Prethodni članak
Sljedeći članak

U Bedekovčini u posao uveden izvođač radova, namjera je zamijeniti svjetiljke do Dana općine

Izvođač radova uveden u posao na rekonstrukciji javne rasvjete, vrijedne gotovo 3 milijuna kuna


- Upoznati ste da smo potpisali Ugovor za zamjenu rasvjetnih tijela na području općine Bedekovčina i danas su ispunjeni svi uvjeti iz Zakona o gradnji temeljem kojeg se mogu uvesti izvođači radova u posao i radovi početi s današnjim danom. Trebali bi biti završeni za 90 dana, ali mi se nadamo da će to biti do Dana općine, 4. prosinca. Postojeće neučinkovite svjetiljke zamijenit će se visoko efikasnim LED svjetiljkama, s kvalitetnom optikom i višim stupnjem energetske efikasnosti. Za razliku od postojećih, nove svjetiljke udovoljavaju i ekološke zahtjeve zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Pozitivni efekti ugradnje novih zamjenskih svjetiljki očituju se kroz postizanje propisanih svjetlotehničkih parametara cestovne rasvjete. Važno je napomenuti da se smanjuje potrošnja električne energije što za posljedicu ima i smanjenje emisije stakleničkih plinova. Radi se o projektu velikog značaja za Općinu Bedekovčina, prije svega zbog primjene mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja što je jedna od ključnih sastavnica održivog razvoja koji je u središtu svih sadašnjih i budućih aktivnosti Europske unije. Niža potrošnja smanjit će troškove električne energije, a svjetiljke će imat i 13 godina garanciju na kvarove te će se smanjiti i troškovi za održavanje. Rekonstrukcijom javne rasvjete ostvarit će se značajna ušteda na potrošnji električne energije pa će se kredit zapravo isplaćivati iz tih ušteda – rekao je tom prilikom zamjenik načelnika Općine Bedekovčina Janko Buzjak.

 

Dodao je da su izračuni sastavni dio projektne dokumentacije te se na njima temelji i zaduženje kod HABOR-a uz kamatu od 0,25 posto. - Sve to nam u budućnosti omogućava izgradnju i osvjetljenje ostalih ulica i naselja. Izrađeno je ukupno 11 projekata, a dva su u fazi dobivanja građevinskih dozvola, a za ostalih devet projekata smo u fazi ishođenja dozvola vlasnika odnosno rješavamo imovinsko – pravne probleme što je dugotrajniji i kompleksniji proces – rekao je Buzjak.

 

Voditeljica radova izvođača Elos, Irena Grčić Macan d.o.o. iz Solina dodala je ugovor potpisan za područje cijele općine Bedekovčina, a riječ je o zamjeni oko 1200 svjetiljki u nove energetsko – učinkovite led svjetiljke. I ona je rekla da im je bez obzira na ugovor namjera završiti radove do Dana općine. – Zamjenom ovih 1200 svjetiljki ukupno će se ostvariti ukupna ušteda na godišnjoj razini od 73 posto potrošnje električne energije za javnu rasvjetu. Period povrata je 9,5 godina – rekla je Grčić Macan.
Inače, proračunom je planirano da se vrijednost projekta financira iz ESIF kredita HBOR-a za javnu rasvjetu u iznosu od 2.980.012,50 kuna, a uz zamjenika načelnika Janka Buzjaka i ispred izvođača Irene Grčić Macan, uvođenju u posao nazočili su voditeljica radova viši referent za graditeljstvo, promet i komunalne poslove Davor Glumpak te nadzorni inženjer radova Darko Petrović.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće (nalet vozila na životinju) na autocesti A1 između čvora DONJA ZDENČINA i naplatne postaje DEMERJE (na 6+950 km) u smjeru Zagreba pozivamo korisnike na oprez.  Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program