Prethodni članak
Sljedeći članak

U Donjoj Selnici započinju 1,3 milijuna kuna vrijedni radovi sanacije klizišta

Investiciju financiraju Hrvatske vode s 55 posto i Županijska uprava za ceste KZŽ sa 45 posto troškova, a radi se o jednom od 6 klizišta na području županije koja se saniraju po tom modelu


U zlatarskom naselju Donja Selnica danas je održana konferencija za medije na temu početka radova na početku sanacije klizišta. Kako je istaknuo ravnatelj Županije uprave za ceste Krapinsko – zagorske županiej Stjepan Sirovec, radi se o jednom od 6 klizišta na području županije koja ŽUC odrađuje zajedno s Hrvatskim cestama.

 

- Krećemo s uvođenjem u posao na ovoj loakciji koja nam godinama stvara problem po pitanju sigurnosti prometa jer jednostavno teren ne možemo stabilizirati na adekvatan način koji bi zadovoljavao sigurnije kretanje prometa, pa smo zato pristupili izradi projektne dokumentacije i zahvaljujući Hrvatskim vodama prijavili smo ovo klizište na program sanacije koji oni provode – rekao je Sirovec, dodavši da će se prvenstveno rješavati problem oborinske odvodnje i podzemnih voda koje stvaraju probleme na klizištu. – Potom kreće stabilizacija same prometnice, dakle zamjena postojećeg materijala, izrada potpornih konstrukcija i novog propusta – objasnio je Sirovec.

 

 

Ukupna vrijednost radova na ovom klizištu je nešto više od 1.380.000 kuna, izvođač radova je Završni radovi Krešo d.o.o. iz Krapinskih Toplica. Investiciju financiraju Hrvatske vode s 55 i ŽUC KZŽ sa 45 posto troškova.

 

 

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek spomenula je da se trenutno na području grada Zlatara saniraju dva klizišta u vrijednosti ukupno 3 milijuna kuna plus PDV. - Klizište u samom centru Zlatara financiraju Hrvatske vode sa 60 posto i Grad sa 40 posto. Ovo klizište u Donjoj Selnici na smaoj je granici s općinom Budinščina. Ova cesta je jako bitna, a kako su nam sva zlatarska naselja jednako važna, u svakom od njih ide neko ulaganje – napomenula je gradonačelnica.

 

 

- Ove godine za oko 6 milijuna i 800 tisuća kuna će biti asfaltirano oko 13,8 km naših županijskih cesta. Ova cesta je jedna od cesta u najlošijem stanju i da nema troškova za klizišta mogli smo asfaltirati za te novce kompletnu dionicu od Belca do Budinščine. Stoga, ovaj program preko Hrvatskih voda je dobar, ali očigledno nedovoljan za našu županiju i mi ćemo u svakom slučaju pokušati ili zadržati ovaj model pa povećati sredstva ili naći neki drugi model koji će nam omogućiti da u ipak nekom kraćem roku uspijemo sanirati ceste i staviti ih u dobro stanje, prije svega zbog sigurnosti prometa – naglasio je ovom prilikom župan Željko Kolar. Župan je dodao da je na županisjkim cestama evidentirano klizišta u vrijednosti preko 20 milijuna kuna. - U ovom omjeru 55 posto Hrvatske vode, a 45 posto ŽUC, zapravo mi u jednom četverogodišnjem mandatu možemo sanirati sva klizišta, ali istovremeno nam se otprilike isti broj klizišta u tom četverogodišnjem mandatu otvara, i još nam treba otprilike 2,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. To je nešto što nam predstavlja ogroman problem i morat ćemo na neki način unaprijediti sustav financiranja županijskih uprava za ceste. Na godišnjoj razini one će morati raspoolagati većim sredstvima ili ćemo morati interventno, što smo i planirali, dignuti opet jedan kredit od 20 – ak milijuna kuna, kako bismo ovakve kritične dionice asfaltirali u jednom komadu – istaknuo je župan.

 

 

Župan je dodao da je ravnatelj ŽUC – a obišao sve načelnike i gradonačelnike na području KZŽ i sve kritične dionice županijskih cesta te dogovorio koje bi bile dionice u prioritetu za asfaltiranje tim kreditnim sredstvima. - Na žalost, dogodio se COVID, gospodarska kriza, smanjena gospdarska aktivnost i morali smo stati. Vidjet ćemo što će se dogoditi do jeseni, ako se situacija popravi, ponovno ćemo aktivirati taj prijedlog kreditnog zaduženja, ako ne onda ćemo probati kroz sustav preko Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa, mora i infrastrukture naći novi model financiranja županijskih uprava za ceste koji će omogućiti veće prihode – zaključio je Kolar.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook