Prethodni članak
Sljedeći članak

Tušek: 'Ispravit ćemo grešku što revitalizacija pruge Zabok – Varaždin nije u strategiji prometnog razvoja KZŽ'

Nositelj liste HDZ-a za III. izbornu jedinicu Žarko Tušek danas je u društvu kandidata s liste, Ljubice Jembrih i Nevenke Benić, posjetio Zlatar Bistricu, Zlatar, Mače i Lobor


Predsjednik ŽO HDZ KZŽ i nositelj liste HDZ-a za III. izbornu jedinicu Žarko Tušek danas je u društvu kandidata s liste, Ljubice Jembrih i Nevenke Benić, obišao istok županije. Na željezničkoj stanici u Zlatar Bistrici Tušek je održao konferenciju za novinare na temu prometne infrastrukture.

 

 

- Izuzetno sam ponosan što smo u mandatu aktualne Vlade Andreja Plenkovića uspjeli napraviti neke od kapitalnih generacijskih projekata u segmentu prometne infrastrukture ovdje na području KZŽ, što smo nastavili kontinuitet svih onih kapitalnih projekata koji su projekti i nekoliko Vlada te očekujemo njihov završetak u godinama koje su ispred nas - rekao je Tušek, ističući da se radi o projektima, s naglaskom na infrastrukturu željeznice, koji su prije nekoliko desetljeća bili nezamislivi.

 

 

Tušek je istaknuo projekte elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok te izgradnju i rekonstrukciju državnih cesta, u što je investirano gotovo 500 milijuna kuna. – Neke prometnice smo i prekategorizirali i gradit ćemo ih u godinama ispred nas. Posebno sam sretan što ćemo u narednim danima potpisati ugovore za dva kapitalna projekta u prometnoj infrastrkturi. Riječ je o rekonstrukciji državne ceste D302 Mokrice – Oroslavje – Donja Stubica, faza 2 Gornja Stubica te izgradnji toliko očekivane industrijske ceste u Humu na Sutli, poslovna zona Drajža. U vremenu koje je ispred nas Vlada RH kroz financije koje smo već sada osigurali, 22 milijarde eura, veliku će pozornost usmjeravati u daljnji razvoj prometne infrastrukture, ali s posebnim naglaskom na željezničkoj infrastrukturi. Upravo zbog toga želimo reći da program Sigurna Hrvatska za sigurnu Krapinsko – zagorsku županiju obuhvaća sve te kapitalne projekte i prometne koridore. Nastavljamo s elektrifikacijom pruge prema Krapini i slovenskoj granici s razvojem projekta Lepoglave i spoja prema Varaždinu, a ono što danas iz Zlatar Bistrice posebno želim istaknuti i naglasiti je rekonstrukcija i revitalizacija pruge Zabok – Bedekovčina – Zlatar Bistrica – Varaždin. Ovaj projekt nije u Strategiji prometnog razvoja KZŽ, što nas žalosti. Mi smo generalnu strategiju podržali jer smatramo da su ostali projekti vrijedni, ali želimo nametnuti i prioritet ovog projekta i učiniti sve kako bi se u njega investiralo u vremenu ispred nas. Podrškom Vladi Andreja Plenkovića i podrškom ovim ljudima na našoj listi, uvjeren sam da ćemo ovaj projekt uspjeti staviti na stol i da će ova pruga koja će u gospodarskom smislu otvoriti istok KZŽ i spojiti ovaj dio Zagorja s onim dijelom Hrvatskog zagorja koji gravitira prema Varaždinu, uistinu biti jedan od projekata na kojima moramo inzistirati – rekao je Tušek, spomenuvši i projekte Sutlanske pruge, završetak brze ceste do Marije Bistrice i daljnju gradnju prema Popovcu te Humu Brezničkom i završetak ostalih projekata, prije svega spojne ceste prema Krapini.

 

 

- Molimo naše Zagorce da prepoznaju rad aktualne Vlade, naš program Sigurna Hrvatska za sigurnu Krapinsko – zagorsku županiju, sve ove napore koje smo do sada napravili, a grešku što upravo ova pruga nije u strategiji prometnog razvoja KZŽ ispravit ćemo u vremenu koje je ispred nas – naglasio je Žarko Tušek.

 

 

Nakon Zlatar Bistrice, slijedio je posjet Zlataru, Maču i Loboru i obilazak kapitalnih projekata u tim JLS. – U Zlataru je to prije svega izgradnja dječjeg vrtića, kao i kontiunuiranog projekta izgradnje i obnove povijesnog Sokolskog doma. Iiz Zlatara šaljemo i poruku poreznog poravnanja, rastrećenja kojima smo ojačali proračune naših JLS u poreznoj reformi aktualne Vlade. Jedna od JLS koja je imala najveće benefite je upravo Grad Zlatar – istaknuo je Tušek.

 

 

U Maču su se prisjetili današnjeg dana 1928. godine i atentata u beogradskoj skupštini. – Na licu mjesta stradali su Đuro Basariček i Pavao Radić, a Stjepan Radić teško je ranjen i preminuo 8 dana poslije. Paljenjem svijeće odali smo im počast za sve što su dali za hrvatsku ideju i misao – rekao je Tušek.

 

 

 

 

Obilazak je završio u Općini Lobor, posjetom Svetištu Majke Božje Gorske, gdje je goste dočekao loborski župnik, vlč. Tomica Božiček te ih upoznao s poviješću Svetišta i arheološkim nalazima.

 

 

- U mandatu ove Vlade u samu rekonstrukciju i obnovu Svetišta puno se ulaže kao i u župnu crkvu. To nam puno znači, jer smo u fazi izrade startegije razvoja turizma, s naglaskom na vjerskom turizmu. U istočnom dijelu i cijelom Zagorju stvarno se puno ulaže, a bitno je da Vlada ne gleda koja stranka u kojoj općini i gradu je na vlasti, ravnomjerno se raspolaže novcima i odbravaju projekti prema prioritetima i potrebama naših Zagoraca – rekla je ančelnica Lobora Ljubica Jembrih, dodavši da za Općinu Lobor unatarg 3 godine osigurano preko 13 milijuna euroskih sredstava kroz kapitalne projekte izgradnje vrtića, uređanja kulturnog centra, uređenja nerazvrstanih cesta. – Iz samih resornih ministarstava osigurano je preko 5 milijuna kuna. Kada gledamo naš osnovni proračun koji je nešto manji od 5 mil. kuna, mi smo svaku godinu poduplali svoj proračun. Ljudi to prepoznaju i vide, a radimo projekte prema potrebama ljudi, vodimo se za tim da moramo poboljšati životne uvjete na našim bregima – zaključila je Ljubica Jembrih.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook