskoj godini imamo 27 posto više upisane djece u strukovne škole. To je najbolji pokazatelj da ono što radimo radimo dobro – ispričao nam je Trojnar pa se osvrnuo na suradnju s Udruženjem obrtnika grada Zaboka.

- UO grada Zagreba je prijateljsko udruženje s UO grada Zaboka, zahvaljujući predsjedniku Miri Čaržavcu s kojim je suradnja takva da mislim da viši stupanj ne postoji. Način naše suradnje i komunikacije je također divna priča. Komuniciramo, surađujemo, a sve s istim ciljem – da bi nam u budućnosti bilo ljepše. Ne sumnjam da će se naša uspješna suradnja nastaviti i radujem se daljnjoj zajedničkoj izgradnji prosperitetnog obrtničkog sektora. Želimo majstore svojih zanata koji će živjeti od rada svojih ruku što je i poanta ovog sajma – zaključio je Trojnar koji je zabočkim osnovnoškolcima uručio i prigodne brošure s informacijama o svim srednjim strukovnim školama.

Platforma za iskustvo i ideje

Budući da je UO grada Zaboka donijelo odluku o financiranju puta učenica i učenika osnovnih škola s područja grada Zaboka i općine Veliko Trgovišće na ovogodišnji Obrtnički sajam, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog nije propustila tu priliku. Predsjednik UO Zaboka Miro Čaržavec istaknuo je odličnu suradnju s KZŽ, OK KZŽ, HGK-županijskom komorom Krapina, HZZ-om i srednjim školama KZŽ budući da predstavnici tih institucija zajednički posjećuju osnovne škole gdje se učenicima i roditeljima predstavljaju informacije vezane za upis u srednjoškolske programe. Uz to, podcrtao je i suradnju s OK Zagreb te naglasio kako ona predstavlja uzor u promicanju obrtničkih vrijednosti, unapređenju poslovnog okruženja, ali i podršci (budućim) obrtnicima u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva.

- Izuzetno nam je drago da je OŠ Ksavera Šandora Gjalskog prihvatila naš poziv za posjet Obrtničkom sajmu jer on predstavlja, ne samo priliku za promociju obrtničkih vještina i proizvoda, već i ključan korak u oblikovanju budućnosti mladih generacija. Učenici ovdje imaju prilike istražiti različite obrtničke discipline, upoznati se s tradicionalnim zanatima i steći uvid u suvremene trendove i tehnologije. Zahvaljujući OK Zagreb kao organizatoru i njenom predsjedniku Trojnaru stvaramo platformu za razmjenu iskustava i ideja. To je od iznimne važnosti za jačanje zajedništva u obrtničkoj zajednici na čemu kontinuirano radimo – poručio je Čaržavec u nadi da je sajam na učenice i učenike ostavio inspirativan utisak i da su se u Zagorje vratili s iskustvom više koje će im pomoći pri donošenju važne odluke o njihovoj budućnosti.

Profesionalno usmjeravanje

Da je izuzetno važno poticati mlade ljude da razmisle o ulasku u područje obrtničkih zanimanja te im omogućiti priliku da razgovaraju s iskusnim kolegama i obrtnicima, steknu praktična iskustva i otkriju svoju strast, slaže se i pedagoginja zabočke škole, Ružica Kotarski. Malo je reći da je bio pravi gušt sa zabočkim osnovnoškolcima posjetiti štandove 22 srednje strukovne škole gdje su mogli pronaći sve informacije o programima i zanimanjima, imali priliku upoznati različite obrtnike, čuti njihove priče uspjeha i dobiti uvid u svjetske trendove. Početak je to, kako je rekla Kotarski, uvoda u profesionalno usmjeravanje učenika jer - potrebe tržišta rada svakim su danom sve veće pa je nužno usmjeriti što veći broj učenika u ona zanimanja koja će gospodarstvu omogućiti kvalificiranu radnu snagu.

- Učenicima sedmog i osmog razreda ovaj je sajam zanimljiv za posjetiti zbog njihove profesionalne orijentacije. Učenici iz prve ruke vide što su obrtnička zanimanja, što se nudi na području grada Zagreba, a slično se nudi i u Krapinsko – zagorskoj županiji. Vrlo često naši učenici ne znaju što se krije iza kojeg zanimanja. Naša je uloga, zajedno s roditeljima, da ih upoznamo, da im pokažemo kako i što se može raditi. Najvažnija je perspektiva zapošljavanja, a njoj uz bok je i plaća – ispričala nam je Kotarski koja je u društvu triju učiteljica stigla s 52 učenice i učenika koji su, nažalost, dodaje, većinom zainteresirani za gimnazijske programe i četverogodišnje škole dok je nekih 30-ak posto zainteresirano za obrtnička zanimanja što je smatra premalo.

- Redovito surađujemo s čelnicima naše županije, s UO grada Zaboka, OK KZŽ i Službom za profesionalnu orijentaciju koji nas upućuju i upoznaju s benefitima obrtničkih zanimanja, mogućnostima zapošljavanja, stipendijama... Postotak zainteresiranih učenika za ta zanimanja je premali, ali sva sreća, postoje prekvalifikacije jer neki tek kasnije uvide benefite upravo takvih zanimanja – poručila je pedagoginja Kotarski.

Sajam se održao u organizaciji Obrtničke komore Zagreb uz potporu Grada Zagreba, Zagrebačke županije i gradova iz zagrebačkog prstena – Jastrebarskog, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline, Vrbovca, Velike Gorice, Zaprešića, Samobora, Dugog Sela i Svete Nedelje. Tko zna – možda nas u narednom periodu sličan sajam čeka i u Zagorju!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook