Prethodni članak
Sljedeći članak

'U Humu se dosta čita, osim domaćih, knjige posuđuju i Slovenci, a ljeti nam dolaze i vikendaši '

Narodna knjižnica Hum na Sutli dobila je 10 tisuća kuna za nabavu informatičke opreme i 45 tisuća kuna za nabavu knjižne građe


Ministarstvo kulture objavilo je rezultate natječaja, odnosno odobrene programe investicijskih potpora u 2020.godini. Narodna knjižnica Hum na Sutli dobila je 10 tisuća kuna za nabavu informatičke opreme, a isto tako i 45 tisuća kuna za nabavu knjižne i neknjižne građe. – Tim ćemo sredstvima obnoviti i popuniti našu informatičku opremu jer su potrebe naših korisnika sve zahtjevnije. Nabavit ćemo knjižnu građu od belestrike do stručne literature. Trudimo se pratiti novitete i hit naslove, jer je to ono što naši članovi i čitatelji traže – ispričala je voditeljica Narodne knjižnice Hum na Sutli Narcisa Brezinščak.

Kaže kako je zadovoljna koliko ljudi posjećuje knjižnicu. – Dosta se čita na Humu, a imamo i relativno solidan broj članova knjižnice. Koji put imamo i vikendaše preko ljeta koji su dosta zadovoljni našom ponudom jer se u Zagrebu duže čeka na neke naslove. Isto tako, u našoj knjižnici literaturu posuđuju i Slovenci, tako da interesa ima i mogu reći da sam zadovoljna – dodala je Brezinščak. Inače, knjižnica u Humu na Sutli započela je s radom kao knjižnica Tvornice stakla Straža, 1956. godine, a u novoizgrađenom Domu kulture, 1983. godine, knjižnica i čitaonica dobila je novi prostor.

Do 1996. godine knjižnica je djelovala u sastavu Tvornice stakla Straža, a tada počinje djelovati u sastavu općine Hum na Sutli, koja je 2000. godine u suradnji sa Matičnom službom Knjižnica grada Zagreba izradila program proširenja i uređenja prostora za rad Knjižnice i čitaonice. Sredstva su osigurali općina Hum na Sutli i Ministarstvo kulture RH.

Knjižnica je u novouređenim prostorima, od 116 m2, otvorena 2001. Uz odjel za odrasle, uređen je dječji odjel, kutak s računalom, čitaonica, prostorija za spremište knjiga, čajna kuhinja, sanitarni čvor. Knjižnica je smještena u prizemnom prostoru i ima zaseban ulaz. Godine 2006. knjižnica je otvorila novouređeni prošireni prostor knjižnice. Postojećih 115 m2 prošireno je za cca 60 m2 gdje se uredio prostor za audiovizuelnu zbirku, zavičajnu zbirku i odjel za mladež. Kroz godinu u knjižnici se održavaju i kulturna događanja, a najpoznatija je književna manifestacija Dan Rikarda Jorgovanića u spomen na tog pripovjedača, feljtonista i pjesnika rođenog u Malom Taboru 1853. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook