Prethodni članak
Sljedeći članak

U hvalevrijedan zlatarski projekt uključuju se i druge općine i gradovi, a želja je da se proširi na cijelu županiju

BICIKLISTIČKA UČILICA: Projektu u organizaciji Grada Zlatara, DND – a Zlatar i Policijske postaje Zlatar Bistrica cilj je edukacija djece o pravilnom ponašanju biciklista u prometu


Bliži nam se 3. Biciklistička učilica u Zlataru, koja će se održati 4. lipnja, a tim smo povodom s predsjednicom Društva Naša djeca grada Zlatara Anitom Habazin i gradonačelnicom Jasenkom Auguštan – Pentek porazgovarali o ovom hvalevrijednom projektu, koji zajednički provode DND grada Zlatar, Grad i Policijska postaja Zlatar Bistrica, s ciljem edukacije djece o pravilnom kretanju biciklista u prometu.

Ostvarili potporu MUP - a
Sama ideja je, kaže gradonačelnica, iznimno vrijedna. – Uz brojne projekte zlatarskog Društva Naša djeca, ponosna sam na ovaj projekt koji su osmislili, a provode ga uz financijsku potporu Grada Zlatara i podršku službenika Policijske postaje Zlatar Bistrica. To pokazuje koliko je za razvoj zajednice, osim samog čelništva Grada i infrastrukturnih projekata, važna i zajednica i angažman pojedinaca. Sretna sam što se oko mene okupuo tako kvalitetan tim na čelu ove, kao i ostalih udruga. Osim predsjednice i tajnice DND – a Zlatar, tu su i brojne mame koje daju veliki doprinos. Želim im zahvaliti i radujem se budućoj suradnji jer jedino tako zajedno možemo razvijati naš ljepši Zlatar – rekla je Jasenka Auguštan – Pentek. Dodaje da je raduje što je projekt prepoznat i šire.

– Projekt se širi i na druge općine i gradove u našoj županiji, a članice našeg DND – a volonterski su angažirane te svoje znanje i iskustvo prenose u druge JLS. Prošle godine u projekt Biciklističke učilice uključio se Grad Oroslavje, a ove godine, uz Oroslavje, uključile su se i Marija Bistrica, Donja Stubica i Bedekovčina. Projekt je, uz pomoć djelatnica Gradske uprave Grada Zlatara, prošle godine i prijavljen na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske, jedini iz Zagorja, i ostvario je potporu. To znači da je propoznat kao kvalitetan projekt, stoga bismo voljeli da se u njega uključe uključe sve JLS u našoj županiji – ističe gradonačelnica.


Uključili se Oroslavje, Donja Stubica, Marija Bistrica i Bedekovčina
Predsjednica DND – a grada Zlatara Anita Habazin dodala je da je projekt značajan jer djeca u našem kraju često voze bicikle, koji su im i prijevozno sredtvo i do škole i na treninge, a sigurnost i ponašanje na prometnicama su jako važni. - Počeli smo prije 2021. godine, a ovo je treća godina. Sve je krenulo organiziranjem biciklijada, a tada smo vidjeli da im se odaziva mnogo djece, no da nisu dovoljno educirani da se sami uključuju u promet na cestu. Stoga smo odlučili s PP Zlatar Bistrica napraviti projekt kroz koji djeca uče o pravilima ponašanja u prometu, kako se voziti, s koliko godina smiju na cestu… Prve smo godine na Učilici okupili 80 – ak mališana, iduće već 103, a nadam se da će ih se ove godine okupiti još veći broj. Lani su nam se priključila i djeca iz okolnih općina, a bitno je reći da je to moguće i ove godine, stoga ih pozivamo da nam se pridruže – kaže Anita Habazin.

Sama Biciklistička učilica sastoji se od teoretskog dijela kojeg provode policijski službenici te praktičnog dijela, vožnje na poligonu u parku, nakon čega djeca starija od 9 godina voze bicikl i na zlatarskim ulicama. - Ove godine nam se priključuje i tim Hitne pomoći jer smatramo da je to važan dio edukacije, ako se nekome nešto desi, kako da djeca pristupe ozlijeđenom. Osigurane su i nagrade, odnosno samom prijavom djeca sudjeluju i u tomboli. Glavna je nagrada bicikl, a svaki sudinik dobiva poklon – ističe Anita Habazin. Dakle, prijavite se na 3. zlatarsku Biciiklistčku učilicu, koja će se održati u nedjelju 4. lipnja od 15 sati. Prijave traju do 2. lipnja, a mogu se izvršiti telefonom te na e – mail: [email protected]. Za Oroslavje i Donju Stubicu Učilica će se održati 11. lipnja u oroslavju, u Mariji Bistrici 16. lipnja, a u Bedekovčini u listopadu. - Pozivamo i ostale JLS koje žele provesti taj projekt da se jave putem e-maila predsjednici DND – a Grada Zlatara Aniti Habazin – dodaje gradonačelnica Auguštan – Pentek. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook