Prethodni članak
Sljedeći članak

TUŠEK: 'Ni jedna Vlada nije pokazala ovakvu snagu nositi se s izazovima zdravstvene i ekonomske krize. To treba cijeniti'

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić je napomenuo da je bitno voditi brigu o malim i srednjim poduzećima jer su ona kičma gospodarstva


Predsjednik zagorskog HDZ-a i nositelj liste za 3. Izbornu jedinicu Žarko Tušek i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić na današnjoj su konferenciji za medije u Krapinu prezentirali mjere Vlade RH, odnosno potpore za očuvanje radnih mjesta u okviru COVID -19 zdravstvene i ekonomske krize.


- Vlada RH na razini države izdvojila je 3,7 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta kao pomoć u COVID – 19 krizi u našoj ekonomiji. Ta brojka se iz dana u dan ažurira samo prema gore, budući da mjere traju i za lipanj. Na području sjeverozapadne Hrvatske, treće izborne jedinice 400 milijuna kuna potpore primili su naši gospodarstvenici kako bi očuvali svoja radna mjesta, od toga 100 milijuna potpora bilo je za naše gospodarstvenike, obrtnike poduzetnike u Krapinsko- zagorskoj županiji - naglasio je Žarko Tušek. - Gotovo 16 tisuća radnika primilo je tu mjeru i nije završilo na HZZ-u i to su stvari koje treba valorizirati i cijeniti, a što je posljedica ozbiljne ekonomske politike Vlade RH –napomeno je Tušek.

 

Istaknuo je, da nikada niti jedna Vlada nije pokazala ovakvu snagu i kompetenciju nositi se s izazovima ovakve zdravstvene i ovakve ekonomske krize koja je iza nas. Na impresivnim rezultatima čestitao je svim ljudima koji su radili u sustavu zdravstva, svim djelatnicima u svim bolnicama, a onda i nacionalnom Stožeru koji je to vodio, kaže, među najboljima u Europi i svijetu.

– Bila je potrebna vrhunska gospodarska, financijska i monetarna politika u godinama iza nas, kontinuirani rast bruto društvenog proizvoda, financijska stabilnost, suficit državnog proračuna i rast kreditnog, a paralelno smo imali kontinuirano porezno rasterećenje našeg gospodarstva i građana. To nas je dovelo u poziciju da u mandatu ove aktualne Vlade možemo stvoriti stabilan financijski i ekonomski okvir kako bismo u ovoj krizi mogli odgovoriti u gospodarskom i ekonomskom smislu – dodao je.

 

 

Državni tajnik Mario Antonić istaknuo je da su usprkos svim nedaćama koje su se dogodile u prvoj polovici godine u cijeloj Hrvatskoj i KZŽ, u tijeku su veliki investicijski projekti. Kao jedan od primjera naveo je Vetropack Stražu gdje je u tijeku rekonstrukcija staklarske peći koju podržava Ministarstvo gospodarstva. Antonić je napomenuo i da je bitno voditi brigu o malim i srednjim poduzećima jer su ona kičma gospodarstva.

-S ponosom mogu reći da su u protekle 4 godine kroz programe Vlade RH potaknuti investicijski vrijedni preko 300 mil. kuna bespovratnih sredstava, da je kroz politike aktivnih mjera za zapošljavanje isplaćeno više 126 milijuna kuna i da ti programi koji će biti i dodatno ojačani idu dalje. Kroz programe mjera ruralnog razvoja ugovoreno je više od 474 mil. kuna za različite mjere. Nastavlja se i s time kako bi se dodatno oživio i očuvao život ruralnih sredina – istaknuo je Antonić, spomenuvši i tzv. COVID kredite za likvidnost poduzeća za koje je zaprimljeno više od 5.000 zahtjeva.

Sada nam je cilj vratiti gospodarstvo na relacije prije krize pa čak i na više stope rasta, unatoč padu koji očekujemo ove godine zbog krize. Rast očekujemo već sljedeće godine i to čak više od 5 posto . rekao je  Antonić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook