Prethodni članak
Sljedeći članak

Tvrtke u Zagorju radnicima isplaćuju jedne od najvećih plaća u Hrvatskoj


Foto: Ilustracija/ Facebook

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnim plaćama za lipanj, a prema njihovim podacima prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj u lipnju je iznosila 1150 eura, što je znatno povećanje u odnosu na lipanj 2022. godine, kada je iznosila 1023 eura.

Dakako, hrvatski prosjek znatno dižu Grad Zagreb u kojem je prosječna neto plaća u lipnju iznosila 1341 eura te Zagrebačka županija u kojoj je lipanjska prosječna plaća iznosila 1166 eura.

Kako zagrebačko područje (grad i županija) ima preko milijun i 100 tisuća stanovnika i mnoštvo velikih kompanija te srednjih i malih tvrtki, dakako da visina prosječne plaće u tom području itekako utječe, odnosno, diže hrvatski prosjek.

No, slaba je to utjeha stanovnicima Virovitičko-podravske županije, koja jedina u Hrvatskoj ima prosječnu plaću ispod tisuću eura, točnije, ona je u lipnju iznosila 996 eura.

S druge strane, Zagorci imaju puno više razloga za zadovoljstvo od Podravaca.

Ako se izuzmu već spomenuti Zagreb i Zagrebačka županija, nakon Primorsko - goranske županije u kojoj je prosječna plaća za spomenuti mjesec iznosila točno onoliko koliki je i hrvatski prosjek, dakle, 1150 eura te Karlovačke županije u kojoj je bila 1128 eura, po visini prosječnih plaća koje isplaćuju svojim zaposlenicima, tvrtke s područja Krapinsko - zagorske županije među najizdašnijima su u Hrvatskoj, budući da su u lipnju iplatile prosječnu plaću u iznosu od 1112 eura.

Na ljestvici po visini prosječne plaće slijedi Splitsko - dalmatinska županija u kojoj je prosječna plaća u lipnju bila 1103 eura, dok su u svim ostalim županijama prosječne plaće bile ispod 1100 eura.

Primjerice, u Varaždinskoj županiji prosječna plaća za lipanj iznosila je 1067, u Međimurskoj 1071, a kad je sjever Hrvatske u pitanju, spomenimo još i Koprivničko - križevačku županiju u kojoj je lipanjska neto plaća u prosjeku iznosila 1039 eura.

Evo i čitave tablice DZS-a:


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook