Prethodni članak
Sljedeći članak

TUŠEK: Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u jednakopravan položaj stavlja i grad Zagreb, ali i KZŽ

Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije u javnoj je raspravi


Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije u javnoj je raspravi. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i zastupnik u dosadašnjem sazivu Hrvatskog sabora Žarko Tušek poziva sve zainteresirane da iznesu svoje sugestije i uključe se u raspravu, jer će obnova trajati godinama, a zakon je izuzetno kompleksan.

– Tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse. Vlada je u petak u javnu raspravu uputila Prijedlog Zakona. Kako bi Zakon što kvalitetnije odgovorio potrebama, pozivam na uključivanje u raspravu – poručio je Tušek te još jednom podsjetio da ovaj prijedlog zakona nije samo obnova grada Zagreba već i područja oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije.

-Ovim zakonom jednako će se u obnovi pristupati i gradu Zagrebu ali i oštećenim područjima u Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o konceptu za koji smo se zalagali u startu, odnosno konceptu kojeg je prihvatio te pozdravio i samo premijer Andrej Plenković te kojeg u konačnici podržava i vlada – pojasnio je Tušek dodajući da se nažalost u medijskom prostoru ističe samo Zagreb što ne mijenja činjenicu da je on jednakopravan za sva područja koja su stradala u potresu 22. ožujka. pa tako i Krapinsko-zagorsku županiju. Osim što će se novim zakonom osigurati sredstva za obnovu, sredstva za hitne radove i zahvate već su osigurana.

– Vlada je kroz rebalans proračuna osigurala 141 milijun kuna za sanaciju krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka i sufinanciranje novih bojlera, a na inicijativu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića donesena je i Odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu – dodao je Tušek.

Za vrijeme dok se novi zakon ne donese i ne riješi pitanje obnove uništenih objekata Vlada je donijela Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Na temelju te odluke Ministarstvo državne imovine objavilo javni poziv za priznavanje financiranja najamnine za stradale u potresu, a što je u utorak potvrdio i sam premijer Plenković. Javni poziv je upućen vlasnicima obiteljskih kuća, stanova koji su imali prijavljeno prebivalište i boravište u potresu i čije su nekretnine ocijenjene kao nepodobne za stanovanje. Svi oni koji će se prijaviti na javni poziv morat će donijeti vlasnički list, izjavu da nemaju drugu nekretninu u krugu od 20 kilometara. Rok za prijavu je 60 dana i on će biti produljen ako bude potrebe.

Također, Vlada priprema program mjera, radi se na procjeni šteta i pripremi dokumentacije za financiranje iz Europskog fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora.

– Sve nadležne službe odlično su reagirale nakon samog potresa, što je potvrdio i premijer Plenković pri obilasku pogođenog područja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sada se radi na tome da se kvalitetnim Zakonom najučinkovitije pomogne onima čije su kuće i stanovi stradali – zaključio je Tušek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su: -autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica - obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko Gračaca, -autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Ki...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program