Prethodni članak
Sljedeći članak

U Austriji popuštaju s nekim mjerama, ali... nema frizure bez korona testa

U dućan smijete samo s FFP2 maskom, kazna za nenošenje maski povećava se sa 20 (odnosno 50 za ponavljanje) na 90 eura.


Od ponedjeljka 8. veljače Austrija ide na ublažavanje epidemioloških mjera: otvorit će dućane, muzeje, galerije i zoološke vrtove, uz ograničenje broja kupaca i posjetitelja. Škole se otvaraju, ali u razrede mogu samo djeca s negativnim testom na Covid. U dućan smijete samo s FFP2 maskom, kazna za nenošenje maski povećava se sa 20 (odnosno 50 za ponavljanje) na 90 eura. Ministar unutrašnjih poslova najavio je strože kontrole obaveznog nošenja maski.

Ponovo će otvoriti frizere, kozmetičare i slične radnje koje su dosad bile zatvorene, no pod uvjetom da predočite negativan rezultat testa na Covid, ne stariji od 48 sati. Ostaje policijski sat od 20 sati do 6 ujutro. Bit će dozvoljeno druženje dvaju kućanstava: do 20 sati. Tako je dogovoreno na sastanku savezne vlade i pokrajinskih lidera u ponedjeljak popodne, prenosi Jutarnji.hr

- Što manje osobnih kontakata, to bolje - ponovio je kancelar Sebastian Kurz.

Austriji je cilj smanjiti broj zaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u tjedan dana: trenutno su na 110. Na razini od 14 dana imaju 246 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a Hrvatska 217, po posljednjim podacima ECDC-a. Dakle, po službenim podacima imaju više zaraženih od nas, i neusporedivo strože mjere. Ako brojke budu i dalje padale, ublažit će ih. Vlada u Beču je za 15. veljače zakazala novi sastanak o mogućem ublažavanju mjera od početka ožujka u ugostiteljstvu, sportu i kulturnim djelatnostima. Opozicijski FPÖ traži da se odmah otvore hoteli i kafići.

Osnovnoškolci u prva četiri razreda ići će od ponedjeljka u škole svaki dan. Oni stariji, od petog do osmog razreda i srednjoškolci bit će podijeljeni u dvije grupe: grupa A će u školu ići ponedjeljkom i utorkom, grupa B srijedom i četvrtkom, dok će petkom svi učiti online, piše bečki Der Standar, a prenosi Jutarnji.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook