Prethodni članak
Sljedeći članak

U bolnici u Stubakima pozitivna su 2 zdravstvena djelatnika i 5 pacijenata

Ovom prilikom uručeno je i 60 zaštitnih vizira Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice


Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da su u odnosu na dan ranije, novoevidentirane 4 osobe. - U protekla 24 sata imamo 4 nova pozitivna, 2 su s područja naše županije, iz Stubičkih Toplica i iz Lobora, a preostalih 2, jedan je iz Zaprešića i jedan iz Zagreba – kazao je Ferek – Jambrek.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je dosad testirano 485 uzoraka i da u bolnici leži 12 pacijenata te da su svi u dobrom stanju. – 485 briseva je uzeto od početka ove epidemije. U području suterena imamo 20 kreveta i sa današnjim danom imamo 12 pacijenata. Svaki dan imamo jednog ili dva pacijenta više. U prostorijama izolacije imamo 6 izolacijskih jedinica, trenutno svih 6 izolacijskih jedinica je popunjeno. Pacijenti su u dobrom satnju, u principu što se tiče medicinskoh stanje pacijenata je isto i dalje pratimo situaciju ako će doći do kakvih promjena. Čekamo rezultate testova za još nekolicinu pacijenata. Dnevno uzimamo od 20 – 30 briseva – rekao je Vančina.

Pročelnica službe za internu medicinu OB Zabok, dr. Marija Marković dala je osvrt na slučaj prvog preminulog COVID-19 pozitivnog pacijenta s područja KZŽ. Naime, na jučerašnjoj konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu RH istaknuto je da preminuli 46-godišnjak nije bolovao od kroničnih bolesti. -Spomenuti pacijent bio je nepokretan, uslijed posttraumatske tetraplegije te je bolovao od arterijske hipertenzije i adipoziteta. Mi smo pacijenta zbrinjavali s 28. na 29. ožujka, u trajanju 12 do 13 sati, pacijent je bio u teškom općem stanju, spojen na respirator i intenzivno liječen, nad njime se bdijelo cijelu noć i on je u ranim jutarnjim satima upućen u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Mi smo ga uputili sa svom dokumentacijom i podacima kojima smo mi u tom trenu raspolagali, i iz te je dokumentacije evidentno da se nije radilo o zdravom pacijentu, te se zato, u suradnji sa županijskim Stožerom, nakon ovog tragičnog ishoda, poslalo priopćenje - rekla je dr. Marković.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Dr. Ivan Lipovac rekao je kako je dosad evidentirano 540 kontakata oboljelih na području KZŽ. – Mi dosad ukupno imamo 540 ljudi koji su kontakti pozitivnih osoba i među njima će zasigurno u budućnosti biti još COVID-19 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji su 34 zdravstvena djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, od čega dvoje pozitivnih, a pozitivno je i pet korisnika bolnice od njih 23 kojima su uzeti brisevi. Također, sve četiri osobe za koje je u posljednja 24 sata utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, vezane su uz Specijalnu bolnicu u Stubičkim Toplicama - rekao je dr. Lipovac.

- Kad je osoba negativna na test, to ne znači da sada ta osoba može dalje raditi što hoće. Ona je možda u tom času bila negativna, ali može za 2 ili 3 dana biti pozitivna, prema tome osobe se isto tako moraju držati svih propisanih mjera – naglasio je Lipovac.

Marko Vešligaj je također na početku svog obraćanja iskazao sućut obitelji preminule osobe u svoje ime i u ime Stožera civilne žaštite Grada Pregrade. Kazao je i kako se situacija na području Pregrade polako stabilizira, odnosno, da se ovih dana bilježi manji broj pozitivnih osoba. - Zahvalio bih se svim zdrastvenim djelatnicima, liječnicima opće prakse, liječnicima i svim zaposlenicima OB Zabok, osoblju i vodstvu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” koji su zasigurno učinili maksimalan napor, ali nažalost ishod je bio tragičan. Što se tiče stanja u Pregradi, možemo reći na neki način da se stanje stabilizira, imamo osjetno manji broj novooboljelih kroz ovaj tjedan i nadam se još nekim pozitivnijim vijestima kao što su izlječenja – rekao je Vešligaj

-Pozivam također građane da ne stigmatiziraju, da ne iznose neke neprovjerene informacije o nekakvim širiteljima zaraze. To se može desiti svakome, znamo kako je taj visus krenuo i ovo je jedan poziv građanima da ostanu staloženi u ovoj situaciji koju svi zajedno moramo prebroditi. Također, s obzirom da nam se bliži Uskrs, znate da je veliki dio Zagorja, a posebno u Pregradi postoji ta tradicija pucanja iz kubura. Poziv svim kuburašima da se ove godine iznimno suzdrže od pucanja i druženja kod kljeti koja su bila uobičajena za ovaj dio godine– naglasio je Vešligaj.

Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan uručio je nakon konferencije za medije ravnateljici Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željki Žnidarić 60 zaštitnih vizira, koji se proizvode u školi, a koja ih je dosad donirala preko 300.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook