Prethodni članak
Sljedeći članak

U Bedekovčini otkrivena spomen ploča 31. inženjerijskoj bojni HV-a

Sjećanje na hrabre ljude koji su oslobađali Hrvatsku


Otkrivanjem spomen ploče na zgradi Srednje škole u Bedekovčini danas je svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja, formiranja, mobiliziranja i upućivanja na ratište samostalne 31. inženjerijske bojne Hrvatske vojske.

Samostalna 31. inženjerijska bojna Hrvatske vojske nastala je 22. veljače 1994. godine, dok je prva mobilizacija uslijedila 7. travnja 1994. godine. Bojna je popunjavanja vojnicima inženjerijske vojne specijalnosti sa područja svih šest Ureda za obranu Krapinsko-zagorske županije i jednim manjim dijelom s područja grada Zagreba. Kroz nju je prošlo oko 300 pripadnika, a tijekom ratnog puta imala je 3 poginula i 10 ranjenih pripadnika. Svečano obilježavanje i postavljanje spomen ploče organizirali su Krapinsko-zagorska županija, Općina Bedekovčina i Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja. Spomen ploču su na kraju svečanosti otkrili pripadnik Bojne Ivan Boršić i udovica prvog zapovjednika Bojne Marija Petković.


Župan Željko Kolar zahvalio je Časničkom zboru na ovoj inicijativi, te još jednom naglasio važan doprinos 31. inženjerijske bojne u Domovinskom ratu. - Zapovjedništvo i brojni članovi su u trenutku formiranja Bojne već bili iskusni ratnici sa stažem od nekoliko godina u Domovinskom ratu i zbog toga je i samo formiranje išlo glatko i vrlo brzo su krenuli u konkretne akcije. Imali su znanje, imali su hrabrost i imali su iskustvo. Naš predsjednik Zoran Milanović, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, često govori: „Mali broj hrabrih, najhrabrijih ljudi su stvorili hrvatsku državu”. Ovi dečki su bili među njima. Nakon postavljanja ove spomen ploče imat ćemo mjesto gdje ćemo moći doći, upaliti lampuš, položiti cvijeće i prisjetiti se svih onih koji više nisu među s nama te se zapitati jesmo li u miru napravili sve što smo mogli da bi njihova žrtva iz rata bila opravdana - poručio je župan Željko Kolar.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban izrazio je svoje zadovoljstvo što je upravo zgrada Srednje škole Bedekovčina odabrana kao mjesto trajnog spomena na 31. inženjerijsku bojnu. - Oni su odavde kretali u oslobađanje Lijepe Naše. Iz škole koja je u Domovinskom ratu ustupila učenicima i profesorima Srednje škole Novska da u ovim prostorima organiziraju i svoju školsku godinu. Zbor narodne garde imao je skladište oružja u objektu škole na Gliništu, a više djelatnika škole bilo je u vojnim postrojbama u obrani Domovine od 1991. do 1995. godine - istaknuo je načelnik Ban.


Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja Ernest Bifel podsjetio je da je 31. inženjerijska bojna rasformirana 1999. godine u Čakovcu. - Spletom raznih okolnosti, a ponajviše što su nažalost vrlo brzo umrli njezin zapovjednik i njegov zamjenik, bojnik Petković i poručnik Vodolšak, postrojba sve do danas nije zasebno obilježavala svoje obljetnice. Postavljanje spomen ploče na pročelju srednje škole prilika je i da se mlade generacije prisjete svojih djedova, očeva, svojih sumještana koji su se u ratu morali braniti i izboriti za svoju suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Neka ova spomen ploča i kod mladih potakne domoljubni osjećaj, kao što je u Domovinskom ratu nosio sve hrvatske branitelje - poručio je predsjednik Časničkog zbora Bifel.


Svečanost je svojim dolaskom uveličao i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića brigadir Ivica Teklić. - Imali ste itekako značajan doprinos u Domovinskom ratu. Budite ponosni na svoj ratni put te svoju hrabrost i ljubav prema Domovini prenesite i na mlađe naraštaje - poručio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Ivica Teklić.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da je u Domovinskom ratu sudjelovalo 10 posto populacije Hrvatskog zagorja. - Da nije bilo vas, tko zna kakve bi se granice pisale i bismo li danas mogli živjeti u jednoj slobodnoj demokratskoj državi kakva je Hrvatska. Naravno da ništa nije idealno, ali zato smo svi tu, vi, mi i svi drugi dionici društva da neke stvari pokušamo učiniti boljim, pravednijim jer mi u Zagorju najbolje znamo da postoje razlike između prava i pravde. To možda nije iz drugih krajeva Hrvatske ne shvaćaju, ali mi da i zato puno pohvala Časničkom zboru i županu Željku Kolaru što ove važne stvari nisu prepustili zaboravu - rekao je saborski zastupnik Hajdaš Dončić.

Na svečanom obilježavanju bili su i izaslanik ministra obrane Josip Cigula – voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Krapina, izaslanik načelnika Policijske uprave krapinsko – zagorske Mario Hrastinski, gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović, načelnica Konjščine Anita Curiš Krok, ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj, predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije, pripadnici 31. inženjerijske bojne te obitelji poginulih i preminulih pripadnika Bojne. U glazbenom programu nastupila je sopranistica Josipa Lončar s pratnjom Darjane Blaće Šojat.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook