Prethodni članak
Sljedeći članak

U Europskom parlamentu neće sjediti ni jedan Zagorac

Zagorci najviše glasova dali Toninu Piculi i Marijani Petir


U Krapinsko-zagorskoj županiji na izbore za EU parlament izašlo je 22, 85 posto birača, a Zagorci su najviše glasova dali listi HDZ, HSS, HSP AS, BUZ i HDS. U postocima je to 40, 50 posto, dok je lista SDP, HNS, IDS, HSU dobila od Zagoraca 27, 31 posto glasova. Veliko iznenađenje je i Holyčin Orah koji je u Zagorju dobio 9, 62 posto, čak više nego na nacionalnom nivou.

Hršak 1.219 glasova

Hrvatski laburisti - stranka rada koja je na nacionalnoj razini doživjela poraz, od građana naše županije dobili su potporu od 8, 69 posta. Privremeni su to i neslužbeni rezultati za izbor članova za EU parlament kojeg je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Ukupno najviše glasova zagorski birači dali su Toninu Piculi s liste SDP, HNS, IDS, HSU i to 2.857 glasova, HSS-ovki Marijani Petir s liste HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera koja je osvojila 1.937 glasova, te HDZ-ovom Andreju Plenkoviću koji je u našoj županiji pokupio 1.899 glasova.

Mirela Holy iz Oraha u Zagorju je dobila 1.363 glasa, a za Zagorca Damira Hršaka iz Hrvatskih laburista stranke rada zaokružilo je 1.219 građana. Višnja Fortuna iz HSU koja je bila na listi SDP-a i partnera, inače rođena u Velikom Trgovišću nije imala sreće ni sa tako dobrim prezimenom, u Zagorju je pokupila tek 381 glas.

Horjan 152 glasa

Još jedna kandidatkinja iz Zagorja, povjesničarka Goranka Horjan s liste Nacionalnog foruma u svojoj je županiji dobila 152 glasa, 60 glasova više nego njezin šef Nikica Gabrić. Jadranka Kosor zadnja na listi Nacionalnog foruma i partnera od Zagoraca je dobila 120 glasova.

Na razini države na izbore je izašlo 25, 25 posto birača, a HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima dobio 41, 43, a SDP sa svojim partnerima 29, 92 posto glasova. Orah je dobio 9, 41 posto, HDSSB sa partnerima 6, 88 posto, dok Laburisti nisu prošli prag, a njihov šef Dragutin Lesar podnio je ostavku.

Podsjećamo, građani su birali 11 predstavnika u EU parlament, a odaziv građana bio je izrazito slab što pokazuje koliko su naši građani nezainteresirani za politiku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook